| Megtekintve: 4 214

Corydoras leucomelas – Feketeúszójú páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras leucomelas

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

5-5,5 cm

°C

23-26 °C

°pH

5,5-7 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

65 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A 9-es leszármazási vonal tagjaként e fajról is elmondható, hogy tömzsi, viszonylag rövid testű, és lekerekített fejformájú. Alapszíne az ezüstöstől a piszkosfehérig terjed, melyen közepes méretű fekete foltok vannak aránylag szabálytalan elrendezésben elszórva. Helyenként e foltok kisebb csíkocskákká, vonalakká állnak össze – összességében véve mind formájuk, mind elhelyezkedésük eléggé variábilis. A faj egy vastag és erős színezetű szemsávval rendelkezik. Hátúszójának – ahogyan neve is mutatja – aránylag nagy területe koromfekete, ez lehúzódik a hátra is, de vállfoltja nem túl nagy kiterjedésű. Homlokán előfordulhat némi halványbarnás terület. Fontos, hogy farkúszóján foltok sorozatából álló csíkok vannak jelen, a farok alatti úszón csak egy kevés mintát látunk.

A leginkább a Corydoras melanistiusszal és Corydoras brevirostrisszal téveszthetjük össze. A C. melanistius sokkal kisebb és egyenletesebben elszórt pöttyökkel rendelkezik, emellett farkúszója áttetsző, minta nélküli. A C. brevirostrisnál már van némi csíkozottság a farkúszón, foltja valamelyest kevesebb, mintázata leginkább a C. leucomelas és C. melanistius közötti. Gyakran nagyobb vállfolttal, és aranylóan csillogó kopoltyúfedővel rendelkezik, a homlok területén is intenzívebb az arany szín megjelenése. További hasonló faj még a C. surinamensis, de színtelen hátúszója, oldalán hosszanti csíkokká összeálló pöttyei és erős, vastag csíkozottsága a farkúszón egyből árulkodik kilétéről. Az arany tarkófolt nála a legintenzívebb a fenti fajok közül.

További hasonló fajok még a Corydoras agassizii és C. ambiacus, ám ők hosszabb arcorrukról és a markáns szemsáv hiányáról könnyedén felismerhetőek. Hasonlóképpen igaz ez a Corydoras delphaxra is. A Corydoras ephippifer orra is jelentősen megnyúlt, farkúszója színtelen, pöttyei kisebbek és kevesebben is vannak.

Tartása és tenyésztése

A feketeúszójú páncélosharcsa gyakran alulértékelt faj, holott csoportban nagyon szépen mutat és tartása is könnyűnek számít. Akváriumban született állatokat kimondottan könnyű gondozni, csapvízben és társas akváriumban is megállják helyüket, kezdőknek is bátran ajánlhatóak. Érdemes tudnunk erről a fajról, hogy a vadonbéli állományait tekintve az egyik legközönségesebb páncélosharcsa, lelőhelyén ezrével fogják őket. Ez is hozzájárul kicsit ahhoz, hogy nem számít túl izgalmas fajnak, a Planetcatfish adatai szerint 2003-ban kolumbiai gyűjtök mindösszesen 7 USA dollárt kaptak 1.000 példányonként! Olcsóságának köszönhetően sokszor ma is vadonfogott állatok kerülnek kereskedelembe. Azt is érdemes viszont szem előtt tartanunk, hogy széles elterjedési területén több más, hasonló küllemű páncélosharcsa is előfordul, és az exportállomások ritkán válogatják át ezeket az ezrével gyűjtött, olcsó harcsákat, így sokszor „pöttyös corydoras” név alatt több faj keveréke jut Európába. A C. leucomelasszal együtt elő szokott fordulni a szállítmányokban Corydoras ambiacus, C. agassizii, C. gomezi, néha C. schwartzi is, de más hasonló fajok, például C. delphax is. Ugyanakkor az is előfordul a kereskedelemben, hogy (szándékos vagy véletlen) félreazonosítás miatt ritkább, értékesebb faj neve alatt C. leucomelasok kerülnek forgalomba.

A faj tartását bátran ajánlom kezdő akvaristáknak is, 65 liternél nagyobb akváriumba nyugodtan kerülhet a faj. Arra ügyeljünk, hogy legalább 6-8 állatot szerezzünk be, hiszen csapatos halak. Társas akváriumokban is kiválóan megállják a helyüket, de természetesen számukra is a legideálisabb egy pontylazacokkal, törpesügérekkel, vitorláshalakkal összeállított társítást. Néha előfordul, hogy diszkoszhalak mellé is beteszik őket, ez azonban nem túl jó ötlet, hiszen e faj nem kedveli a túl magas hőmérsékletet, lévén élőhelyeinek jó része Andok hegylábaiban található.

Akváriumának berendezését igazítsuk a társhalak igényeihez, ugyanúgy jól érzi magát egy ágakkal-gyökerekkel dekorált akváriumban, mint egy növényesebb összeállításban. Egy dolog azonban nagyon fontos: az aljzat finom homoktalaj legyen, mert a durvább sóder, őrlemények és kövek hamar lekoptatják érzékeny bajuszszálait, ami általában hosszabb-rövidebb időn belül akár a harcsák pusztulásához is vezet. A dekorációt kiegészíthetjük falevelekkel, égertobozokkal – ezek sötétítik és savanyítják a vizet, ami hűen utánozza élőhelyét.

A feketeúszójú páncélosharcsa feketevizes és barnavizes folyók lakója. E vizekben sok az oldott csersav, huminsav, ettől a víz pH-ja alacsony és színe a feketétől a teaszínig terjed. A pH-t akár 5,5-5,8 környékére is levihetjük. Esőerdei faj lévén a lágy vizet szereti leginkább. Hőmérséklet tekintetében a 24-25 °C a legideálisabb számukra, a nagyon meleg vízben rosszul érzik magukat, betegségekre fogékonyabbak, élettartamuk megrövidül. Akváriumokban tenyésztett példányai viszont csapvízben is jól érzik magukat. Jellemző, hogy néha felúszik levegőt nyelni a víz felszínére, béllégző lévén képes bélfalán megkötni a levegő oxigéntartalmát és egyfajta kiegészítő légzésként használni ezt.

Szívesen elfogyaszt bárminemű akváriumi haltápot, legyen az más halak által meghagyott lemezes, granulált eleség, vagy kimondottan páncélosharcsáknak gyártott, gyorsan szemcsésedő tablettás díszhaltáp. Hálásak azonban a kiegészítő élő eledelekért, melyek egyébiránt egészségükhöz is hozzájárulnak: kapjon rendszeresen tubifexet, grindált, televényférget, artémiát és/vagy vörös szúnyoglárvát is.

Tenyésztése hasonlóképpen zajlik más páncélosharcsákéhoz. Az ívásra érett halakat csapatban tegyük ki, nőstényenként 2, akár 3 hímet is számítva. A szaporító medencébe kerüljön 24-25 °C-os, enyhén savas és lágy víz, valamint egy jó adag jávai moha. A halak ikráikat vagy a vízinövények közé, vagy egyszerűen csak az üvegfalra helyezik el. Az ikrázást általában eredményesen tudjuk kiváltani, ha egy nagyobb volumenű (60-65 %-os) hideg vizes vízcserét hajtunk végre. Ekkor lehetőleg esővízzel vagy valamelyest lágyított vízzel pótoljunk. Az ikrák lerakása után távolítsuk el azokat a szülők mellől, vagy merjük ki a tenyészállatokat. Az ikrák oxigénellátása legyen erős, érdemes egy kevés Xanthakridint vagy pár darab égertobozt dobni a vizükbe, gátolva ezzel a penészgombák terjedését. 3-4 nap alatt kelnek ki a lárvák, s további 3 napon belül jellemzően megkezdik önálló táplálkozásukat. Ekkor peteburoktól mentes, frissen kikelt sórák naupliákkal indíthatjuk őket, de mikró férget is kaphatnak. Később a nevelésükhöz használjunk vágott tubifexet, grindálférget.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras leucomelas - Feketeúszójú páncélosharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika nyugati részén általánosan elterjedt, megtaláljuk Peruban, Kolumbiában és Ecuadorban is. Többek között a Rio Ucayali, Rio Napo, Rio Orteguasa, Rio Panayacu, Rio Yasuni és Rio Pacaya vízrendszerében fordul elő. Elsősorban fekete- és barnavizes élőhelyek lakója. A természetben kifejezetten gyakori.

Egyéb elnevezések

Syn: Corydoras caquetae.

Eng: False spotted catfish, Blackfin cory

Egyéb köznevei: Schwarzflossen Panzerwels, Sortfinnet Pansermalle, Caracha, Shirui.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Andok orsz.
Peru
Ecuad.-Kol.
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/455

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=485

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-leucomelas/

https://www.scotcat.com/callichthyidae/c_leucomelas.htm

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2020-05-04 10:05

Katalógus ID:

No. 4121


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük