| Megtekintve: 6 340

Corydoras hastatus – Sarlófoltos páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras hastatus

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

2,5-3 cm

°C

22-26 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

40 liter

VISELKEDÉS

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A 4-es számú leszármazási vonal tagja, melybe mindösszesen öt faj tartozik. Néhány kutató Microcorydoras néven különíti el ezt a csoportot.

Parányi termetű, a legkisebb páncélosharcsák egyike. Kicsiny, kihegyesedő fejforma, kissé torpedó alakú test jellemzi. Farkúszója erősen villás, szeme testéhez képest nagy, alkata jobban alkalmazkodott a pelágikus (vízközti) úszáshoz. Szája kevésbé alsó állású, mint sok rokonának, közelít a végállás felé. Teste szinte teljes egészében ezüstös, farkúszóját leszámítva többi úszója is színtelen. Farktövében és farkúszójának bázisán viszont egy fekete foltot találunk, mely középen benyúlik az úszóba. E szakasz fölött és alatt egy-egy éles, fehér folt helyezkedik el. Semelyik másik páncélosharcsával sem téveszthető össze.

Tartása és tenyésztése

A sarlófoltos páncélosharcsa az egyik legkülönlegesebb, viselkedésében és szokásaiban az egyik leginkább különc páncélosharcsa faj. Egyúttal a legkisebbek egyike, igazi parány a páncélosharcsák világában. A három „klasszikus” törpe páncélosharcsa közül (C. hastatus, C. habrosus, C. pygmaeus) a hazai akvarisztikában kétségkívül a legritkábban találkozunk vele, de alkalomadtán beszerezhető.

Egyik nagy különlegessége – melyhez morfológiája is remekül idomult – a pelágikus életmód, vagyis, hogy nagyon sok időt tölt vízközt úszva. Ez rendkívül szokatlan a páncélosharcsák körében, és alig pár faj képes egyáltalán erre, az ún. „lebegő úszásra”. A sarlófoltos páncélosharcsák a természetben is hatalmas csapatokba verődve úszkálnak a víz középső régiójában, ezt akváriumban is megfigyelhetjük, ahogy halaink a növények közt cirkálnak. A vadonban egyébként vegyes csapatokat alkotnak más, hozzájuk nagyon hasonló ám semmiféle rokonságban nem álló fajokkal, így például a fátyollazaccal (Hyphessobrycon elachys) vagy Serrapinnus kriegi pontylazacokkal. Ez a jelenség jól ismert ragadozó-elkerülő viselkedésmód, bár páncélosharcsáknál fajok közötti vegyes csapatot általában egymáshoz hasonló, de eltérő leszármazású Corydorasok között tudunk megfigyelni (például Corydoras condiscipulus és Corydoras oiapoquensis). A két fent nevezett pontylazac közül a Hyphessobrycon elachys rendszeresen beszerezhető, érdemes akváriumban is egy ilyen, vegyes csapatot kialakítanunk, nagyon különleges látvány ennek útján betekintést nyernünk e halak természetes viselkedésébe.

 

Gondozásához már egy 40 literes akvárium is elegendő, klasszikus nano hal. Mind nano akvaristáknak, mind akvakertészeknek bátran ajánlható, remekül színesít minden ilyesfajta akváriumot. Sem a növényeket, sem a garnélákat nem bántja! Arra viszont ügyeljünk, hogy okvetlenül nagy csapatban tartsuk őket, lehetőség szerint 10-15 állatot szerezzünk be, úgy érzik igazán jól magukat. Az egyik leginkább rajtartó páncélosharcsa. Nagyméretű akváriumokba kevésbé ajánlom őket, mivel ott nehezebben jutnak táplálékhoz, és esetleg a nagyobb, gyorsabb, rámenősebb halak eleszik előlük az élelmet. Inkább a kisebb-közepesebb szobai akváriumok ideális lakói. Ennélfogva társításukra is a kisebb testű fajok: pontylazacok, törpesügérek, kisebb elevenszülők, törperazbórák, békésebb dániók felelnek meg. Számos, gyakran kapható fajjal él egy biotópban, így kerülhet mellé egy természethű akváriumban például serpalazac, fekete tetra, pirosszemű pontylazac vagy éppen Apistogramma trifasciata, Otocinclus vittatus is, de ha nem szűkebb biotópban gondolkozunk, az Axelrodia-fajok, parázslazacok, törpeszájú halak is kitűnő társaik.

A faj igényeit tekintve nem szükséges sűrű növényzet, hiszen a természetben akár növényektől szinte mentes közegben is előfordul. Ettől függetlenül viszont jól érzik magukat dúsan növényesített akváriumban is, ha marad némi mozgásterük – ezt ízlésünk szerint alakíthatjuk. Pelágikus fajként számottevőbb árnyékolást nem igényel. Az azonban fontos, hogy finom homoktalaj legyen, lekerekített szélű részekkel benne, mert az éles talaj hamar tönkreteszi bajuszszálait. Nem feketevizes faj, élőhelyén a víz áttetszően tiszta vagy csak az áramlástól felkavart, a víz barnásra festésére nincs szüksége.

Tartása egyébként egyáltalán nem nehéz, átlagos 24-25 °C-os víz, semleges kémhatás az optimuma. Csapvízben is bátran elhelyezhető, bár kedveli a kissé lágyabb vizet, ez nem feltétlenül szükséges eredményes tartásához. Etetésük sem szokott problémás lenni, de válasszunk méretükhöz alkalmas eleségeket. Nagy örömmel fogyasztják az élő planktont, daphniát, sórákot, melyet vízközt is szívesen levadásznak, kisebb grindálférgeket is kaphatnak, vagy éppen vágott tubifexet (ebből csak keveset egyszerre, mert leronthatja a vízminőséget). A lemezes tápokat is elfogyasztják általában, és a kis szemcsékre széteső, páncélosharcsáknak készült táptablettákat is megeszik.

 

Az ivarokat felülnézetből tudjuk jól megkülönböztetni: a nőstények teltebbek, és picivel nagyobbak a hímeknél. Egy nőstényre több hímet is számítsunk szaporításkor. Ívás előtt a jól táplált halakat válasszuk külön egy kis, 10-20 literes tenyészmedencébe, melybe helyezünk egy-két marék jávai mohát. A víz legyen kb. 24-25 °C, semleges kémhatású, 7-10 nk. Egy kisebb, hűvösebb vízcserével segíthetjük az ívás beindulását. A párzás a páncélosharcsáknál jól ismert T-pozícióban zajlik, a nőstény orrával a hím hasa felé fordul. A hím által kiengedett ivarsejteket a nőstény a kopoltyújával, úszóival a hasa irányába legyezi, s ikráit egyenként rakja le. Hasúszói közé fog egyszerre egy, kb. 1-1,2 mm-es ikrát, s megtermékenyülése után lerakja azt. Egy nősténytől 15-20 ikránál többet ne nagyon várjunk, nem túl termékeny faj (ez persze kis méretéből is következik). Az ívás után távolítsuk el a szülőket. A kishalak 4-5 nap alatt kelnek ki, további pár nap kell még a szikanyagok felszívódásához. Mivel elég aprók, az első napokban érdemes papucsállatkát, rotatóriát, portápot is etetnünk, majd fokozatosan kezdhetjük adni nekik a frissen kelt artémiát. Vigyázzunk, peteburok ne kerüljön az ivadékokhoz, mert elpusztulhatnak bélelzáródásban, ha azt elfogyasztják. Később banánféreggel, majd idővel nagyon apróra vágott tubifexel folytathatjuk a nevelésüket. A fiatal ivadékoknak még csíkozott mintájuk van, és nagyon hosszú bajuszuk. Ők még idejük nagy részét a talajon töltik, s fokozatosan alakul ki a kifejlett kori minta és viselkedésforma.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras hastatus - Sarlófoltos páncélosharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika, Amazóniában széles körben elterjedt. Élőhelyének nagy része Brazíliában fekszik, de előfordul Paraguayban, Argentína északi csücskében, Bolíviában és Kolumbiában is. Az Amazonas és a Rio Paraguay vízrendszerében él.

Gyakran találkozni vele mocsarakban, áradás alatt álló területeken, partszakaszok mentén. Sűrű növényzetű és jóformán növénymentes helyeken is előfordul.

Egyéb elnevezések

syn: Corydoras australe, Corydoras taeniatus

Eng: Dwarf Catfish, Dwarf corydoras, Tail spot pigmy catfish.

Egyéb köznevei: Amarillito, Camboatazinho, Catfish, Corídora anã, Doradillo, Dvärgpansarmal, Dværgpansermalle, Mandi-pinienta, Micro catfish, Nuolimonni, Nuolimonninen, Pirá-itá, Pygmy Cory, Pygmy corydoras, Sarro, Sichelfleck-Panzerwels, Tachuela, Zwergpanzerwels.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Paraguay
Bolívia
Déli kúp
Argentína
Andok orsz.
Ecuad.-Kol.
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1003

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=324

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-hastatus/

https://www.scotcat.com/factsheets/corydoras_hastatus.html

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-04

Frissítve:

2020-05-05 03:05

Katalógus ID:

No. 4119


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük