| Megtekintve: 2 679

Corydoras granti – Grant – páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras granti

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

5-5,5 cm

°C

22-27 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

2-14 Nk

HELYIGÉNY

75 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Kisebb termetű, klasszikus, tömzsi megjelenésű páncélosharcsa. Feje aránylag lekerekített. Kifejletten 5-5,5 cm-nél ritkán nő nagyobbra. Úszói teljesen áttetszőek. Teste fiatalon egészen ezüstfehér, később némileg szürkül. Háta barnás színű. Jellegzetes faji sajátossága a fekete sáv, mely mintegy boltív, halad a hal szájától a hátán végigívelve egészen a farkúszó kezdetéig. A farkúszóra csak elenyésző mértékben terjed rá.

Hozzá nagyon hasonló faj a Corydoras arcuatus, olyannyira, hogy évtizedeken át összekeverték őket. Az igazi C. arcuatusok azonban majd’ kétszer ekkorára nőnek meg (egy kifejlett nőstény akár 10 cm-es is lehet), erős csontozatú, páncéllemezei jól látszódnak. Mintázata nagyon hasonló, de gyakori, hogy a hátúszó felső csücske vagy elülső néhány sugara feketés színű. A legbiztosabb megkülönböztető pont azonban az, hogy a Corydoras arcuatus sokkal meredekebb homlokú, előrébb ugró orrú faj. A Corydoras granti a 9-es leszármazási vonalba tartozik (ln9), míg a valódi Corydoras arcuatus a 8-as vonal 4-es al-kládjába (ln8sc4).

Hasonlít még rá a Corydoras urucu, de nála az oldalon is találunk néhány kisebb fekete mintát, és nem olyan egybefüggő a háti sáv, kisebb törések, hullámvonalak akadnak benne.

Tartása és tenyésztése

A Corydoras granti egy nagyon békés, kedves kis páncélosharcsa-faj, mely remekül társítható más halakkal. Leginkább kisebb-közepesebb termetű pontylazacok, törpesügérek, esetleg dániók és razbórák mellé való (persze utóbbiak esetében nem tudunk biotóp akváriumot készíteni). Tartása nem különösebben bonyolult, kezdőknek is ajánlható. Aktív, mozgékony páncélosharcsák, kellemes látványt nyújt egy folyamatosan kutató-mozgolódó csapatuk, melyek naphosszat táplálék után kutatnak.

Kifejletten az 5 cm-t ritkán haladja meg méretük, ezért tartásukra egy kb. 75-80 literes akvárium már teljesen megfelelő. A medence aljára töltsünk finom homokot, mert érzékeny bajuszszálaik nagyon hamar lekopnak, ha nagyobb szemcséjű, esetleg éles szélű kavicsokból álló talajon tartjuk őket. A gyöngykavics sem alkalmas a páncélosharcsák hosszú távú gondozásához. A hőmérsékletre nem kényesek, 23 és 27 °C közötti tartományban hosszú távon is bármilyen érték megfelel számukra. Vizüket érdemes kicsit lágyítani. Kémhatás tekintetében az enyhén savas – semleges közeli tartományt lőjük be. Ne feledkezzünk meg a rendszeres részleges vízcserékről és a megfelelő szűrésről. Néha felmerülő közhiedelemmel ellentétben nincs szükségük állandó, intenzív vízmozgásra, de ha esetleg az akvárium egyik sarkában nagyobb áramlást hozunk létre, megfigyelhetjük a harcsákat, amint néha ott kergetőznek.

Csapatos halak, 6-8 példányt legalább szükséges belőlük együtt elhelyezni. Bátran ültessünk dúsabb növényzetet is, ugyanis szívesen pihennek meg nagyobb levelek árnyékában, vagy akár magukon a leveleken is néha. A berendezés tekintetében egyébiránt nem támasztanak különösebb igényeket.

Kedvenc eleségük az élő tubifex, de szívesen fogyasztják a vörös szúnyoglárvát, cyclopsot, artémiát, blackwormot is. Legtöbbször vadonfogott példányok kerülnek forgalomba, esetükben kiváltképp célszerű, ha élő eleséggel tudjuk őket táplálni. Ettől függetlenül azonban elfogyasztják a száraz eleségeket is, a talajra süllyedő lemezes és granulált tápokat, gyorsan szemcsésedő (páncélosharcsáknak készült) táptablettákat is, de ha igazán életerős, vitális halakat akarunk nevelni, akkor a tubifex a legmegfelelőbb eleség. Még a kavicsszemcsék közé befurakodó férgeket is nagy ügyességgel tudják kihúzogatni.

Az ivarok megkülönböztetése nem könnyű, de a nőstények valamivel nagyobbra nőnek. Az egyik legnehezebben szaporítható páncélosharcsaként tartják számon, csak keveseknek sikerült eddig ívásra bírni és ivadékokat felnevelni tőle, hazánkban is alig néhány tenyésztő mondhatja el magáról, hogy sikerült leívatni őket. Nemzetközi szinten is szegényes az irodalom a Corydoras granti szaporításáról, inkább alkalomszerű a sikeressége. Ezekből azt tudhatjuk, hogy viszonylag kevés (kb. 30-40 db), és kis méretű ikrát raknak a nőstények, melyeket üvegre, levelekre ragasztanak. Sajnos az ikrák termékenysége az esetek többségében alacsony. Az ivadékok elúszási ideje rövid, és meglehetősen kicsik, így apró indító eleségre van szükségük. A sikeres tenyésztéshez fontosnak tűnik a nagyon lágy víz, és természetesen a rendszeres hideg vizes vízcserék ennél a fajnál is közrejátszanak az ívás kiváltásában.

A faj neve jóformán ismeretlen még az akvarisztikában, hiszen 2019-ben került leírásra, holott hosszú évtizedek óta tartjuk a fajt akváriumokban, és a közepesen gyakori páncélosharcsák közé tartozik. Az elnevezésbeli tévedés egy közel 80 éves félreazonosítás problémája, ugyanis egészen a 2019-es revízióig ezeket a halakat ismertük Corydoras arcuatus néven, és a valódi arcuatusokat a kereskedelem Corydoras sp. ’Super Arcuatus’ névvel látta el. A tévedést végül Steven Grant tárta fel, s a leíró ichthyológusok tiszteletük jeléül őutána nevezték el a fajt, melyet a C-számok szerint C-20 kóddal vettek jegyzékbe.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Aránylag széles elterjedési területtel rendelkezik Dél-Amerikában, előfordul Brazíliában, Peruban, Ecuadorban és Kolumbiában is. Peruban legfőbb állományai a Rio Yavariban és a Matamata-tóban élnek, Ecuadorban például a Rio Napoban elterjedt. Ezen kívül többek között a Rio Purus, Rio Caquetá, Rio Tacana is az elterjedési területéhez tartozik, mint több más folyás az Amazonas vízrendszerében.

Egyéb elnevezések

syn: -.

Eng: Skunk Cory, Arched Cory, .

Egyéb köznevei: Grants Buepansermalle.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Andok orsz.
Peru
Ecuad.-Kol.
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Akvárium Magazin XXII. évf. 116. szám: Liziczai Márk: Álnéven élő halunk – a Corydoras arcuatus

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish, Supplement 1

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=12

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/2157

https://www.scotcat.com/callichthyidae/c_granti.htm

https://www.scotcat.com/articles/article105.htm

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-arcuatus/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-04-01

Frissítve:

2020-04-16 01:04

Katalógus ID:

No. 10007


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük