| Megtekintve: 3 567

Corydoras nanus – Rácsmintás páncélosharcsa

LATIN NÉV

Corydoras nanus

CSALÁD

Challichthyidae

MÉRET

4-5 cm

°C

22-27 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

0-20 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

talajlakó

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

A kisebb termetű páncélosharcsák közé tartozik, tömzsi hal. Szürkés alapszínezetű, a feji, ill. a háti részen halványszürkésen rácsos-láncos minta látható. A mintázat alsó része a hátnál egy halvány, vékony csíkká fonódik össze, a testközepén valamicskével markánsabb vonal látható. Az úszók csak nagyon gyengén, vagy legtöbbször egyáltalán nem mintázottak.

Nagyon könnyen összetéveszthető a Corydoras napoensis-szel és a C. elegans-szal, de akár még gyengébb mintázatú C. undulatusok-ra is hasonlíthat. A legközelebbi rokona, és a leghasonlatosabb persze kétségkívül a Corydoras napoensis. Meghatározni őket nehéz feladat. A napoensisek gyakran fekete foltot viselnek hátúszójukon, és sokkal kontrasztosabb, erősebb rácsmintázatuk. Egybeívásuk lehetséges, az ilyen egyedek továbbszaporodása pedig a fajhatározás és a szép faji bélyegek megőrzésének szempontjából hatalmas probléma.

Tartása és tenyésztése

Könnyen gondozható, kezdőknek is ajánlható, aránylag kisebb akváriumban is remekül elvan. Legalább 4-5 egyedet tartsunk együtt, hiszen úgy érzik csak igazán jól magukat. Átlagos szűréssel bőségesen megelégszenek, nem igényesebbek a közismert foltos és kékpajzsos páncélosharcsánál. Könnyen társíthatóak, teljes mértékben békések más halakkal szemben, csak arra figyeljünk, hogy rájuk veszélye halakkal ne kerüljenek egybe. Szürkületkor a legaktívabbak, a saját példányaimon úgy tűnik, kevésbé félénkebbek viszont nappal, mint a C. napoensisek. A medencét dúsan növényesítsük, és mindenképpen ügyeljünk arra, hogy apró szemű sódertalajt helyezzünk be. Ha éles köveket tartalmaz aljzatunk, létfontosságú bajuszszálait felsértheti, lekoptathatja, így ezt kerüljük! Etetésére alkalmasak a hamarabb szemcsébe oldódó harcsatápok, nálam kimondottan kedvelik a Sera Viformo terméket. A Corydorasok viszont elsősorban nem száraz táppal etetendők, hogy jó kondícióban maradjanak. Élnek-halnak az élő tubifexért, akármennyit képesek felenni belőle, és még az apró sóderből is képesek kiszippantani őket. Ezen kívül a grindált és a fagyasztott vörös szúnyoglárvát is nagyon kedvelik.

Tenyésztésük nem ördöngösség, bár a Corydorasok szaporodásbiológiája egy külön tanulmányt érne meg. Periodikus ívók, a természetben és akváriumban is egyaránt. Egyszer lehet, hogy elkezdenek ikrázni, és hónapokig folytatják, majd utána több hónapos szünetet tartanak. A periódus alatt néhány naponta is ívhatnak akár! Nem rak le túl sok ikrát, ez méretéből és habitusából is következik, hasonló a panda páncélosharcsához. Tenyésztés előtt etessük őket bőséges élő tubifexszel, majd egy hirtelen hideg vizes vízcserét hajtsunk végre. A víz kb. 50%-át akár 13-15 C-ra is cserélhetjük, ezzel jó eséllyel elindítható az a folyamat, ami a vadonban az esős évszak beköszöntével jelentkezik. Jávai mohát tegyünk be, de azon kívül az üvegre is szívesen ikráznak. Innen óvatosan leszedhetőek a peték, és külön keltető medencébe tehetőek, valamint a mohát érdemes átvenni másik akváriumba, ha abba ikráznak. Az ívó halakat nem szokás megzavarni azzal, hogy másik medencébe helyezzük át folyton őket. A kishalak néhány nap alatt ki is kelnek, további pár nap szükséges még az elúszásig (a kelési idő kb. 3-4 nap szokott lenni). Elúszás után sórákkal indíthatóak, de csak a rákocskát adjuk nekik, mert a peteburoktól elpusztulnak! Odafigyelést igényel etetésük. Kaphatnak kezdetben banánférget, walterférget egyaránt. Később, ahogy nőnek, vágott tubifexszel nevelhetőek jól, de nem gyors növésűek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras nanus - Rácsmintás páncélosharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika; Suriname, Francia Guyana

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Nanus cory.

Egyéb köznevei: Corydoras nain, Pancéřníček drobný, Kirysek nanus, Nanus Panzerwels.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-10-13

Frissítve:

2017-08-03 08:08

Katalógus ID:

No. 4475


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Sügérfélék (115) | Amerikai sügérek (57) | Afrikai sügérek (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (104) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (12) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük