| Megtekintve: 7 231

Corydoras elegans – Elegáns páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras elegans

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

5-5,5 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

2-16 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Az elegáns páncélosharcsa az ötös számú leszármazási vonalba (ln5) tartozik, annak névadó típusfaja. Kistermetű, jellemzően 5 cm-es páncélosharcsa, viszonylag rövidebb test, tömzsibb alkat jellemzi. Az ebbe a csoportba tartozó páncélosharcsák közös tulajdonsága az ivari dikromatizmus: a hímek és nőstények eltérő színezetűek, bár ez némely fajnál kevésbé markáns. Az elegáns páncélosharcsa esetében azonban viszonylag jól kifejezett a színkülönbség.

Alapszíne ezüstfehér – szürkés, melyen helyenként feketébe hajló, sötétszürke minta figyelhető meg. A hímek esetében a test felső fele labirintusszerű, feketés tónusú mintát visel, mely a vértpáncél lemezeinek mentén az alsóbb régióra is lehúzódhat. A minta a zsírúszó alatt jól láthatóan két csíkra válik szét: egy vastagabb a háton, egy pedig az oldalvonal mentén húzódik. A háti sáv jellemzően nem éri el teljes egészében a gerinc magasságát, egy vékony alapszínezetet mutató vagy barnás terület még marad fölötte. A hátúszó vízszintes irányultságú feketés mintát mutat a hímeknél, általában 3 csík figyelhető meg. Nagyon halványan aranyló folt előfordulhat a fejtetőn.

Ezzel szemben a nőstények hátúszóján kevés és halvány, sugárirányú mintát figyelhetünk meg. Náluk a labirintusszerű minta nem igazán kifejezett, az oldalvonal fölött egy vastag sötétszürkés sávot találunk, mely esetenként fémzöldbe hajlik. A fejtetőn a nőstényeknél is megjelenhet arany szín.

Számos hasonló fajt ismerünk, melyekkel nagyon gyakran összetévesztik:

Corydoras nanus: a C. eleganshoz képest nyúlánkabb megjelenésű, alapszíne is sokszor halványabb. Nála legtöbbször jól látszódik 3 sötét csík is az oldalon: a háti és az oldalvonal menti vastag, erős színezetű, s a harmadik a hasoldalon vékony, halvány. A hátúszó bázisán (a gerinc tájékán) egy fekete csíkot találunk, de az úszó csak halványan mintázott, barnás árnyalattal.

Corydoras napoensis: kontrasztos színezetű, jóformán egész teste rácsmintát mutat, a fejen sok fekete színnel. A hátúszón általában megjelenő fekete folt és az arany tarkófolt alapján tudjuk megkülönböztetni. A hát sötét területe egybefüggő, nála a testközépi és hasoldali vízszintes sáv látszódik jól. Leginkább hozzá hasonlít a Corydoras bilineatus, de valamennyi fajt könnyű összetéveszteni. Utóbbi fajnál az arany tarkófolt hiányzik és szürkébb tónusú a minta. A középső fekete sáv markánsabban színezett, néha kiszélesedik a farkúszó felé.

Corydoras undulatus: az elegáns páncélosharcsához képest erősebb fekete mintázatú, egy jól látható fehér csík húzódik a testközépen a fekete területek között, fölötte párhuzamosan láncszerűen szaggatott a fehér terület.

Több leíratlan fajt is ismerünk, melyek nagyon hasonlóak, ezek a következők: C88, C123, C126, C132, CW018, CW044. Közülük érdemes kiemelni a CW044-et, melyet jelenleg a C. elegans variánsaként tartanak számon, a hatályon kívüli, szinonim „Corydoras pestai” névvel. Önálló faji rangja elképzelhető. A fajunkra leginkább hasonlít a fentiek közül még a C123, melyet sárga úszóiról ismerhetünk fel, és a C132, melynek szinte egész teste a szürke különböző árnyalatait mutatja egy észrevehetőbb fehéres sávval az oldalán.

Tartása és tenyésztése

Könnyedén tartható, nem kényes páncélosharcsafaj. Kis mérete miatt egy kb. 60 literes medencében már kényelmesen el tudunk helyezni egy csapatot belőlük. Arra ügyeljünk, hogy legalább 6-8 példányt vásároljunk, hiszen a természetben is csoportosan fordulnak elő. Rendkívül békések, még az apróbb társhalakat sem bántják, így kerülhetnek melléjük akár még parázslazacok, Axelrodiák, kis termetű elevenszülő fogaspontyok is. A legjobb választás mindenképpen, ha pontylazacokkal, törpesügérekkel, elevenszülő halakkal társítjuk őket, bár megállják a helyüket egy vegyes akváriumban is dániók, razbórák mellett is.

Az akvárium talaja legyen finom szemcséjű, puha, hogy ne tegyen kárt a halak bajuszszálaiban, miközben azok az aljzaton kutatnak eleség után. A gyakran használt gyöngykavics nem felel meg a páncélosharcsák ideális tartására. Használjunk az akváriumban nagyobb levelű vízinövényeket (Anubias, Echinodorus), mert ezek a páncélosharcsák előszeretettel gyülekeznek, ücsörögnek közösen nagyobb vízinövények levelein, illetve a levelek alatti árnyékban. Hagyjunk némi szabad területet számukra, de szívesen húzódnak vissza a növények levelei közé. Ágakkal, gyökerekkel, kövekkel dekorálhatunk.

Nem igényel túl meleg vizet, kb. 24 °C bőségesen elegendő számára, ettől néhány fokkal hidegebb és melegebb vízben is tartható. Ha nem hűlik le nagyon lakásunk, akkor akár még fűtetlen szobai medencében is elhelyezhetőek. Csapvízben tartható a faj, a semleges kémhatású és csak kismértékben kemény víz ideális számukra, de természetesen, ha keverünk hozzá ozmóvizet, ioncserélt vizet, azt meghálálják. Kezdőknek is ajánlható, nem érzékeny faj.

A legtöbb akváriumi eleséget elfogadják, lesüllyedő harcsatablettákat adhatunk nekik és elfogyasztják a többi hal által meghagyott lemezes táp maradékait is. Kedvencük az élő tubifex, ezt kiegészíthetjük még szúnyoglárvával, artémiával és grindálféreggel is. Szaporítás előtt érdemes bőségesen etetnünk őket, hogy jó kondícióban legyenek. Az ivarok megkülönböztetése még a többi páncélosharcsához képest is egyszerű – a küllemük bemutatásánál részletesen szóltunk a színezetbeli különbségről, emellett a nőstények nagyobbak és jóval kerekebbek is.

Szaporításhoz készítsünk elő egy 20-30 literes medencét, amit feltöltünk lágy, kissé savas vagy semleges, kb. 25 °C-os vízzel. Az akváriumba tegyünk finom levelű vízinövényeket (például jávai mohát), esetleg néhány kavicsot. Az aljzatra hinthetünk vékony rétegben finom homokot is, szűrni legideálisabban egy szivacsszűrővel lehet a szaporító medencét. Érdemes kisebb csoportban ívatnunk őket. Az ívást beindítani hideg vizes vízcserével lehet, bátran cseréljünk 60-65%-ot is, napi szinten az ikrarakás bekövetkeztéig. A faj nem mutatja a Corydorasoknál jellemző T-pozíciót ívás során, a nőstény lerakja az ikrákat a kiválasztott helyre (növények levelei közé, üvegfalra), amit később a hím megtermékenyít. Ezt követően a szülők eltávolíthatóak. Az ikrák úgy 3 nap alatt kelnek ki, és a lerakástól számított kb. 5. napon kezdik meg a táplálkozást a kishalak. Etetésükre apró élő eleség ajánlott, például banánféreg, mivel az ivadékok viszonylag kicsik.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras elegans - Elegáns páncélosharcsa elterjedési területe (Map)

Amazóniában széles elterjedésű, megtalálható Brazíliában, Peruban, Kolumbiában és Ecuadorban is. Élőhelyét jobbára az Amazonas adja (leginkább a felső folyásvidék), de előfordul az alábbi folyókban is: Rio Aquarico, Rio Napo, Rio Yavari, Rio Nanay, Rio Carahuayte, Rio Tamya, Rio Ucayali, Rio Ampiyacu és Rio Solimoes.

Egyéb elnevezések

syn: Corydoras pestai

Eng: Elegant corydoras.

Egyéb köznevei: Elegant Pansermalle, Elegant Panzerwels, Caracha

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Andok orsz.
Peru
Ecuad.-Kol.
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=110

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_elegans.htm

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/469

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1467

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2020-04-16 01:04

Katalógus ID:

No. 4115


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük