| Megtekintve: 2 285

Corydoras ephippifer – Nyerges páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras ephippifer

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

6-6,5 cm

°C

22-25 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A 8-as számú leszármazási vonalba tartozik, azon belül is a megkülönböztetett 4-es alkládba. Az ide sorolt páncélosharcsák erős, robusztus felépítésűek, közepesen nagy termetűek és jellemzi őket a megnyúltabb arcorr egyaránt. A Corydoras ephippifer alapszíne ezüstös-piszkosfehér, feje és háta inkább szürkésbarna. Oldalát apró, sötétszürke pöttyök tarkítják, nagyjából egyenletesen elosztva testén, de különösebb szabályszerűséget nem követve. Nevét fekete színű, viszonylag kiterjedt vállfoltjáról kapta, melynek színe kismértékben a hátúszóra, annak első pár sugarára is ráhúzódik. A vállfolt előtt egy aranyló tarkófoltot visel. A fejének szeme fölötti területe egészen feketés, némileg erősebb a szín a szem alatt is, ez egyfajta halvány, nem túl markáns szemsávot eredményez. Fontos faji bélyeg, hogy farkúszója teljesen áttetsző, rajta nincs minta.

Leginkább az Inirida – páncélosharcsára (Corydoras delphax) hasonlít, mind morfológiájában, mind megjelenésében nagyon könnyen összetéveszthetőek. A legbiztosabb megkülönböztetési pont a farkúszó mintázata: a C. delphax esetében ugyanis pontokból álló csíkok díszítik. Hasonlóképpen igaz ez a Corydoras agassiziire és C. ambiacusra, melyek mindketten eléggé hasonló külleműek, de a farkúszó csíkozottsága alapján magabiztosan elkülöníthetőek. A C. leucomelas, C. melanistius és C. brevirostris esetében pedig az erőteljes, markáns fekete szemsáv és természetesen a lekerekített arcorr van segítségünkre.

Tartása és tenyésztése

A nyerges páncélosharcsa nem túl gyakran látott faj a hazai akvarisztikában, általában dél-amerikai importból szerezhető be, gyakoriak a vadonfogott állatok. Természetesen a wf halak esetén jobban kell ügyelnünk arra, hogy megfelelő vízminőség mellett tartsuk őket, de tartásuk nem bonyolultabb más, hasonló páncélosharcsákhoz képest.

Fontos, hogy túl meleg akváriumba ne kerüljenek, számukra a 24 °C körüli hőmérséklet az ideális. Robusztus felépítése lehetővé teszi, hogy nem túl támadékony és óriás termetű sügérekkel is társítsuk akár, de például egy diszkoszhalas összeállításba nem való. Emellett természetesen kisméretű pontylazacok, törpesügérek remek társaivá is válnak, hiszen a náluk jóval kisebb halakkal szemben is teljesen békések. Fontos, hogy mindig csapatban tartsuk őket, ami 6-8 példányt jelent.

Rendszeres vízcserét igényel, az öreg vizet nem szeretik, kéthetente frissítsük az akvárium vizének kb. negyedét. A kémhatás semleges körül megfelel számukra, és 10-15 nk ideális a tartóvíz keménységét tekintve, bár lehet ennél lágyabb is. Akár nem túl kemény csapvízhez is jól hozzászoktathatóak. Vizüket teaszínűre festhetjük (egyúttal enyhén savanyíthatjuk) pár égertoboz, Tebang-levél felhasználásával. A páncélosharcsák tartása során az egyik legfőbb kritérium a nagyon finom, apró és lekerekített szemcséjű homoktalaj, hiszen a durva, éles, érdes kavicsok hamar felsértik harcsáink érzékeny bajuszszálait folytonos turkálásuk közben. Ezt megelőzendő kerüljük az őrölt kavicsot, sódert is. A szegélyek és a háttér mentén ültessünk pár nagyobb tő növényt, ágakkal dekoráljunk.

Legszívesebben élő tubifexet fogyasztanak, ezen kívül adhatunk nekik grindál- és televényférget, kisebb földigilisztát, blakcwormot, vörös szúnyoglárvát is, de akár a fagyasztott mixeket is megeszik. Összeszedik a más halak által meghagyott lemezes és granulált tápok maradékát, de ne kizárólag ezen tartsuk őket, teljes értékű etetésre van szükségük. Kiegészíthető menüjük lesüllyedő harcsatablettákkal is.

Nőstényei jól észrevehetően teltebbek, mint a hímek. Szaporítása nem túl sűrűn történik még akváriumban, hiszen aránylag ritkán tartott faj. Ha megpróbálkozunk vele, csapatban ívassuk, ahol a nőstények száma kevesebb, mint a hímeké. A tenyésztő akvárium vize legyen nagyon lágy (0-4 nk), kb. 24-25 °C-os. Tegyünk be nekik vízinövényeket, s egy kevés, vékony homoktalajt. Szaporítás előtt etessük őket bőségesen, s az ívást megpróbálhatjuk kiváltani hideg vizes vízcserékkel: az akvárium vizének 50-65 %-át cseréljük 18-20 °C-ra. Természetesen a cserevíz is legyen nagyon lágy, pl. esővíz. Az ikrákat általában üvegre, növények közé helyezik el, de ívás után el kell különíteni a szülőket és az ikrákat, mert a nagy halak ikrafalók. A lerakástól számított 6-7. napon kezdhetjük meg az ivadékok táplálását: indítóeleségnek artémia naupliákat (vigyázzunk, peteburoktól mentes legyen, különben bélelzáródást kaphatnak halaink), walterférget használjunk. Az első egy hónap során nagyon ügyeljünk a kiváló vízminőségre.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerika, Brazília, Amapa tartomány. A Rio Amapari folyó vizeiben honos, például a Cachoeira patakban.

Egyéb elnevezések

syn:

Eng: Saddle corydoras

Egyéb köznevei: Saddel-pansermalle, Sinihohtomonninen

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1027

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=1449

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-ephippifer/

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_ephippifer.htm

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-05-05

Frissítve:

2020-05-05 10:05

Katalógus ID:

No. 10289


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük