| Megtekintve: 4 899

Corydoras caudimaculatus – Farkfoltos páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras caudimaculatus

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

4,5-5 cm

°C

23-28 °C °C

°pH

5,5-7 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Kimondottan tömzsi megjelenésű páncélosharcsa, a jól tartott példányok egészen kövérkések. A fej hangsúlyosan lekerekített. Alapszíne halvány ezüstös némi barna komponenssel, melyen az orra hegyétől a farknyél foltjáig kicsi, kerek sötétszürke pöttyök díszelegnek. A farktőben egy violakék folt díszeleg, melyről nevét is kapta. Úszóin is megjelenik a foltminta.

Emlékeztet a violaszínű páncélosharcsára (Corydoras similis), mely esetében viszont a farknyél foltja kevésbé élesen elhatárolt, elhalványodva megy át a test színébe, ennek következtében kiterjedése is nagyobb. A C. similis kevesebb – bár valamivel nagyobb – pöttyöket visel és úszói teljesen áttetszőek. Hozzá nagyon hasonlít a C066 leíratlan faj, melyet a farkfoltos páncélosharcsától ugyanazon bélyegek alapján különíthetünk el.

A Corydoras ourastigma is némileg emlékeztet rá, neki viszont hosszabb, hegyesebb szögben kiugró orra van, és jóval több a barna az alapszínében, főleg a fej környékén. Róla a sok kis pötty hiányzik, kevés figyelhető csak meg vagy azok is apróbb sávokká állnak össze.

Tartása és tenyésztése

A farkfoltos páncélosharcsa viszonylag ritkán látott vendég akváriumainkban, holott tartása lényegében semmiben sem különbözik más, hasonló páncélosharcsákétól. A Guaporé-folyó felső szakaszain terjedt el, ahol nagyobb csapatokba verődve él. Akváriumban is ennek megfelelően legalább 6-8 egyedét kell elhelyeznünk. Mivel kis termetű faj, ezért egy kb. 60 literes akvárium már kielégíti halaink helyigényét.

A medence aljára finom homoktalajt töltsünk, mely nem sérti fel érzékeny bajuszszálait – gondozásához a gyöngykavics, éles szélű bazaltzúzalék, de még a durva sóder sem tanácsos. Az akváriumban legyenek sűrűbben növényesített régiók, ahová a halak visszavonulhatnak pihenni és hagyjunk néhány szabad, nyíltabb területet, ahol pedig turkálhatnak az aljzatban. Faleveleket is szórhatunk akváriumukba, hogy élethűbb legyen.

A kissé savas, lágyabb vizet kedvelik, főleg, ha vadonfogott állatokat tartunk. Bár a tapasztalatok szerint a semleges kémhatású és nem túl kemény csapvíz még megfelel számukra, mindenképpen hálásak, ha lágyítjuk és enyhe mértékben savanyítjuk vizüket. Hőmérséklet tekintetében a tartásukhoz elegendő a 23-25 °C is, ilyenkor kissé félénkebb, nyugodtabb természetűek. Íváshoz mindenképpen emeljük meg a hőmérsékletet, de alapvetően tarthatjuk is őket magasabb hőmérsékleten (akár diszkoszhalakkal együtt is). Társításuk egyébként nem okoz gondot, érdemes leginkább kisebb pontylazacokat, törpesügéreket, más békés harcsákat választani melléjük. Jól mutatnak neonhalak, fantomlazacok, ramirezik társaságában. Kéthetente eresszük le a víz egynegyedét.

Elfogadják a legtöbb műeleséget, úgy, mint a harcsák számára készült talajra süllyedő táptablettákat, lemezes eledeleket, granulátumokat; összegyűjtik a más halak által hátrahagyott maradékot is – de csak maradékon ne tartsuk őket, teljes értékű táplálást kapjanak. Mindazonáltal kedvencük az élő tubifex. Ennek hiányában változatosabbá tehetjük menüjüket szúnyoglárvával, artémiával, grindállal is. Tenyésztésük előtt fontos a jó minőségű eledelekkel történő kondicionálás.

A nőstények nagyobbak a hímeknél. Ívni egy nőstény – két hím arányban tegyük ki őket, a tenyészakváriumba lágy (2-10 nk közötti), kissé savanyú (kb. 6 pH) vizet töltsünk. A szaporítómedencét fűtsük fel 26 °C fölé! Ettől függetlenül az ívást hideg vizes vízcserével tudjuk beindítani, viszont utána hagyjuk a vizet visszamelegedni (automata fűtővel biztosítsuk ezt). Mindaddig ismételjük napi egyszer a nagyarányú hideg vízcserét, ameddig be nem következik az ívás (feltéve, hogy a nőstények már beteltek ikrával). Klasszikus T-pózban ívnak, az ikrákat üvegre, növények közé ragasztják. Ha megtörtént az ikrarakás, vegyük ki a szülőket és csepegtessünk xanthakridint a vízhez, ami segít meggátolni az ikrák penészedését. A kelési idő 3-4 nap, és további kb. 3 nap kell az utódok elúszásához. Indítóeleségnek frissen kelt artémiát (vigyázzunk, peteburok ne kerüljön az ivadékok közé, mert bélelzáródást okozhat elfogyasztása), walterférget, mikroférget ajánlok. Rendszeres kis vízcserékkel biztosítsuk a vízminőséget, ami elengedhetetlen a halak egészséges fejlődéséhez.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras caudimaculatus - Farkfoltos páncélosharcsa elterjedési területe (Map)

Brazíliában, a Rio Guaporé felső folyásvidékén terjedt el.

Egyéb elnevezések

 

syn.:

Eng: Tailspot corydoras.

Egyéb köznevei: Täpläpyrstömonninen, Pilkkupyrstömonni.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Bolívia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=322

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_caudimaculatus.htm

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/945

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-caudimaculatus/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-04

Frissítve:

2020-04-16 01:04

Katalógus ID:

No. 4110


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük