| Megtekintve: 4 180

Corydoras melanistius – Feketecsíkos páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras melanistius

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

5-5,5 cm

°C

22,0-26,0 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

65 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Hagyományosan elfogadott, évtizedek óta használt magyar neve nem írja le teljesen pontosan harcsánk megjelenését, ugyanis csíkok helyett inkább a finom foltminta jellemzi. Testének alapszíne szürkés-barnás árnyalatú, ebből feje és háta, ami inkább barnás, oldala, hasi régiója pedig inkább ezüstös színű. Oldalát sok, kicsi, sötétszürke pötty díszíti, a hal testét egyenletesen beborítva. Egy vastag, fekete szemkötővel és egy szintén fekete színű vállfolttal rendelkezik, melynek fekete színe a hátúszóra is ráterjed. Tarkóján találunk egy halványsárgás foltot, kopoltyúfedője is gyakorta aranyló színben csillog. A faj azonosításához nagyon fontos bélyeg, hogy farkúszója teljesen áttetsző, mindenféle mintától mentes.

A leginkább a Corydoras brevirostrisra hasonlít, mely szinte teljesen egyező küllemű, farka viszont pettyek sorozatából álló mintákat visel, ez egyértelműen megkülönbözteti. A foltok méretében, elosztásában van még árnyalatnyi különbség, és kicsivel talán még tarkófoltja is élénkebb színű. A Corydoras leucomelast nagyobb foltjai – vonalai, intenzívebben fekete hátúszója és alig meglevő tarkófoltja alapján különböztethetjük meg. További hasonló faj még a C. surinamensis, de színtelen hátúszója, oldalán hosszanti csíkokká összeálló pöttyei és erős, vastag csíkozottsága a farkúszón egyből árulkodik kilétéről. Az arany tarkófolt nála a legintenzívebb a fenti fajok közül.

További hasonló fajok még a Corydoras agassizii és C. ambiacus, ám ők hosszabb arcorrukról és a markáns szemsáv hiányáról könnyedén felismerhetőek. Hasonlóképpen igaz ez a Corydoras delphaxra is. A Corydoras ephippifer orra is jelentősen megnyúlt, farkúszója színtelen, pöttyei kisebbek és kevesebben is vannak.

Tartása és tenyésztése

A Corydoras melanistius neve jól ismert az akvaristák előtt, régóta használatos a hazai akvarisztikában is. Mindazonáltal közel sem olyan gyakori ez a páncélosharcsa, mint amennyire neve mutatná. Nagyon gyakran összetévesztik a nála markánsabb megjelenésű Corydoras brevirostrisszal, s utóbbi fajt árulják C. melanistius néven. Emellett a különböző, kisebb fekete foltos páncélosharcsák neveit a kereskedelem sajnos nagyon gyakran következetlenül használja (így a C. punctatus, C. melanistius, C. leucomelas név alatt gyakran más fajok is előfordulhatnak).

Tartása egyebekben nem bonyolult, alapvetően hasonló más páncélosharcsákhoz. Biztosítsunk számukra egy legalább 60-65 literes medencét, melyben legalább 6-8 példányukat helyezzük el, ugyanis csoportos életmódot folytatnak. Más halakkal teljes mértékben békések, akár nano fajok is kerülhetnek mellé. A lényeg, hogy olyan halakkal ne társítsuk, melyek kárt tesznek benne. Akár egy guyanai pontylazacos társításban, akár egy vegyes társas akváriumban megállja a helyét.

Etetése problémamentes, elfogadja a lemezes tápokat, harcsatablettákat és természetesen a fagyasztott eleséget, így például a szúnyoglárvát is. Kedvence az élő tubifex, ha szaporodásra kész, erős halakat szeretnénk nevelni, gyakran adjunk nekik kedvencükből.

A víz hőmérséklete legyen 24-25 °C, kémhatása 6-7 között megfelelő, semleges csapvízben is jól tartható. Ha tudunk, keverjünk vizéhez némi lágy vizet – e célra az esővíz, ozmóvíz, desztillált víz megfelel. Esőerdei hal lévén lágy vizekből származik. Némi tőzeglével vagy égertobozzal teaszínűre festhetjük tartóvizüket, utánozva ezzel a természetes körülményeket. Ne hanyagoljuk el a rendszeres, részleges vízcseréket.

Aljzat gyanánt finom homokot válasszunk, mert az éles szemcsék felsebzik és lekoptatják érzékeny bajuszszálaikat. Némi szegélynövényzet elhelyezésével, egy-két tereptárggyal biztonságos búvó- és visszavonuló helyeket adhatunk harcsáinknak, de egyébként napközben is folyamatosan a talajon kutatnak élelem után.

Szaporításuk nagyon hasonló más páncélosharcsákhoz. A hímek fél-egy centivel kisebbek a nőstényeknél, melyek viszont ikrával teltek. Csapatban tegyük ki őket, ahol a hímek száma meghaladja a nőstényekét. A szaporító akváriumba tegyünk 1-2 marék jávai mohát, és töltsük fel úgy kb. 26 °C-os vízzel. Lehetőleg a szaporítóvíz legyen lágy, 10 nk alatti. Hideg vizes vízcserékkel elősegíthetjük az ikrarakás beindulását, de néha nehézkes rábírni halainkat a szaporodásra, ilyenkor legyünk türelemmel. A gazdag élő eleség, jó vízminőség és az esős évszak imitálása előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Az ikrákat az üvegre, kövekre vagy a növények közé rakják le. Ívás után a szülőket és az ikrákat külön kell választani, mert a kifejlett állatok az ikrák jó részét elfogyasztják. A 3-4 napos kelési időt követően még kb. 3 további nap kell az elúszásig, ezt követően frissen kelt sórákkal, banán- és walterféreggel indíthatjuk a kishalakat.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras melanistius - Feketecsíkos páncélosharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerikában honos, fő elterjedési területe Guyana, az Essequibo folyó vizeiben fordul elő. Emellett vannak adatok Francia-Guyanából és Venezuelából is.

Egyéb elnevezések

Syn: Corydoras wotroi.

Eng: Bluespotted corydoras, Black-spotted corydoras, Blacksail corydoras, Blackspotted corydoras, Dotted corydoras, Guiana corydoras, Spotted catfish

Egyéb köznevei: Kravepansermalle, Punamonninen, Schwarzbinden-Panzerwels, Kirysek czarnopasy a. czarnopregi, Caracha,.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Horn Péter, Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/453

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=311

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-melanistius/

https://www.scotcat.com/callichthyidae/c_melanistius.htm

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-04

Frissítve:

2020-05-04 11:05

Katalógus ID:

No. 4122


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük