| Megtekintve: 3 923

Corydoras copei – Kispettyes páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras copei

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

4,5-5 cm

°C

22-25 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Az ln9 leszármazási vonal tagja. Kistestű, tömzsi, kerek fejű páncélosharcsa. Alapszíne ezüstfehér, melyen fekete mintát találunk. E minta javarészt rövid hullámvonalakból, csíkocskákból áll össze, de helyenként csupán pöttyöket találunk. Nevéhez hűen viszonylag „szellős” elhelyezkedésű testén e mintázat, így összességében világosabb színezetűnek látjuk az állatot. Az oldalvonal mentén húzódó fekete csík nála jellemzően pöttyökre tagolódik. Jellegzetes, viszonylag nagy kiterjedésű fekete foltot látunk a hátúszóján.

Több hasonló fajt is ismerünk, ezek közé tartozik a Corydoras trilineatus. Tőle elkülöníthető az alapján, hogy a C. trilineatusok több és vastagabb hullám-mintát viselnek, és oldalsávjuk markáns, erős. A C. julii ezzel szemben inkább pettyegetett mintájú, de az oldalsó csík a testen nála is egybefüggő (legfeljebb az eleje szakadozik fel). Hasonló még a Corydoras acrensis, bár őt leginkább a háromcsíkos páncélosharcsával téveszthetjük össze, s mivel egy példány alapján írták le, némileg vitatott a helyzete.
A Corydoras punctatus e fajnál sűrűbben pöttyözött, s nála általában hiányzik az oldalsó csík. Hozzá hasonló még a C. cruziensis és C. paragua. A leíratlan fajok közül a C120-al lehet esetleg összetéveszteni, bár nála is összefüggő a hosszanti csík és fontos bélyeg, hogy fekete folt helyett csak változékony formájú mintázat van a hátúszón. A CW050-ről pedig teljesen hiányzik a hátúszófolt.

Tartása és tenyésztése

A kispettyes páncélosharcsa Peruban élő faj, jellemzően oxigénben dúsabb, tiszta vizű folyókban él. Itt a hőmérséklet sem túl magas, ennélfogva hosszú távú tartására is elegendő 22-24 °C. A kémhatás semleges körüli legyen a vízkeménység pedig ne túl magas. Nyári kánikulák idején próbáljuk meg hűteni a vizet és ne csodálkozzunk rajta, ha a harcsák gyakrabban járnak fel a víz felszínére levegőt nyelni, annak oxigéntartalmát bélfalukon ugyanis képesek megkötni. Legalább kéthetente cseréljünk vizet, a felszaporodott bomlásterméket nem kedvelik.

Az akvárium aljára apró szemű, finom homokot terítsünk, mert a durvább és élesebb szemcsék elkoptatják bajuszukat, miközben az aljzatban turkálnak eleség után kutatva. Nagyon szeretik az élő tubifexet, grindált, de kaphatnak szúnyoglárvát, artémiát, cyclopsot is. Kiegészítő eleség gyanánt elfogadják a talajra süllyedt lemezes eledeleket, granulátumokat, harcsa-tablettákat ugyancsak.

Könnyedén társítható halak, alkalmasak pontylazacok és törpesügérek mellé, nagyon csinos perui biotópokat tudunk segítségükkel összeállítani. Kerülhetnek mellé inka és panda törpesügérek, Axelrodia stigmatias, csíkos baltahasú lazac, ibolyalazac egyaránt, és még hosszan folytatható lenne a lista. Mindezek ellenére sajnos elég ritkán látott vendég akváriumainkban, holott mutatós páncélosharcsa. Érdemes a szegélyek mentén ültetni pár tő növényt, amelyek között biztonságos menedéket lelnek halaink. Legalább 6-8 egyedet vásároljunk belőlük, mert csoportos életmódot folytatnak. Kis méretüknek hála akár 60 literes akváriumban is jól érzik már magukat.

Tenyésztésük hasonló más páncélosharcsákéhoz. Az ívni kirakott csapatban minden nőstényre két hímet számítsunk. A szaporító medencében legyen az oxigénellátás erős, az ívás beindítható, ha nagyobb térfogatarányban hideg vizes vízcseréket hajtunk végre (ívásig naponta 60-70 %, 14-16 °C-os vízzel). Lehetőleg lágy, semleges kémhatású vizet használjunk. Az ikrákat leginkább az üvegre rakják, de betehetünk egy-két marék jávai mohát is a medencébe. Az ívás után vegyük ki a szülőket, hogy ne fogyasszanak az ikrákból. Ha az ikrákat vesszük el, azokat a lerakás helyéről vett vízben keltessük, használjunk penészedésgátlót. A kelési idő kb. 3 nap, és további 2-3 nap kell az elúszáshoz. A nevelő akváriumba az ívást vagy ikrák kihelyezését megelőzően érdemes egy kevéske homokot szórni, így kevésbé érzékenyek az ivadékok. A nevelés során a vízminőségre ügyeljünk, kisebb térfogatú vízcseréket tartsunk elkerülendő a hirtelen vízminőség-változást, ezt azonban rendszeresen végezzük el. Indítóeleségként a peteburoktól mentes artémia naupliák megfelelőek, esetleg banánférget is kaphatnak. Később áttérhetünk a vágott tubifexre.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras copei - Kispettyes páncélosharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika, Peru, Loreto tartomány: a Río Huytoyacu alsó folyása a Río Pastaza vízrendszerében. Típuspéldányát kb. 40 km-re északra a Lago Rimachi-tól fogták.

Egyéb elnevezések

syn:

Eng: Copei Cory.

Egyéb köznevei:

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Andok orsz.
Peru
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/474

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=472

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_copei.htm

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-copei/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2020-04-16 02:04

Katalógus ID:

No. 4112


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük