| Megtekintve: 4 527

Corydoras blochi – Bloch páncélosharcsája

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras blochi

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

6-6,5 cm

°C

23-27 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Az 1-es leszármazási vonalba soroljuk, ahová kimondottan hosszú, megnyúlt arcorrú, és aránylag erős testfelépítésű, meredek homlokú fajok tartoznak. Közepes testnagyságot ér el, a nagyobb nőstények max. 6,5 cm-esek. Alapszíne piszkosfehér, de példányonként változóan szürkéstől halványsárgásig számos árnyalat előfordulhat. Ezt sötétszürke – fekete foltmintázat díszíti, de meglehetősen változékony a faj. A test nagyrészét általában kisebb-nagyobb foltok tarkítják, az erős, nagyobb kiterjedésű fekete vállfolt viszont hangsúlyos. Nagyon gyakran a hátúszó első sugarára, annak környékére ráterjed a fekete szín. Az arcorr sötétebb árnyalatú, a szem környéke is gyakran. Jól látható szemkötővé ugyan nem áll össze a sötét színezet itt, de halványan felsejlik. Egyes példányok tarkója sárgásbarna árnyalatot is felvesz.

Némileg emlékeztet a Corydoras pastazensisre, de ő világosabb ezüstös alapszínű és oldalán csak nagyon kevés foltot veszünk észre. A vállfoltja ellenben nagyobb, a test közepéig is lehúzódik, sőt, nagyon gyakran a hasat is eléri. A szemkötő – sáv nála jóval kivehetőbb, és hátúszója teljesen színtelen.

Tartása és tenyésztése

Akváriumokban kevésbé elterjedt, nem túl gyakran tartott faj. Élőhelye viszonylag széles, ennélfogva külleme is variábilis, viszont a vízminőséggel szemben nem túl kényes. Valójában nem szükséges túl nagy páncélosharcsákkal szerzett gyakorlat eredményes tartásához.

Gondozásához kb. 80 literes térfogatú akváriumok ajánlok, ebben 6-8 állatot helyezzünk el, hiszen csoportos életmódot folytatnak. Teljesen békés viselkedésűek, így számos fajból választhatunk, ha társhalakat keresünk nekik. Méretüknél és robosztucitásuknál fogva közepesebb termetű sügérek (vitorláshal, nyugodtabb akarák, földevő sügérek, stb.) mellett is remekül megállják a helyüket, de egy guyanai pontylazacos társításban is remek kiegészítő talajlakók.

Etetésük hasonlóan történik más páncélosharcsákhoz: elfogyasztják a lehulló lemezes eledeleket, de ugyancsak szívesen eszik a gyorsan szemcsékre hulló tablettás díszhaltápokat, harcsatablettákat is. Kedvencük rokonaikhoz hasonlóan az élő tubifex, melyből sokat képesek egyszerre felfalni, és ügyesen húzzák ki azokat a kavicsszemcsék közül. Kaphatnak artémiát, grindált, szúnyoglárvát is kiegészítő eleségként.

Mint minden más páncélosharcsánál, náluk is nagyon fontos, hogy az aljzat apró szemű, finom homokból álljon. Naphosszat élelem után kutatnak, és ha ezt éles szélű, durva szemcséjű talajon teszik, hamar tönkremennek érzékeny bajuszszálaik, mely akár végzetes is lehet harcsáinkra. A berendezés egyéb tekintetben ízlésünknek és a társhalaknak megfelelően alakuljon. Átlagos társas medencében is jól gondozhatóak.

A jó szűrésre ügyeljünk, mert a felgyülemlő bomlástermékeket nem kedvelik. Rendszeres részleges vízcserék mellett azonban nem lesz gondunk ezzel. A kémhatás semleges körüli legyen, hőmérséklet tekintetében 24-26 °C-t állítsunk be. Csapvízben is tarthatóak különösebb probléma nélkül, de szeretik, ha kicsit lágyítunk a vízen. Érdemes lehet sötétíteni is vizüket: erre gyári készítményektől kezdve az égertobozon át a falevelek elhelyezéséig számos módszert ismerünk, de nem alapkövetelmény sikeres tartásukhoz.

Az ivarok a két nem közötti méretkülönbség alapján felismerhetőek: a nőstények nagyobbak és teltebbek a hímeknél. Szaporításuk során egy nőstényre legalább két hímet számítsunk. A tenyésztő akváriumot töltsük fel 25-26 °C-os, kb. semleges kémhatású és lágy (10 nk alatti) vízzel. A szaporítást megelőzően etessük bőségesen, élő eleséggel állatainkat. Helyezzünk be pár csomó jávai mohát, esetleg 1-2 nagyobb tő vízinövényt is, és szűrjünk levegővel hajtott szivacsszűrővel. Az ívás beindítására egy hideg vizes vízcsere általában beválik, ekkor a víz 60-70%-át lecseréljük kb. 4-6 °C-al hidegebb vízre. Ezt naponta ismételhetjük, ha az ikrarakás nem történt meg (és persze ha halaink ivarérettek). Ha viszont lerakták az ikrákat, távolítsuk el azokat a szülők mellől (vagy helyezzük át a szülőket egy másik akváriumba), mert elfogyaszthatják szaporulatukat. A kikelésre kb. 3-4 napot kell várni, és további néhány napba telik, mire a kishalak felélik szikanyagaikat és megkezdik önálló táplálkozásukat. Ekkor frissen kelt artémiával indítsuk őket, később vágott tubifexel, grindállal nevelve őket elfogadható tempóban fejlődnek. Természetesen a rendszeres vízcserékről ne feledkezzünk meg.  Viszonylag termékeny faj.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras blochi - Bloch páncélosharcsája elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika, Guyanában és Brazíliában fordul elő. Guyanában a Branco – folyórendszerbe tartozó Rio Tacutúban és mellékfolyóiban (pl.: Moca Creek) találjuk meg, Brazíliában pedig a Rio Itapecuru képezi elterjedési területének részét.

Egyéb elnevezések

syn:

Eng: Spotback corydoras.

Egyéb köznevei: Tummakuonomonninen.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Orinoco
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1148

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=464

https://www.fishbase.in/summary/Corydoras-blochi.html

https://www.scotcat.com/callichthyidae/c_blochi.htm

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-05

Frissítve:

2020-05-03 11:05

Katalógus ID:

No. 4108


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük