| Megtekintve: 1 826

Corydoras brevirostris – Fejkötős páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras brevirostris

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

6 cm

°C

21-26 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

9-es leszármazási vonalbeli, tömzsi alkatú páncélosharcsa. E csoportot általánosan jellemzi a lekerekített arcorr, e fajra ez különösen igaz, latin neve is rövid orrára utal. Tetszetős megjelenésű, ezüstös alapszínű, mely hátán barnásba fordul. Oldalát sötétszürke – fekete foltok halmaza díszíti, ezek viszonylag szabálytalanul, de nagyjából egyenletesen vannak elosztva rajta. Szemén egy vastag, markáns fekete szemsáv fut keresztül. Vállán fekete vállfolt díszeleg, melynek színe némiképp ráterjed a hátúszóra is. Tarkóján aranyló foltot visel, s további fontos bélyeg, hogy farkúszója csíkozott (foltok sorából felépülve). Kopoltyúfedője gyakran aranyló.

Nagyon könnyű összetéveszteni a Corydoras melanistiusszal, a legbiztosabb bélyeg, hogy a C. melanistius farkúszója teljesen áttetsző, rajta nem találunk foltmintát. Emellett arany tarkófoltja kevésbé markáns, pöttyei kisebbek. A Corydoras leucomelast nagyobb foltjai – vonalai, intenzívebben fekete hátúszója és alig meglevő tarkófoltja alapján különböztethetjük meg. További hasonló faj még a C. surinamensis, de színtelen hátúszója, oldalán hosszanti csíkokká összeálló pöttyei és erős, vastag csíkozottsága a farkúszón egyből árulkodik kilétéről. Az arany tarkófolt nála a legintenzívebb a fenti fajok közül.

Hozzá hasonló fajok még a Corydoras agassizii és C. ambiacus, ám ők hosszabb arcorrukról és a markáns szemsáv hiányáról könnyedén felismerhetőek. Hasonlóképpen igaz ez a Corydoras delphaxra is. A Corydoras ephippifer orra is jelentősen megnyúlt, farkúszója színtelen, pöttyei kisebbek és kevesebben is vannak.

Tartása és tenyésztése

A Corydoras brevirostris neve kevésbé számít közismertnek a hazai akvarisztikában, szemben például a hozzá nagyon hasonló Corydoras melanistius nevével. A gyakorlatban azonban sokkal többször jelennek meg valódi C. brevirostrisok, mint igazi C. melanistiusok, utóbbival kevesebbszer találkozni kettejük közül az akváriumokban. Tartásuk egyébként viszont szinte teljesen megegyezik.

A fejkötős páncélosharcsák békés természetűek, a náluk jóval kisebb halakat sem bántják. Kiválóan alkalmasak egy szép Orinoco-biotóp akváriumba különböző pontylazacok, sügérfélék társaságában. Érdemes legalább 70 liter körüli űrtartalmú akváriumban elhelyezni őket. Csoportos életmódot folytató állatok, ami azt jelenti, hogy 6-8 példányukat tartsuk együtt.

A medence aljára finom homoktalajt töltsünk, melyben kedvükre turkálhatnak harcsáink. Az éles szemcsék, durva kövek felsértik érzékeny bajuszszálaikat, ami akár a pusztulásukig is vezethet. Pár tő növénnyel, gyökerekkel dekorálhatunk. Legyen némi árnyas terület, ahová visszahúzódhatnak, és szabad talajfelület is, ahol pedig turkálhatnak. Vegyes akváriumokban is megállják a helyüket, általában nincs velük probléma csapvízben sem, de ha egy keveset lágyítunk és savanyítunk vizükön, meghálálják. Bátran használjunk lehullott faleveleket, égertobozokat is a víz kezelésére és a berendezés gazdagítására. Nem szeretik a túl meleg vizet, 23-25 °C ideális értéknek számít. A rendszeres, részleges vízcseréket ne hanyagoljuk el.

A legtöbb díszhaltápot megeszik: kaphatnak lehulló lemezes eledeleket (egyébként más halak maradékát is eltakarítják), harcsatablettákat. Nagyon szívesen fogyasztanak élő férgecskéket, így például tubifexet, blakcwormot. A sikeres tenyésztés záloga, hogy előtte halainkat jó kondícióba hozzuk élő eleségek felhasználásával.

Szaporításuk a rokon fajokéhoz hasonlóan történik. A nőstények felismerhetőek jó fél centivel hosszabb és teltebb termetükről. Egy nőstényre két hímet számítva, kis csoportban tegyük ki őket a tenyészmedencébe (2 nőstény és 4-5 hím jó arány lehet). Az akváriumba helyezzünk el vízinövényeket (legyen köztük finomabb levelű, pl.: jávai moha is), és töltsük fel 25 °C-os, aránylag lágy vízzel. Ha halainkat jól tartottuk, akkor egy kis hideg vizes vízcsere hatására gyakran bekövetkezik az ikrázás, bár nem mindig könnyű rávenni őket a szaporodásra. Egy ilyen vízcsere során legalább a térfogat felét, vagy kicsivel többet cseréljünk minimum 5 °C-al hűvösebb vízre, és a cserevíz célszerűen legyen meglehetősen lágy, például esővíz. Ha bekövetkezett az ikrázás, távolítsuk el a szülőket, mert megehetik utódaikat. Az ikrák bő 3 nap elteltével kelnek ki, és még jó három nap kell a szikzacskó felszívódásához, mire önálló táplálékkeresésbe kezdenek a kis harcsák. Az ikrák fejlődése során az oxigénellátás legyen jó, némi penészedés gátló szert is csepegtethetünk a vízbe. Indítóeleség gyanánt frissen kelt artémiát, mikró férget, walterférget használjunk.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerika, Venezuela és Suriname. Az Orinoco vízrendszerében fordul elő.

Egyéb elnevezések

syn: Corydoras melanistius brevirostris, Corydoras wotroi

Eng: Spotted cory,

Egyéb köznevei: Halestribet Kravepansermalle, Raitapunamonninen

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Orinoco
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/478

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-brevirostris/

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=310

https://www.scotcat.com/callichthyidae/c_brevirostris.htm

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-05-04

Frissítve:

2020-05-04 01:05

Katalógus ID:

No. 10276


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük