| Megtekintve: 6 724

Corydoras concolor – Palaszínű páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras concolor

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

6 cm

°C

23-26 °C

°pH

5,5-7 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

mérsékelten fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Robusztus, erős felépítésű, tömzsi páncélosharcsák, méretüket tekintve közepesnek mondhatóak. Latin nevük arra utal, hogy a halak teljesen egyszínűek – ez azonban a preparált példányokra igaz leginkább. Természetesen az élő halak is hasonlóak, testük nagyrészt szürkés árnyalatú, minták nélkül, azonban a jól tartott halak – megfelelő körülmények között – néha kékes, zöldes árnyalatú csillogást is mutathatnak oldalpáncéljukon. Emellett úszóik narancsos színűek, ivarérett halakon (s főleg a hímeken) ez jól látszik. A hímek egyébként jól fejlett, már-már vitorlaszerű hátúszót növesztenek. Más páncélosharcsával nem igazán téveszthető össze.

Tartása és tenyésztése

Erőteljes, robosztus megjelenésük ellenére békés, sőt kissé félénk páncélosharcsák. Ha megszokják helyüket, nappal is szívesen kutatnak szerte a medencében táplálék után, de társhalaktól és az akváriumtól függően néha bújósak lehetnek. Mindenképpen legalább 6-8 példányt szerezzünk be belőlük, így egyrészt félelmük is csökken, másrészt a fajra jellemző szociális magatartás is megvalósulhat. Társításukra leginkább más, venezuelai (vagy Orinoco-vízrendszerbeli) pontylazacok, törpesügérek felelnek meg, de hasonló igényű és békés halakkal kerülhet egybe. Erősebb, territoriális sügérek mellé ne tegyük a fajt!

Bajuszszálai érzékenyek, könnyen kopnak éles, durva talajon, illetve a nem megfelelően gondozott, törmelékben és baktériumokban gazdag aljzat is kárt tehet benne, bakteriális fertőzésekre is hajlamos lehet a bajusza. Mindezt elkerülhetjük, ha finom szemcséjű homokot töltünk az akvárium aljára, melyet vízcserék során kicsit át is mozgatunk. Ilyen feltételek mellett halaink egészségét hosszú távon megőrizhetjük. Érdemes az akvárium oldalsó-hátsó régiójában sűrűbben telepíteni vízinövényeket, néhány Echinodorus tövében vagy levelein szívesen megpihennek állataink. Gallyakkal, falevelekkel gazdagíthatjuk környezetüket.

A vízminőséggel szemben nem kényesebb, mint más, hasonló páncélosharcsák. Kb. 24-25 °C optimálisnak számít a tartásához, a víz ne legyen túl kemény. Ha szükséges, keverjünk hozzá desztillált vagy RO vizet. Az enyhén savanyú kémhatást szereti, de semleges pH is tökéletes a tartásához. Oxigénigényét képes kiegészíteni úgy, hogy levegőt nyel a vízfelszínről, s annak oxigéntartalmát bélfalán megköti. Tiszta oxigénnel nem szabad csomagolni, s más halakat se tegyünk egy zacskóba vele szállítás során, mert lemérgezheti a zacskó vizét stresszhatásra (ez igaz minden Corydoras-fajra).

A szárazeleségeket elfogadja, megeszi a talajra süllyedő harcsatablettákat, lemezes díszhaleledeleket is. Mindazonáltal a legjobb kondíciót úgy érhetjük el, ha élő tubifexet kapnak, ennek hiányában artémiával, vörös szúnyoglárvával, grindállal is kiegészíthetjük étrendjüket. Igazán szép és tenyésztésre alkalmas állatokat élő eleség etetésével lehet nevelni.

Az ivarok könnyedén megállapíthatóak: a nőstények testesebbek, a hímek azonban látványos, jól fejlett, vitorlaszerű hátúszót növesztenek. Íváshoz egy nőstényre több hímet is számolhatunk, s az ikrázás kiváltását e fajnál is elősegíthetjük hideg vizes vízcserékkel. A szaporító akvárium vize legyen nagyon lágy (1-4 nk), kissé savas kémhatású. A medencét érdemes egy kis szivacsszűrővel szűrni, és jávai mohával, valamint más, finom levelű vízinövényekkel kibélelni. Egy-két marék finom homokot is szórhatunk az aljára. Az ikrákat általában vízinövényekre, esetleg az akvárium üvegére teszik, egyébként ikrái egészen nagyok, fehér színűek. Ívás után a szülők eltávolíthatóak, s érdemes pár csepp Xanthakridint tenni a vízhez, hogy megelőzzük az ikrák penészesedését. A kishalak 3-4 napon belül kikelnek, s néhány nap múlva már szabadon táplálkoznak: adjunk nekik artémia naupliákat, mikró vagy walterférget indító eleség gyanánt, később pedig vágott tubifexet. 6-7 héten belül már hasonlítanak szüleikre az ivadékok. Egyébként nem túl termékeny faj, viszonylag kevés ikrát rak, ami nem segíti elő terjedését.

A hazai (és egyébként a nyugat-európai) akvarisztikában is viszonylag ritkaságszámba megy, pedig egy sűrűbben növényesített akvárium kiváló páncélosharcsája lehet. Sajnos a természetben elkezdett ritkulni, ebben közrejátszik az esőerdő irtása, a mezőgazdasági területnyerés és a fémbányászat.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras concolor - Palaszínű páncélosharcsa elterjedési területe (Map)

Nyugat-Venezuela,  az Orinoco felső folyásvidékén néhány kisebb folyóban él (pl.: Parguaza, Topocho).

Egyéb elnevezések

syn: Corydoras esperanzae.

Eng: Slate Cory.

Egyéb köznevei: Einfarbiger Panzerwels, Nokimonninen.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Orinoco
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/476/cat/6

https://www.scotcat.com/factsheets/corydoras_concolor.html

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=470

https://www.iucnredlist.org/species/118039130/118039144

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-concolor/

 

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-05

Frissítve:

2020-04-16 01:04

Katalógus ID:

No. 4111


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük