| Megtekintve: 4 048

Corydoras melini – Melini – páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras melini

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

4-4,5 cm

°C

22-26 °C

°pH

5-7 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Mint sok más, kisebb termetű páncélosharcsa, e faj is a 9-es leszármazási vonal tagja. Ez sokat árulkodik alakjáról is: kisebb termetű, tömzsi és lekerekített fejű faj. Mintája nagyon jellegzetes a háton húzódó fekete harántsáv miatt. Alapszíne piszkosfehér, szemén egy fekete szemkötő húzódik. Hátúszójának első sugara fekete, majd egy ferde irányú harántsáv indul el, egészen a farkúszó alsó száráig, egy kismértékben rá is terjedve. Nagyon fontos, hogy a fekete háti sáv nem kíséri a hát vonalát, hanem egyenesen, ferde irányban fut le, így a hát egy kis területe a sáv fölött fehér marad. A hal oldalán szabálytalanul elrendezve, elszórtan szürkés foltok előfordulhatnak.

Ismeretes néhány hasonló faj, melyekkel első ránézésre összetéveszthetjük. Ezek egyike a Corydoras metae. Fontos különbség, hogy a C. metae esetében a fekete háti sáv szépen végigkíséri a hát vonalát, majd hirtelen megtörve, egyenesen halad le a farkúszó mentén. Ennek következtében a C. metaen nincs fehér terület a fekete csík fölött. A farkúszóra nem terjed rá a fekete szín.

Másik hasonló faj a Corydoras davidsandsi. Nála sem látunk fehér területet a fekete csík fölött, de nála a melinihez hasonlóan srég irányú a vonal, csupán vastagabb (ezért kitölti a háti területet). E faj esetében jól láthatóan ráterjed a farkúszóra a fekete szín, sőt, ha jól érzik magukat, narancsos tarkófolt is megjelenhet.

A leíratlan fajok közül rendkívüli mértékben emlékeztet a C. melinire a C85-ös páncélosharcsa, illetve említésre méltó még a C16, de ő egy hosszú orrú cory, s farkúszójának csíkossága is árulkodik a némileg eltérő minta mellett.

Tartása és tenyésztése

A Melini – páncélosharcsa klasszikus feketevizes faj. Élőhelyét jelentő folyók egy része a Rio Negro vízrendszeréhez tartozik, ezért ez nem is meglepő. Viszonylag beakvarizált fajnak számít, ennélfogva jól viseli a klasszikus akváriumi körülményeket, vadon fogott halaknál azonban fontos lehet a savanyúbb és lágyabb víz. Nevét Douglas Melin, egy svéd herpetológus után kapta tiszteletből, hiszen ő gyűjtötte be első példányait. (Magyar neve egyébként helyesen Melin – páncélosharcsa vagy Melin páncélosharcsája lenne, de tudományos fajneve (’i’ képzős formában) már évtizedek óta köznevesült a magyar névhasználatban.)

Kistermetű páncélosharcsáról lévén szó, egy 65-70 literes akvárium már elegendő gondozásához. A kistestű, akár nano méretű halakat sem bántja, így bátran társítható bármely olyan fajjal, mely nem tesz kárt benne. Nagyon alkalmas egy feketevizes biotópba, különböző pontylazacok, törpesügérek társaságába (például vörös neonhalak mellé). Bár egyéb igényei lehetővé tennék, de mivel a túl meleg vizet nem kedveli, diszkoszhalakkal való társítása nem javasolt. Fontos, hogy mindig csapatban vásároljuk, legalább 6-8 példányt.

A tenyésztett állatok minden további nélkül tarthatóak egy átlagos csapvízben, de ettől függetlenül az ideális közeg számára egy lágyabb (8-10 nk), és kissé savas (kb. 6 pH) kémhatású víz. Lehetőleg 24-25 °C-t állítsunk be számukra. A rendszeres vízcserékről ne feledkezzünk meg, mert az öreg vizet nem kedvelik. Vizüket célszerű sötétíteni – e célra használhatunk égertobozt, tőzeg áztatott levét, Tebang-leveleket, esetleg gyári készítményeket. Ha a természetes megoldás mellett döntünk, az segít a víz savanykásabb kémhatásának beállításában is, hiszen a növényi komponensekből csersav, huminsavak oldódnak ki. Bátran szórjunk több marék falevelet is az akvárium aljára – ezek ugyancsak hasznosak a fenti célok elérésére, s mindemellett búvóhelyet is adnak harcsáinknak. Egyéb berendezés terén nem kényesek, de a talaj finom homokból álljon, máskülönben érzékeny bajuszuk megsérül, lekopik, ami hamar végzetessé válhat számukra.

Etetésük problémamentes, a száraz tápokat is általában elfogadják – kaphatnak harcsatablettákat, lesüllyedt lemezes eledeleket. Kedvencük azonban az élő tubifex, emellett artémiával, vörös szúnyoglárvával, grindállal is megkínálhatjuk őket.

Tenyésztésük hasonlóan történik, mint más páncélosharcsáké. A nőstények nagyobbak és teltebbek, egy nőstény mellé két hímet számoljunk, s csapatban tegyük ki ívni őket. A szaporító akváriumba esővizet vagy nagyon lágy vizet töltsünk, ami lehetőleg a tartásnál is ajánlott módon legyen kissé savanyú. A hideg vizes vízcsere általában sikerrel beindítja ívásukat – 6-8 °C-al hűvösebb vizet töltsünk akváriumukba egy 60-70%-os vízcsere keretében. Ezt ismételhetjük is az ívás megtörténtéig. Általában az akvárium üvegére helyezik el ikráikat, de némi jávai mohát tehetünk be a medencébe. Az ikrák könnyedén összegyűjthetőek – ezt tegyük is meg, mert a szülők ikrafalók. A keltető akvárium vize pontosan olyan minőségű legyen, mint ahová az ikrák kerültek (hőmérséklet, pH, keménység). Vékony homokréteget is tehetünk be, ami a nevelés során hasznos, így kevésbé jellemző a kishalak hasának gombás megbetegedése. Persze a mulm leszívása is sokat tesz ennek érdekében. Enyhén savas közegben jól nevelhetőek. A kelés 3-4 nap, s további kb. ugyanennyi nap kell az elúszáshoz, mely után frissen kelt artémia naupliákkal, microfégekkel etethetőek, később pedig vágott tubifexel nevelhetjük az utódokat. Közepesen termékeny faj, ritkán rak 100-nál több ikrát.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras melini - Melini páncélosharcsa elterjedési területe (Map)

Brazíliában és Kolumbiában fordul elő, mind az Amazonas, mind az Orinoco vízrendszerében. Megtaláljuk többek között a Rio Papuri, Rio Uaupes, Rio Guaviare, Rio Losada, Rio Ortuguaza, és Rio Caqueta  folyókban is.

Lelőhelyei jellemzően feketevizes folyók, elárasztott esőerdei területek.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: False bandit cory.

Egyéb köznevei: Kulmajuovamonninen, Diagonal-Panzerwels, Kopfbinden-Panzerwels.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Orinoco
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Andok orsz.
Ecuad.-Kol.
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/452

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=118

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-melini/

https://www.scotcat.com/callichthyidae/c_melini.htm

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2010-12-03

Frissítve:

2020-04-28 10:04

Katalógus ID:

No. 4316


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük