| Megtekintve: 1 259

Corydoras cruziensis – Santa Cruz – páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras cruziensis

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

4-4,5 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

adathiányos

Külalak és jellegzetességek leírása

Kis termetű, viszonylag tömzsi és tipikusan lekerekített arcorrú páncélosharcsa. Az ln9 leszármazási vonalba tartozik, az ún. ’Punctatus-csoportba’. Alakján kívül színeiben is rendkívül emlékeztet a csoport névadó fajára.

Alapszíne ezüstszürkés, háta enyhén barnás árnyalatú. Testén sötétszürke, nem túl nagy pöttyöket találunk, aránylag egyenletesen elszórva. Az oldalvonal menti, farktövön megjelenő hosszanti csík hiányzik, vagy csak foltokból áll össze (és akkor sem markáns). A hátúszón jellemzően van egy fekete folt, méghozzá az úszó felső csúcsában. A farkúszón 3-5 sötétszürke sáv figyelhető meg.

Több más páncélosharcsa is rendkívüli mértékben hasonlít rá, leginkább a Corydoras punctatus. Megkülönböztetésük kimondottan nehéz, legjobb, ha származási helyükről vannak adataink. A C. punctatus valamelyest kevésbé egyenletes pöttyözöttségű, de ez példányonként változhat és eléggé szubjektív megítélési pont. Ezen kívül a Santa Cruz – páncélosharcsa esetében a farkúszó csíkjai valamivel vastagabbak, erősebbek. További szinte megszólalásig hasonló faj a Corydoras paragua – egy bélyeg alapján azonban remekül megkülönböztethető: nála a hátúszó fekete foltja az úszó tövén, és nem a csúcsán található.

Hasonlít még a gyászfoltos páncélosharcsára (C. julii), de nála a foltok mindig összeállnak egy csíkká az oldalon, még, ha vékony is. Ugyanez igaz a C. trilineatusra, illetve nála hullámvonalszerű a díszítettség, nem foltokból áll. A Corydoras copei esetében a C. cruziensishez hasonlóan nincs egybefüggő oldalsáv, de a minta inkább a trilineatust idézi, több rajta a fehér terület. A C. leopardus is valamelyest hasonlít rá, de az egybefüggő oldalsó sáv és a megnyúlt arcorr alapján egyértelműen megkülönböztethető, s ezen bélyegek igazak a fenti faj legközelebbi rokonaira is (C. gomezi, C. isbrueckeri).

A leíratlan fajok között is van néhány, mely hasonló, a legkiemelendőbb a CW037, mely jóformán megkülönböztethetetlen ránézés alapján. Foltozottsága valamelyest gyengébb. Valamelyest hasonlóak még a C120, CW050 és CW060. A C120 leginkább a C. juliira emlékeztetve foltos mintájú, a legfőbb különbség, hogy kerekebb formájú fekete folt helyett szabálytalan alakban mintázott a hátúszója. A CW050 inkább a C. trilineatusra hasonlít jobban, de nála hiányzik a hátúszó fekete foltja. A CW060 viszont ismét inkább C. julii-szerű, de valamivel sűrűbben foltozott, az oldalcsíkja erős és kontrasztos, farkúszója sűrűn csíkozott.

Tartása és tenyésztése

Akváriumokban nálunk ritkaságnak számít, beszerzése nehéz és csak kevesek foglalkoznak vele. Mérete viszont lehetővé teszi, hogy kisebb szobai akváriumokban is elhelyezzük, úgy 55-60 litertől számítva már jól tartható. Arra ügyeljünk, hogy mindig legalább 6 állatot tartsunk együtt, mert csoportos életmódot folytató faj, a természetben is nagy csapatokba verődik. Társítása abszolút könnyű – pontylazacokkal, törpesügérekkel, kistestű elevenszülőkkel, vagy társas akváriumban akár dániókkal, razbórákkal, kisebb és békésebb díszmárnákkal is együtt tarthatjuk. Érdekes biotóp akváriumot állíthatunk össze vele együtt, hála Bolívia színes élővilágának. Teljes mértékben békés faj, a legapróbb társhalakat sem bántja.

Az akvárium aljára apró szemcséjű, finom homokot töltsünk, mert a durva és éles kavics lekoptatja halaink érzékeny bajuszát. Helyenként érdemes dúsabban ültetni a növényzetet, mely búvóhelyül szolgálhat, másutt viszont hagyjunk némi szabad területet, ahol turkálhatnak. Kövekkel, gyökerekkel és falevelekkel dekorálhatunk. Átlagos szűréssel, vízmozgással megelégszik, álló- és folyóvizekben is megtalálható. Vizét nem szükséges túlságosan fűteni, 22-24 °C is elegendő tartásához, de a 25-26 °C sem probléma. A lágyabb vizet kedveli, hiszen esőerdei faj, érdemes némi ozmóvizet, ioncserélt vizet keverni akváriumába, főleg, ha csapvizünk kemény. Erősebb savanyítás szükségtelen – sőt nem is annyira kedveli – a semleges pH körüli víz ideálisabb nekik.

Etetése könnyen megoldható, jellemzően a száraz eleségeket elfogadja – kaphat talajra süllyedő, páncélosharcsáknak tervezett táptablettákat, de a megmaradt lemezes eledeleket is elfogyasztja. Mindazonáltal kedvence az élő csővájó féreg (tubifex), ennek hiányában kiegészítő eleségként kaphat még artémiát, szúnyoglárvát, grindál- és televényférget egyaránt. Szaporítás előtt kiemelkedően fontos az bőséges táplálás jó minőségű, lehetőleg élő táplálékkal.

Az ivarok megkülönböztetése az alapján lehetséges, hogy a nőstények valamivel kerekebbek, egy fél centivel nagyobbak a hímeknél. Mivel kevesen gondozzák, akváriumi szaporítása sem túl gyakori, de megoldott és más páncélosharcsákhoz hasonlóan zajlik. Érdemes kis csapatban ívatni, ahol a hímek száma meghaladja a nőstényekét. A tenyészakváriumba töltsünk 25 °C-os, lágy (10 nk vagy alatta), semleges kémhatású vizet, és helyezzünk el egy jó marék jávai mohát is. A halak ikráikat jellemzően az akvárium üvegére vagy a növények közé fogják elhelyezni. Az ívás kiváltására a szokásos hideg vizes vízcsere remek lehetőség, mely az esős évszak beköszöntét hivatott imitálni. Naponta legalább 60%-ot cseréljünk legalább 5-7 °C-al hűvösebb vízre, mindaddig, míg az ikrázás be nem következik. Ha ez sikeresen megtörtént, a szülők eltávolíthatóak vagy az ikrák begyűjthetőek, könnyű őket az üvegről leválasztani. Ha külön vesszük az ikrákat, a keltetővíz az ívató akváriumból származzék. Pár csepp Xanthakridinnel gátolhatjuk a penészgombák szaporodását is. A kelés kb. 3-4 nap, további ugyanennyi nap szükséges az ivadékok elúszásához is. Ha már felszívódott a szikzacskó, megkezdik önálló táplálkozásukat, ekkor frissen kelt artémia naupliákkal indíthatjuk őket. Később legjobb nevelő eleség a vágott tubifex, grindál.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Bolíviában őshonos, Santa Cruz és Beni tartományokban. A Cochabamba és Beni folyók folyásvidékén található meg.

Egyéb elnevezések

syn:

Eng: Santa Cruz Cory

Egyéb köznevei: .

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Bolívia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=1594

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_cruziensis.htm

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/943

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-cruziensis/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-04-21

Frissítve:

2020-04-21 11:04

Katalógus ID:

No. 10151


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük