| Megtekintve: 2 422

Corydoras delphax – Inirida – páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras delphax

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

6,5-7 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Az ln8sc4 leszármazási vonal tagja, aránylag robosztus, termetes felépítésű páncélosharcsa közepesen megnyúlt arcorral. Alapszíne kissé variábilis: a piszkosfehértől a krémszínen át a sárgásbarna árnyalatig terjed. Ezen barnás-szürkés foltmintát látunk: közepes méretű foltokkal, aránylag sűrűn megszórva mutatkozik teste a hátúszó vonalától hátra. Fontos bélyeg, hogy farkúszója pontok sorából álló csíkokat visel. A hal egy halványsárgás tarkófolttal és egy viszonylag nagy kiterjedésű fekete vállfolttal rendelkezik. Homloka, a szem fölött sötétszürke-fekete, olybá tűnik, mintha szemsáv lenne, de a szemnél lejjebb nem húzódik, így valódi szemkötő nem alakul ki. A hátúszó első pár sugara fekete, és nagyon jellemző (főleg hímeknél), hogy idősebb korára az elülső hátúszósugár megnyúlik.

Több hasonló fajt is ismerünk, például a nyerges páncélosharcsát (Corydoras ephippifer). E faj jól megkülönböztethető az alapján, hogy farkúszója teljesen áttetsző, rajta foltok és csíkok nem jelennek meg. Mintája hasonló, de induló szemsávja és tarkófoltja valamivel intenzívebb színű. Hasonló fajok még a Corydoras agassizii és C. ambiacus, de hozzájuk képest kisebb foltokkal rendelkezik, kevésbé kontrasztos színű. A Corydoras leucomelastól annak vastag szemsávja egyértelműen megkülönbözteti, akárcsak a C. melanistiustól, C. brevirostristól. Emellett e fajok lekerekített arcorra is jó megkülönböztetési lehetőséget ad, hiszen utóbbi 3 faj az ln9 leszármazási vonal tagja.

Tartása és tenyésztése

Az Inirida – páncélosharcsa alkalomszerűen fordul elő a hazai akvarisztikában. Fontos tudnunk róla, hogy a kereskedelemben gyakran tévesztik össze hasonló, rokon fajokkal, így mindig bizonyosodjunk meg róla, milyen halat vásárolunk. Előfordulhat, hogy más fajnéven árulnak Corydoras delphaxot, vagy ezen a néven szerepel egy másik faj az üzletek kínálatában. Nevét kolumbiai élőhelyéről, az Inirida folyóról kapta, melyben endemikus.

24-25 °C-os vízben, semleges vagy csak enyhén savas kémhatáson jól tartható halak. Klasszikus esőerdei faj, ezért érdemes vizén némileg lágyítani, igyekezzünk 15 nk alatt tartani a vízkeménységet. Ez kiváltképp fontos, ha vadonfogott állatokkal dolgozunk. Pár égertoboz vagy egy kevés Tebang-levél halvány teaszínűre festi a vizet a kioldódó csersavakkal, melyet e halak élveznek, emellett egy picit savanyítja is vizüket. A kéthetenkénti részleges vízcseréket ne feledjük.

A száraz eleségeket általában elfogadják, kaphatnak harcsáknak szánt tablettákat, lemezes díszhaleleségeket is – a többi hal által meghagyott maradékot is eltakarítják. Ettől függetlenül teljes értékű táplálékra van természetesen szükségük. Nagy kedvencük az élő tubifex, ha módunkban áll, adjuk nekik rendszeresen és bőségesen – egyszerre nagy mennyiséget is képesek belőle elfogyasztani. Szüntelenül kutatnak táplálék után és nagyon ügyesen húzzák ki a kis férgecskéket a talajból is. Ezen kívül megkínálhatjuk őket artémiával, vörös szúnyoglárvával, blackwormmal, földigilisztával, televényféreggel is.

Akváriumuk berendezése során ügyeljünk arra, hogy finom homoktalaj kerüljön medencéjükbe. Érzékenyek arra, ha éles szemcséket tartalmaz az aljzat, mert ez felsebzi és elkoptatja bajuszszálaikat, ami a páncélosharcsák többségére nézve könnyen végzetessé válhat. Néhány gyökérrel, kővel és pár tő Echinodorusszal otthonosan rendezhetjük be akváriumukat. Úszónövényzetet is használhatunk tompítandó a világítást.

Csapatos halak, legalább 6-8 állatot helyezzünk el akváriumunkban, mely ne legyen kisebb 80 liternél, de a legjobban 100 liter fölött érzik magukat. Békés állatok, könnyedén társíthatóak más dél-amerikai pontylazacokkal, törpesügérekkel, de kerülhetnek melléjük afrikai, ázsiai halak is, melyek hasonló körülményeket kívánnak (pl.: kongólazac, razbórák, dániók, stb.). Mivel elég erős, robusztus termetűek, nagyobbacska sügérekkel is jól együtt tarthatóak. Az ivarok megkülönböztetése általában nem túl nehéz, a nőstények teltebbek és nagyobbak a hímeknél, melyek idővel viszont meghosszabbodott hátúszót növesztenek.

Szaporítása hasonlóan történik, mint ahogy azt más páncélosharcsáknál ismerjük. Az ívatásra kiválasztott halakat vegyük külön egy szaporító medencébe, melybe 25 °C-os, enyhén savas (6,3-6,6 pH), lágy vizet (nk 10 alatti) töltünk. A medencébe helyezzünk el jávai mohát vagy más vízinövényt is. Használjunk olyan ivararányt, melyben a hímek száma kb. kétszerese a nőstényekének. Elősegíthetjük az ikrarakást, ha hideg vizes vízcseréket alkalmazunk: a víz felét-kétharmadát cseréljük 5-8 °C-al hidegebbre, és ezt akár naponta-kétnaponta ismételjük egy ideig. A cserevíz célszerűen legyen lágy, akár 3-5 nk. Erre az esővíz vagy a reverz ozmóvíz megfelelő. Az ikrákat a nőstény az akvárium üvegfalára vagy a növények közé ragasztja, de az ívás bekövetkezte után érdemes a szülőket különválasztani, mert megehetik az ikrákat. Az ikrák keltetéséhez legyen intenzív a vízmozgatás, tegyünk pár égertobozt vagy néhány csepp xanthakridint az akvárium vizébe, hogy elébe menjünk a penészedésnek. A kelés kb. 3-4 napot vesz igénybe, és további hasonló időtartam szükséges a kishalak elúszásához, így összességében véve kb. egy hét leteltével kezdhetünk etetni. Indítóeleségnek (peteburoktól mentes) frissen kelt artémiát, illetve banán- és walterférget használjunk. A hibátlan vízminőségre ügyeljünk, mert eleinte érzékenyek lehetnek rá a kishalak. Később áttérhetünk a vágott tubifexel történő táplálásra.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerikában, Kolumbiában terjedt el, a Rio Inirida folyórendszerének endemikus faja, de az Orinoco kolumbiai szakaszán is megtalálták.

Egyéb elnevezések

syn:

Eng: False Blochi Corydoras

Egyéb köznevei: Inirida – Panzerwels, Inirida – pansermalle

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Andok orsz.
Ecuad.-Kol.
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/472

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=474

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_delphax.htm

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-delphax/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-05-04

Frissítve:

2020-05-05 09:05

Katalógus ID:

No. 10282


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük