| Megtekintve: 4 115

Corydoras burgessi – Burgess páncélosharcsája

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras burgessi

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

5-6 cm

°C

23-27 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-10 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Nem túl nagy termetű, rövid orrú, alkatára nézve klasszikus megjelenésű páncélosharcsa. Az ún. Lineage9 leszármazási vonalba tartozik, amit a fenotípusos alapon történő kategorizálás során ’punctatus-csoportnak’ neveztek el. Alapszíne ezüstszürke, piszkosfehér. A fej két oldalán, a szemeket átszelve 1-1 fekete sáv húzódik. A fekete terület ezt követően, a tarkó mögött folytatódik, és általában a hátúszó alatt egy nyeregszerű foltban teljesedik ki, egy-egy területi variánsnál vékonyan maximum a zsírúszóig nyúlik. A hátúszó jellemzően nagy kiterjedésében fekete. A tarkó aranyló foltot visel, bár ennek színskálája is változó lehet.

Fontos megkülönböztetnünk őt a hasonló, rokon fajoktól, melyek a következők:

A Corydoras adolfoi esetében egy vékony fekete sáv nyúlik végig az egész háton, nála a hátúszó jellemzően színtelen, a tarkófolt inkább narancsos megjelenésű.

A Corydoras duplicareus esetében még vastagabb a hát fekete sávja, valamelyest nála is általában erősebben narancsos a tarkófolt. Esetében kevés fekete szín a hátúszón megjelenhet.

A Corydoras imitator hosszabb, megnyúltabb orráról (és egyébként is nyúlánkabb alkatáról) is megkülönböztethető, de nála is inkább vékony sáv, mintsem folt a fekete szín kiterjedése a háton.

Tartása és tenyésztése

A Corydoras burgessi egy szemrevaló, bár a hazai akvarisztikában nem túl elterjedt páncélosharcsa-faj. Nevét Dr. Warren E. Burgess után kapta. A Rio Uniniből származik, mely bár mellékfolyója a klasszikusan feketevizes Rio Negronak, önmaga egy sokkal világosabb, és egyébként nagyon tiszta folyó.  Ez alapján a C. burgessi számára nem az igazi feketevizes biotóp a legéletszerűbb. Bár akváriumába helyezhetünk leveleket, égertobozt, az átlátszó, tiszta víz is megfelelő teljes mértékben. Savanyítanunk sem kell annyira vizét, mint azt egyes rokon fajok (pl. Corydoras adolfoi) kedvelik, számára a semleges körüli (6,5-7 pH) a tenyésztéshez is beválik. A lágy vízre természetesen fordítsunk figyelmet, esőerdei faj lévén ez ennek a fajnak is fontos. A hőmérséklet tekintetében egy átlagos 24-25 °C teljesen alkalmas.

Mindenképpen csoportosan tartsuk, ami azt jelenti, hogy legalább 6 példányt helyezünk el akváriumunkban ebből a fajból. A medence aljzatának apró szemű, nagyon finom talajt válasszunk, a durvább, érdesebb szemcséken nagyon hamar megsérülnek érzékeny bajuszszálai, és el is kopnak, ami komoly egészségügyi probléma a páncélosharcsáknak. Szívesen pihennek nagyobb növényeik levelein, gyökerei között vagy uszadékfák alatt, bátran rendezzünk be gazdag vízi világot, de hagyjunk némi teret is nekik, ahol turkálhatnak. A víz szűrése legyen erős (ez nem azt jelenti, hogy az áramlás is, a csendes vízmozgás jó a fajnak), hatékony biológiai lebontással. A részleges vízcserékről ne feledkezzünk meg.

Mint a legtöbb Corydoras, ők is békések, és bátran társíthatóak minden olyan halfajjal, ami nem tesz kárt bennük, nem zavarja és stresszeli őket, és természetesen igényeik is egyeznek. A pontylazacok, törpesügérek, kisebb elevenszülő fogaspontyok remek társítási lehetőséget jelentenek, de vegyes társas medencében kerülhet melléjük gurámi, dánió, békésebb csíkfélék, gébek egyaránt. Mivel tartása nem bonyolult, kevésbé gyakorlott akvaristák is próbálkozhatnak vele, társas medencében is.

A legtöbb talajra süllyedő táplálékot elfogadja, így megeszi a megmaradt lemezes díszhaltápot is, de természetesen szükségük van külön táplálékra. A száraz eledelek között találunk számos típust, melyet kimondottan páncélosharcsák számára készítenek, de nagyon jót tesz nekik, ha élő vagy fagyasztott eleséget is kapnak, például szúnyoglárvát, artémiát, grindált. A páncélosharcsák legkedvesebb és legtáplálóbb eledele az élő csővájó féreg (tubifex). Szaporítás előtt a jó minőségű, bőséges és lehetőleg élő táplálás elengedhetetlen. Az ivarok megállapíthatóak a kerekebb, termetesebb nőstény és a kisebb, karcsúbb hím különbsége alapján.

Ívás során mindig több hímet helyezzünk ki, mint nőstényt, nőstényenként akár 2 hímmel is számoljunk bátran. A tenyészvíznek sem kell túl savanyúnak lennie, 6,5-ös pH elegendő, viszont a nevelés során már nagy segítségünkre lehet a savasabb kémhatás. Ez ugyanis gátolja az infuzóriák, penészgombák szaporodását. A lágyságra azonban már az ívni kirakott halaknál is ügyeljünk. Mint a legtöbb hasonló fajnál, a Burgess páncélosharcsájánál is sikeresen beindítható az ikrarakás vízcserékkel, ami az esős évszakot imitálja. Érdemes 1-2 °C-al hűvösebb vizet tölteni ilyenkor az akváriumba. Az ikrákat leggyakrabban nagyobb növények leveleinek fonákára, esetleg az akvárium üvegére ragasztják (de próbálnak eldugottabb helyet keresni). Az ikraszám nőstényenként 20-30 közötti. A kelési idő kb. 4-5 nap, az elúszásra további 3 napot kell várni. Indító eleség gyanánt frissen kelt artémiát, mikrót, banánférget használjunk. A tenyésztő-, majd nevelő akváriumot érdemes levegővel hajtott kis szivacsszűrővel filtrálni, és egy vékony homokréteg legyen a medence alján. Amikor már táplálkoznak a kishalak, ha korábban még nem tettük meg, kezdjük a vizet fokozatosan savanyítani (pl.: tőzeggel, égertobozzal), de ne legyen túl hirtelen és drasztikus a változtatás. A kisebb vízcseréket rendszeresen, napi szinten ejtsük meg. A vízminőség pontos beállítása nagyon fontos. A már jól fejlett ivadékok esetében elkezdhetjük visszaállítani a kémhatást semleges közelébe. A növekedésük tempója átlagos, a rokon narancsos tarkójú fajokhoz (C. adolfoi, C. duplicareus) képest gyorsabb.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras burgessi - Burgess páncélosharcsája elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika, Brazília. A Rio Negro egy tiszta vizű mellékfolyójából, a Rio Uniniből származik.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Burgess’ Cory.

Egyéb köznevei: Aurinkomonninen.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Akvárium Magazin XXII. évf. 116. szám: Erik Schiller: Egy páncélosharcsa a brazíliai Rio Uniniből

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_burgessi.htm

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=58

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1022

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-burgessi/

 

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2020-04-22 02:04

Katalógus ID:

No. 4109


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük