| Megtekintve: 2 103

Corydoras davidsandsi – Feketehátú páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras davidsandsi

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

6 cm

°C

21-25 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-12 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Közepes, de nem túl nagy termetű páncélosharcsa, lekerekített fejprofillal. Alapszíne szürkésfehér, melyben némi sárgás árnyalat halványan megjelenhet. Szemén fejének mindkét oldalán vastag, fekete szemsáv húzódik keresztül, mintegy álarcot formázva neki. Hátát pedig egy szintén vastag fekete sáv díszíti. E sáv a hátúszó kezdetén indul (kismértékben ráterjedve a hátúszóra is), majd ferde vonalban végigfut a háton, egészen le a farkúszó alsó lebenyének bázisáig. Fontos faji bélyeg, hogy a fekete sáv ráterjed a farkúszóra. Testének oldalán mintát nem találunk. A jól tartott halakon halvány narancsos árnyalatú tarkófolt megjelenhet.

Több rokon fajra is hasonlít, kiemelendő közülük a Corydoras metae és a Corydoras melini. A Corydoras metae-tól az alapján tudjuk megkülönböztetni, hogy nála valamivel nyúlánkabb, a fekete csík vastagabb kiterjedésű és ferdébb lefutású. A C. metae esetében a farkúszó teljesen színtelen! A C. melini csíkja e fajhoz hasonlóan szintén ferde, azonban nem ér fel a hátig, ott egy világos területet találunk (emellett oldalán szürkés foltok, minták előfordulhatnak). A még leíratlan C85-től ugyanúgy különböztetjük meg, mint a C. melinitől (hiszen ezek ketten szinte megszólalásig hasonlítanak); míg a C16 számos bélyegben különbözik: farkúszóján csíkokat látunk, orra hosszabb és megnyúltabb (az 1-es leszármazási vonal tagja, míg a C. davidsandsi a 9-esbe tartozik), és oldalán foltocskák előfordulhatnak.

Tartása és tenyésztése

A feketehátú páncélosharcsa az utóbbi években kezd egyre inkább fel-felbukkanni az akvarisztikában, az újabb páncélosharcsák körébe tartozik. Élőhelye amolyan barnavizes lelőhely, a Rio Negro mellékfolyója, ezért akváriumban is a legmegfelelőbb számára a kissé savas, lágy víz. Igyekezzünk a keménységet 12-15 nk érték alatt tartani – ha csapvizünk keményebb, keverjük azt esővízzel, ozmóvízzel. A kémhatás tekintetében 6-6,5 pH ideális halainknak. Nagyon jó eredményeket érhetünk el, ha vizüket kezeljük tőzeg levével, vagy esetleg dobunk bele égertobozokat, Tebang-levelet (vagy más, idehaza is fellelhető faleveleket). Ezek elszínezik a vizet, ami élethűvé varázsolja azt, emellett cser- és huminsav tartalmukkal a kémhatás beállításához is hozzájárulnak.

Medencéjét ne fűtsük túl! A 23-24 °C teljesen optimális a faj tartására. Heti-kétheti rendszerességgel a víz 20-25%-át cseréljük. A medence aljzata finom homoktalaj legyen, hiszen a páncélosharcsák sokat turkálnak benne, s az éles, durva kövek, kavicsok lekoptatják és felsebzik érzékeny bajuszszálaikat. Egyéb berendezések kapcsán nincs különösebb igényük: kövek, gyökerek, vízinövények kerülhetnek akváriumukba. Erős vízmozgást nem igényel. Tartása alapvetően nem bonyolult.

Elfogadja a száraz eledeleket, lemezes díszhaltápokat és harcsáknak szánt táptablettákat is. Igazán jó kondíciót azonban úgy érhetünk el, ha bőségesen tápláljuk őket természetesebb eleségekel is: így az élő tubifex, grindál, artémia, blackworm és vörös szúnyoglárva mind kiváló eleség, ezek egy részét fagyasztva is adhatjuk akár. Ideális társhalai pontylazacok, békésebb sügérek, más harcsafélék. Teljesen békés, az apró termetű halakat sem bántja. Mivel csapatos életmódot folytat, rajhal, ezért legalább 6-8 példányt érdemes belőle beszerezni. Kiválóan alkalmas például egy neonhalas akváriumba, de ideális és természethű társhalak mellé még például az izzófényű pontylazacok, rózsalazacok, fekete tetrák, sávozott törpeszájú halak.

Szaporításuk nem sokban különbözik más páncélosharcsákétól. Érdemes csoportosan ívatni a jó kondícióban lévő, előtte élő eleségekkel bőségesen táplált állatokat. Készítsünk elő számukra egy akváriumot, melyet szivacsszűrővel szűrünk, vékony homokréteget terítettünk az aljára, és elhelyeztünk benne különböző vízinövényeket. A vízhőmérséklet legyen 25 °C, a pH kb. 6, és lehetőleg minél lágyabb a víz (az esővíz remekül beválik erre a célra). A vízminőség megváltozása (egyidejűleg hűvösebb víz cseréje) indukálhatja az ívást. A gyakorlat azt mutatja, hogy a rokon Corydoras metaehoz képest könnyebb szaporodásra bírni. Egyszerre csak kevés ikrát rak, 10-12 db teljesen jó eredménynek számít. Viszont egy beindult ívási periódus alatt nagyjából hetente – másfél hetente sor kerül egy-egy ívásra. Az ikrákat leggyakrabban finom levelű növények közé rakják. Az ikrákat vegyük el a szülőktől, különben megeszik azokat. Mivel jelentős különbség lesz a kishalak kora között, a szétnövésre ügyelni kell. A kishalak táplálása az ikra lerakásától számítva kb. egy hét múlva kezdhető meg, erre az artémia naupliák megfelelőek. A peteburkok ne kerüljenek az akváriumukba, a porontyok ugyanis nagyon érzékenyek erre, könnyen elzáródik tőle a bélcsatornájuk. Az első egy hónap során a vízminőségre nagyon kényesek: tartsunk néhány naponta vízcserét, de alkalmanként csak keveset cseréljünk egyszerre, hogy ne változzanak hirtelen az értékek. Egy vékony homoktalaj segíthet, hogy ne fertőződjenek meg a halak a hasfelületükön. 5-6 hét leteltével már minden komolyabb nehézség nélkül felnevelhetünk egy szép csapatot belőlük.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Brazíliában él, a Rio Unini endemikus páncélosharcsája. A Rio Unini a Rio Negro – vízrendszeréhez tartozik, középső szakaszának mellékfolyója.

Egyéb elnevezések

syn:

Eng: Sand’s cory

Egyéb köznevei: Schwarzrücken Panzerwels

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Akvárium Magazin XVII. évf. 96. szám: Dávid Zsolt: Corydoras davidsandsi

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/471

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=291

https://www.scotcat.com/callichthyidae/c_davidsandsi.htm

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-davidsandsi/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-04-28

Frissítve:

2020-04-28 01:04

Katalógus ID:

No. 10216


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük