| Megtekintve: 1 307

Corydoras imitator – Hasonmás páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras imitator

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

5,5-6,5 cm

°C

22-27 °C

°pH

5,5-7 pH

°Nk

0-10 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A természetben 5,5 cm-nél nagyobb példányt nem találtak, de akváriumban 1-1,5 cm-rel is nagyobbra nőhet. A hosszabb orrú páncélosharcsák egyik csoportjába tartozik, újabb kladisztikai besorolások értelmében a 8-as leszármazási vonal 4-es alkládjába (ln8sc4).

Viszonylag nyúlánk, karcsú termetű páncélosharcsa, hosszan előre ugró arcorral. Szemén egy fekete sáv halad keresztül, valamint a hátán is egy vékony fekete csík húzódik végig. A test ezüstös – piszkosfehér, az úszók színtelenek. A tarkóján foltot találunk, mely halványsárgás színű. Ez nagyban emlékeztet több rokonára (pl. Corydoras adolfoi), de a klasszikus narancs tarkófoltos páncélosharcsáknál az esetek többségében halványabb színű a folt. Latin (és egyben magyar) nevét is a C. adolfoival mutatott nagyfokú hasonlóságról kapta. Élőhelyükön egyébként közösen is előfordulnak.

A Corydoras adolfoitól egyértelműen a hosszabbra nyúlt arcorra alapján különböztethetjük meg. Emlékeztet még a Corydoras duplicareusra is, de tőle is a fenti bélyeg a legfőbb megkülönböztetője, illetve a fekete háti csík is vékonyabb. A C. burgessi esetében pedig jóformán foltként van már csak jelen a fekete szín a háton.

Ellenben két másik, még leíratlan, faji rangjukban kétséges páncélosharcsára a megtévesztésig hasonlít! A C39-től csak morfometrikus adatokban különbözik, e leíratlan harcsa teste kicsit magasabb, tömzsibb, kevésbé nyúlánk. A C140 szintúgy rendkívül hasonló, de az ő esetében még a C. imitatornál is vékonyabb a háti fekete sáv, és fontos bélyeg, hogy a hátúszóra is ráterjed némi fekete szín. A tarkófolt narancsosságának erőssége változó lehet a különböző fajoknál, helyi változatoknál.

Tartása és tenyésztése

A hasonmás páncélosharcsák tipikusan feketevizes élőhelyek lakói, a Rio Negro vízrendszerében endemikusak. Ennélfogva tanácsos akváriumi tartásuk során is megszínezni a vizet – erre jó szolgálatot tesz a tőzeg, égertoboz vagy akár mesterséges kivonatok. Ugyancsak élethű környezetet varázsolhatunk, ha faleveleket is szórunk a medencébe. Ezek csersav, huminsav tartalmukkal savanyítják a vizet, el is színezik azt, és búvóhelyet is nyújtanak a halaknak. Bár a dekoráció terén nem igényes a faj, néhány gyökérrel, pár tő vízinövénnyel otthonosabbá tehetjük férőhelyüket.

Az akvárium talaja gyanánt mindenképpen finom szemcséjű homokot válasszunk, mert az élesebb, durvább vagy nagyobb szemcsék megsebesítik, lekoptatják érzékeny bajuszszálaikat. A gyöngykavics sem alkalmas tartásukhoz. Társas, szociális élőlények, ezért tanácsos legalább 6 (vagy akár több) példányt beszerezni. Társításuk könnyű, hiszen teljesen békések más halakkal szemben. Legkiválóbb választás egy-egy csapat néhány pontylazacból vagy egy pár törpesügér, de akár vegyes társas medencékbe is kerülhetnek, ha olyan társhalakat választunk, melyek nem bántják a harcsákat.

Túlfűtenünk nem szükséges az akváriumukat, egy általános 24-25 °C elegendő. Lágy, és lehetőleg enyhén savas vizet igényelnek – ez is következik élőhelyükből, hiszen esőerdei fajok, s a fekete vizes folyók jellemzően savasak is. Kerüljük akváriumukban a mészkő használatát. A víz elszínezéséhez javasolt technikák a savanyúbb kémhatás beállításában is hasznosak. A biológiai szűrés legyen hatékony, elkerülendő a káros anyagcsere-végtermékek túlzott felszaporodását.

Jellemzően a száraz eledeleket is elfogadják, megeszik a más halak által meghagyott, talajra hulló lemezes tápokat is. Alaptáplálék gyanánt használhatunk gyári, páncélosharcsáknak készült eleségtablettákat, de ha módunkban áll, folyamodjunk inkább fagyasztott, vagy még jobb, ha élő eleséghez. Utóbbiak terén a Corydorasok egyértelmű kedvence a tubifex, de ennek hiányában eredményesen táplálhatjuk őket vörös szúnyoglárvával, grindállal, blackwormmal, sórákkal, cyclopsszal is. Tenyésztés előtt kiemelten fontos a megfelelő kondícióba hozás, melyre szintén a tubifex a legjobb.

Az érett nőstények kerekebbek, teltebbek és valamivel nagyobbak a hímeknél. A szaporításra előkészített halakat válasszuk külön egy tenyésztő akváriumba, melynek aljára vékony rétegben finom homokot szórunk. Lágy, kissé savas (kb. pH 6-6,2), hozzávetőlegesen 25 °C-os vizet készítsünk elő. Egy nőstényre legalább két hímet számítsunk, de ha még néhány további példányt is kiteszünk, nem ártunk vele. Az ívást elősegíthetjük naponta elvégzett, akár 60%-os hideg vizes vízcserékkel, melyek nem utolsó sorban az oxigénszintet is növelik. Ezzel az esős évszakot igyekszünk imitálni, ami kiválthatja a halaink szaporodó ösztönét. Jellemzően az akvárium üvegére vagy finom levelű növények közé helyezik el ikráikat. Ha az ívás megtörtént vagy az ikrákat, vagy a szülőket távolítsuk el. Ha az ikrákat vesszük el, akkor abban a vízben fejlődjenek tovább, amibe lerakásra kerültek. Pár csepp penészedés gátló vegyszert is cseppenthetünk hozzá. A kelési idő általában 4 nap, és további kb. 3-4 nap szükséges az ivadékok elúszásához. Ezt követően frissen kelt artémia naupliákkal indíthatóak, de vigyázzunk, a peteburkokat ne engedjük az ivadékok akváriumába, mert ha azt elfogyasztják, végzetes bélelzáródást kaphatnak. A nevelésük kezdeti időszakában kiváló vízminőségre, magas oxigénszintre van szükség. Előfordulhat, hogy napi szintű apróbb vízcseréket kell végeznünk. Ugyancsak nem árt, ha legalább az első pár hónapban alacsonyabban tartjuk a kémhatást.

Latin – s egyben magyar – nevüket arról kapták, hogy nagyfokú hasonlóságot mutatnak a Corydoras adolfoi (Adolfo páncélosharcsája) fajjal. Mi több, élőhelyük is részben közös, egyazon helyen is előfordulnak. Sajnos a Corydoras imitator meglehetősen ritka fajnak számít a hazai akvarisztikában, még nem igazán terjedt el nálunk.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerika, Brazília. A Rio Negro felső folyásvidéke.

Egyéb elnevezések

syn: -.

Eng: Imitator Cory.

Egyéb köznevei: Imitator-Panzerwels.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_imitator.htm

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=167

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/458

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-imitator/

 

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-03-30

Frissítve:

2020-04-22 02:04

Katalógus ID:

No. 9963


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük