| Megtekintve: 4 592

Corydoras ehrhardti – Ehrhardt páncélosharcsája

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras ehrhardti

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

5-5,5 cm

°C

18-23 °C

°pH

6,5 - 7,5 pH

°Nk

5-18 Nk

HELYIGÉNY

65 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Kissé nyúlánk testalkatú, kifejletten maximum 5,5 cm-es testhosszt elérő páncélosharcsa-faj. A test alapszíne szürkésbarna, mely a jól tartott halaknál aranybarnásra vált (főleg ivarérett korra), bár a fej jellemzően szürke marad. Mintázata jól felismerhetővé teszi: egy nagy kékesfekete foltot találunk nem sokkal a kopoltyúfedő mögött a testen, valamint egy másikat kb. a farok alatti úszó eredésének magasságában, szintúgy a test középső régiójában. Ezek a foltok fölött, velük egy magasságban a háton egy-egy kisebb, azonos színű folt is megfigyelhető. A farkúszó kezdetén, a farktő végében ugyancsak egy hasonló színű, bár ennél halványabb folt leledzik. A kopoltyúfedő gyakorta türkizes csillogású, az úszók teljesen átlátszóak.

Az ún. ’Paleatus-csoportba’ (6-os leszármazási vonal) soroljuk, némileg emlékeztet több más közel rokon, és a foltos páncélosharcsához hasonló mintázatú fajra, például Corydoras carlae, C. gladysae, C. froehlichi, C. paleatus. Velük szemben viszont a jól leírható, egymás fölötti két-két folt alapú mintázata (s a két folt egymástól mutatott viszonylagos távolsága) alapján nagy biztonsággal meg tudjuk különböztetni.

Tartása és tenyésztése

Tartása némileg különbözik sok más páncélosharcsától, ugyanis hideg vizet kedvelő fajról van szó. Ez következik abból, hogy élőhelye atlanti-parti, Brazília keleti részének déli területein terül el. Hosszú távon egészsége akkor tartható fenn, ha 20-22 °C-os vízben tartjuk. A nyári kánikulákat nem viseli jól, ilyenkor gondoskodnunk kell az akvárium hűtéséről (sűrű, hideg vizes vízcserék, jég, stb.), és az intenzívebb oxigénellátásról. Társítani szintén olyan fajokkal érdemes, melyek a hasonlóan hűvös vizet kedvelik: egyes elevenszülő fogaspontyok (például vad xifók, nem csipkelődős magashegyi fogaspontyok), hegyvidéki vagy délies elterjedésű pontylazacok, Scleromystax-páncélosharcsák, vagy ha nem ragaszkodunk a biotópkorrekt elhelyezéshez, akkor kínai, esetleg hegyvidéki elterjedésű dánió fajok lehetnek alkalmas társai. Erősebben fűtött társas akváriumba ne helyezzük, ellenben egy fűtetlen szobahőmérsékletű akvárium teljesen ideális számára. Csapvízben azonban remekül tartható, a savasabb kémhatást amúgy sem kedveli annyira (semleges körüli az ideális), és nem kifejezetten kényes a lágy vízre.

Az viszont erre a fajra is igaz, mint minden más páncélosharcsára, hogy finom homoktalajt igényel, hogy a durvább kövek ne sértsék fel érzékeny bajuszszálait. Ha igényeinek megfelelően tartjuk, nem számít kényes fajnak, meleg vízben azonban életfolyamatai felgyorsulnak, rövidebb életű lesz, és immunrendszere is nagyobb környezeti stressznek van ezáltal kitéve, tehát betegségekre is fogékonyabbá válik. Az akváriumába ültessünk helyenként sűrűbb növényzetet, ami fokozza biztonságérzetét, s ahová visszavonulhat pihenni. Ha sikerül sötét színű talajt beszereznünk, az szépen kiemeli halunk egyébként sokszor alábecsült, de nagyon szép színeit. Árnyékoló úszónövényzetet is alkalmazhatunk, az Elodea hínárok például remekül beválnak a Corydoras ehrhardtihoz tervezett akváriumban.

Legalább 6-8 példányt szerezzünk be belőlük, hiszen csapatos halak. Óvatosan fogjuk ki őket, mert mellúszóik első sugara tüskeszerűen megerősödött, ahogy ez más rokon fajokra is igaz. Egyébként egy békés, nagyon barátságos páncélosharcsa-faj, így társításánál azt is vegyük figyelembe, hogy hasonlóan békés, és nem túl nagy termetű fajokkal kerüljön egy medencébe.

A legtöbb száraz eleséget elfogadja, a talajra hulló lemezes tápoktól kezdve a páncélosharcsák igényei szerint gyorsan szemcsésedő táptablettákig. A legjobb eredményt azonban akkor érjük el, ha élő eleségekkel etetünk, a tubifex kiválóan megfelel, de kaphat artémiát, szúnyoglárvát, televényférget, blackwormot, kisebb földigilisztát is akár.

Az ivarérett nőstények nagyobbak és teltebbek a hímeknél. Tenyésztéséről nem sokat tudunk, mivel csak nagyon ritkán gondozzák akváriumokban, ezért rendszeres szaporítása nem bevett szokás. Az ívás és a kishalak nevelése feltehetőleg hasonlóan zajlik, mint a rokon fajoknál, a nevelés idején is nagyon fontos a jó vízminőség. A Corydoras ehrhardtik legtöbbször vadbefogásból kerülnek akváriumainkba, de sajnos így is kuriózumnak számítanak a páncélosharcsa-kedvelők között.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras ehrhardti - Ehrhardt páncélosharcsája elterjedési területe (Map)

Brazília keleti partvidékén honos, főleg a Jaraguá folyó vízrendszerében. Néhány folyó, ahol előfordul: Jaraguá, Iguacu, Tejuco, Guabiroba, Tibagi, Capivari, Lindo, Itapocu, Sao Pedro és a Paranapanema felső folyásvidéke. Elsősorban kisebb folyócskák, patakok lakója, nagy folyamokban nem találjuk meg.

Egyéb elnevezések

syn: Corydoras meridionalis.

Eng: Erharardt cory .

Egyéb köznevei: Hohtolaikkumonninen

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Paraguay
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/468/cat/6

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-ehrhardti/

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_ehrhardti.htm

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=475

https://www.iucnredlist.org/species/167635/6360622

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-05

Frissítve:

2020-04-16 01:04

Katalógus ID:

No. 4114


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük