| Megtekintve: 2 239

Corydoras melanotaenia – Sárgaúszójú páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras melanotaenia

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

6 cm

°C

21-25 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

2-12 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Robosztus, erőteljes megjelenést sugall, mindeközben megnyúlt alkatú, teste hátrafelé elkeskenyedik. Oldalát acélos, fémkék vértpajzsok borítják, melyek az állat korától és a fényviszonyoktól függően hol mélykékebb, hol egészen zöldes árnyalatúak. A fej és a hát régiója barna, a tarkó úgyszintén. Fontos faji bélyeg, hogy úszói halvány sárga színűek – a hasoldali úszók sárga színe már fiatal példányokon is jól kivehető, de később a farkúszó, és nagyon gyengén akár a hátúszó is beszínesedik.

Könnyen összetéveszthető a kékpajzsos páncélosharcsával (Corydoras aeneus), de utóbbi kevésbé nyúlánk, tömzsibb termetű, és a sárgaúszójú páncélosharcsáról hiányzik a C. aeneus esetén jellemző arany sáv a hátról vagy tarkóról. Emellett a sárga színű úszók is árulkodnak a faj pontos kilétéről. Hasonlóságuk persze nem véletlen, a genetikai alapon vizsgált törzsfák is azonos leszármazási vonalba helyezik őket (Lineage 7).

A CW009, avagy ismert kereskedelmi nevén Corydoras sp. Green Laser (vagy Peru Green Stripe) rendkívül hasonló hozzá, de egyből felismerhető az intenzív színű, egész hátán végighúzódó zöldessárga csíkról. Szintén hasonló a CW010, avagy Corydoras sp. Gold Laser (vagy Peru Gold Stripe / Peru Orange Stripe). Utóbbi harcsa oldala erősen acélkékes, és a hátán végighúzódó csík ragyogó narancsos-arany színű. Mindkét harcsát jelenleg külön, leíratlan fajként kezelik, de elképzelhető, hogy a C. melanotaenia variánsai. Amennyiben külön fajok, akkor minden bizonnyal közeli rokonokról van szó. A CW078 szintúgy hasonló megjelenésű.
(A CW009 és CW010 páncélosharcsákról alább látható fénykép.)

Tartása és tenyésztése

A sárgaúszójú páncélosharcsa tartása nem túl komplikált, ha néhány apróságra odafigyelünk. Mindenképpen gondozzuk őket csoportosan, ami 6-8 példányt jelent, hiszen erősen szociális állatok. Könnyen társíthatóak, így remek biotóp medencéket rendezhetünk be, ha pontylazacokkal, sügérekkel kerülnek egybe. Persze arra ügyelni kell, hogy olyan nagytestű, ragadozó hal ne kerüljön mellé, mely kárt tenne harcsáinkban. Egyébiránt bizonyos labirinthalakkal, csíkfélékkel, razbórákkal is sikeresen tartható együtt. Békés, nyugodt halak, melyek napjuk nagy részét az aljzaton keresgélve, turkálva töltik. Elhelyezésükre már egy 70 literes akvárium is elegendő.

A Rio Meta endemikus halai. Sok rokon páncélosharcsához képest némileg hűvösebb vizet kedvelnek, 22-23 °C ideális gondozásukhoz, de egy-két fokkal melegebb vizet (főleg rövidebb távon) természetesen gond nélkül elviselnek, a túl nagy hőségtől azonban óvjuk őket. Biztosítsunk megfelelő oxigénellátást. A lágyabb vizet meghálálják, de ne savanyítsuk túl az akváriumot, 6-7 pH körüli az optimális kémhatás. A bomlástermékekkel terhelt vizet, vagy szennyezett talajt rosszul viselik, a szűrés legyen hatékony és rendszeresen végezzük el a részleges vízcseréket.

A talaj apró szemcseméretű, finom homok legyen, s kerüljük a durva, éles szemcséket, nagy szemű kavicsokat, melyek kárt tehetnek érzékeny bajuszszálaiban. Kedveli a búvóhelyekben gazdag berendezést: bátran telepítsünk sűrűbb növényzetet, helyezzünk be ágakat. Otthonos akváriumot alakíthatunk ki 1-2 marék falevél (pl.: tölgy, Tebang) akváriumba való beszórásával – egyrészt búvóhelyet, szórakozó helyet kínál halaknak (hiszen szívesen túrják át azt), másrészt meg is színezi, s ezzel élethűbbé varázsolja az akvárium vizét. Arra ügyeljünk, hogy eltávolítsuk a bomlófélben lévő leveleket, hogy ne kezdjenek berothadni az akvárium alján. A víz elszínezésére égertobozt vagy gyári feketevizes készítményeket is alkalmazhatunk.

Mint minden rokona, nagyon kedveli az élő tubifexet, de ugyancsak szívesen fogyasztja a vörös szúnyoglárvát, grindált, artémiát is. A grindál- és televényféreg etetésével óvatosan bánjunk, mert hizlaló eledelnek számítanak. Száraz eleségeket is kaphat táptabletták vagy a talajra hulló felszíni eleségek formájában, de arra ügyeljünk, hogy ne maradékokon tengődjön, mindenképpen teljes értékű étrendet kíván. Ennek szaporítás előtt különösen nagy a jelentősége.

Az ivarok jól megállapíthatók felülnézetből, hiszen ikrával telve a nőstények teltebbek, testesebbek. A szaporítás során egy nőstényre 2 hímet számoljunk. A tenyésztő akváriumba lágy, csak enyhén savas (pH 6,5 körül) vizet töltsünk. A szűrésre szivacsszűrőt ajánlok, amit levegővel hajtunk meg, így az oxigénellátást is biztosítandó. 25 °C körüli hőmérsékletet beállíthatunk, amit utána hidegvizes vízcserékkel lejjebb viszünk. Ezt naponta, akár 60-70 %-os térfogatarányban ismételjük az ívás bekövetkeztéig. A medencébe vékony réteg homokot hintsünk és tegyünk egy marék jávai mohát vagy más, finom levelű vízinövényt is. Klasszikus T-pózban ikráznak: a nőstény a hím hasoldala felé fordul, aki ekkor ivarsejtjeit a vízbe engedi, melyek megtermékenyítik a nőstény által kitojt ikrákat. A nőstény ezeket általában az üvegfalra ragasztja fel, gyakran olyan helyre, ahol erősebb a vízmozgás. Az ívás után távolítsuk el a szülőket, mert megehetik ikráikat. A keltető vízbe tegyünk egy kevés Xanthakridint, hogy megelőzzük a penészedést, illetve a szemmel láthatóan penészes vagy terméketlen ikrákat távolítsuk el, hogy védjük a többi, még ép utódot. A kelési idő 3-4 nap, s további pár nap múlva az ivadékok megkezdik önálló táplálkozásukat. Indításukra frissen kelt artémia naupliákat használjunk, gondosan leszűrve őket a peteburkoktól. Később apróra vágott tubifexre térjünk át, s a vízminőségre ügyeljünk a nevelés során.

Sajnos a faj Magyarországon ritkán érhető el, holott érdekes és nem is túl nehezen tartható, szaporítható páncélosharcsa-faj.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerika: Kolumbia. Az Orinoco vízrendszerében, a Rio Meta folyóban (Rio Magdalena – medence) fordul elő.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Green-gold Cory, Elongate Bronz Cory, Green-gold catfish.

Egyéb köznevei: Gelbflossen – Panzerwels, Kultakylkimonninen.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Orinoco
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish, Supplement 1

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_melanotaenia.htm

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=111

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1002

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-melanotaenia/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-03-31

Frissítve:

2020-04-16 01:04

Katalógus ID:

No. 9979


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük