| Megtekintve: 7 060

Corydoras nanus – Rácsmintás páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras nanus

CSALÁD

Challichthyidae

MÉRET

4-5 cm

°C

23-26 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Az ún. ’Elegans-csoportba’, vagyis az 5-ös számú leszármazási vonalba tartozó páncélosharcsa. Az ide sorolt fajok közös tulajdonsága, hogy viszonylag kistermetűek és szürkés alapon sötétebb tónusú, általában rács- vagy labirintusszerű mintát viselnek.

A Corydoras nanus a rokonsági körön belül valamelyest nyúlánkabb, karcsúbb alkatúnak számít, a többi faj nagy része inkább nála tömzsibb megjelenésű. Alapszíne világos, krémszínű – rózsásfehér. Rajta jellegzetes minta mutatkozik, az oldal nagy kiterjedésén három hosszanti sáv figyelhető meg. Ebből a felső a háton és a középső az oldalvonal mentén markáns, feketés színű, jól kivehető. A háti csík fölött még látható egy kevés területen az alapszínezet. Az oldal hasi részéhez közel eső harmadik csík viszont általában halvány, vékony, néha fuzionál a fölötte lévő csíkkal. A háti csík is egyöntetű sávként mutatkozik, a törzs nagy részén már nem mutat rácsos rajzolatot. A rácsminta e fajnál a tarkó és a halánték tájékára korlátozódik, a hátúszó tövéig tart ki.  A fej szürke, a homlok barnás. A hátúszó tövében egy sötétfekete csík húzódik. A hátúszón csak igen halványan, világos barnás színben látunk mintázatot.

Számos rokon faj hasonlít rá, és a korábbi téves szakirodalmi adatok miatt sokukat téves néven is árulnak.

Corydoras elegans: a test felső része végig labirintusszerűen mintázott, mely a vértlemezek mentén az oldalvonal alá is húzódhat kisebb csíkok formájában. Nála két csíkot láthatunk, egy vastagabb a háton fut, egy pedig az oldalvonal mentén. Hím példányok hátúszóján jól látható, feketés színű három vízszintes irányultságú csík figyelhető meg. Meglehetősen halványan, de arany terület észrevehető a fejtetőn. A nőstényeinek nagyobb kiterjedésű szürke terület (egy vastag sáv formájában) található az oldalvonala fölött, de alatta csík nem jellemző, rácsminta rajtuk alig látszik.

Corydoras napoensis: kontrasztos színezetű, jóformán egész teste rácsmintát mutat, a fejen sok fekete színnel. A hátúszón általában megjelenő fekete folt és az arany tarkófolt alapján tudjuk megkülönböztetni. A hát sötét területe egybefüggő, nála a testközépi és hashoz közeli alsó vízszintes sáv látszódik jól. Leginkább hozzá hasonlít a Corydoras bilineatus, de valamennyi fajt könnyű összetéveszteni. Utóbbi fajnál az arany tarkófolt hiányzik és szürkébb tónusú a minta. A középső fekete sáv markánsabban színezett, néha kiszélesedik a farkúszó felé.

Corydoras undulatus: a rácsmintás páncélosharcsához képest erősebb fekete mintázatú, egy jól látható fehér csík húzódik a testközépen a fekete területek között, fölötte párhuzamosan láncszerűen szaggatott a fehér terület. Tömzsibb, robosztusabb megjelenésű.

Több leíratlan fajt is ismerünk, melyek nagyon hasonlóak, ezek a következők: C88, C123, C126, C132, CW018, CW044. Közülük érdemes kiemelni a C123-t, melyet sárga úszóiról ismerhetünk fel, valamint a C126-ot. Bár utóbbi a Corydoras napoensisre és a Corydoras bilineatusra hasonlít leginkább, több korábbi forrás is mutat róla képet Corydoras nanusként. A kiterjedtebb sötét mintáról és a jól látható, jellegzetes oldalcsíkokról különböztethető meg, hasoldali úszói halványsárgásak. További említésre méltó faj a CW044, melyet jelenleg a C. elegans variánsaként tartanak számon, a hatályon kívüli, szinonim „Corydoras pestai” névvel.

Tartása és tenyésztése

A Corydoras nanus neve elterjedt az akvarisztikában, idehaza is viszonylag ismert páncélosharcsának számít, holott valójában az igazi C. nanusok meglehetősen ritkák. Sok esetben félreazonosított rokon fajokról (C. napoensis, C. bilineatus, C. elegans, C126), esetleg hibridekről van csupán szó!

Könnyen gondozható, kezdőknek is ajánlható, aránylag kisebb akváriumban is remekül elvan. Tartására egy 60 literes medence már elegendő. Legalább 6 egyedet tartsunk együtt, hiszen úgy érzik csak igazán jól magukat, csoportos életmódú halak. Könnyen társíthatóak, teljes mértékben békések más halakkal szemben, csak arra figyeljünk, hogy rájuk veszélyes halakkal ne kerüljenek egybe. Remek választás, ha pontylazacokkal, törpesügérekkel vagy elevenszülő fogaspontyokkal tartjuk együtt őket. Szép surinamei biotópot alakíthatunk ki szekercelazacok, parázsszemű pontylazacok, díszes törpeszájú halak felhasználásával, de Nannacara anomala vagy éppen vitorláshal is kerülhet mellé, hogy a sügérvilágot is képviselje néhány faj.

 Szürkületkor a legaktívabbak, de nappal is sokat mutatkoznak. A medencét dúsan növényesítsük legalább a hátsó-oldalsó régióban, mivel szívesen pihennek meg a növények között. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy apró szemű sódertalajt helyezzünk be. Ha éles köveket tartalmaz aljzatunk, létfontosságú bajuszszálait felsértheti, lekoptathatja, így ezt kerüljük! Kb. 25 °C-os, semleges körüli kémhatású vízben gondozhatjuk. A lágyabb víz természetesen jót tesz halainknak, de ha nem túl kemény, akkor csapvízben is tarthatjuk őket. Bátran helyezzünk faleveleket akváriumukba, a természetben is szívesen gyülekeznek a vízbe hullott avar alatt. Az áramlás ne legyen túl erős.

Etetésére alkalmasak a hamarabb szemcsébe oldódó harcsatápok, vagy akár a talajra süllyedő lemezes eledelek is. A Corydorasok viszont elsősorban nem száraz táppal etetendők, hogy jó kondícióban maradjanak. Élnek-halnak az élő tubifexért, nagyon sokat képesek fogyasztani belőle, és még az apró sóderből is képesek kiszippantani őket. Ezen kívül a grindált és a fagyasztott vörös szúnyoglárvát is nagyon kedvelik.

Akváriumban is szaporíthatóak, a nőstények nagyobbak és teltebbek a hímeknél. Nem a legszaporább faj, viszonylag kevés ikrát rak. Tenyésztés előtt etessük őket bőséges élő tubifexszel, majd egy hirtelen hideg vizes vízcserét hajtsunk végre. A víz kb. 50%-át akár 14-16 °C-ra is cserélhetjük, ezzel jó eséllyel elindítható az a folyamat, ami a vadonban az esős évszak beköszöntével jelentkezik. Jávai mohát tegyünk be, de azon kívül az üvegre is szívesen ikráznak. Innen óvatosan leszedhetőek az ikrák, és külön keltető medencébe tehetőek, valamint a mohát érdemes átvenni másik akváriumba, ha abba ikráznak. Természetesen a szülők is eltávolíthatóak az ikrák mellől. A kishalak néhány nap alatt ki is kelnek, további pár nap szükséges még az elúszásig (a kelési idő kb. 3-4 nap szokott lenni). Elúszás után sórákkal indíthatóak, de csak a rákocskát adjuk nekik, mert a peteburoktól elpusztulnak! Odafigyelést igényel etetésük. Kaphatnak kezdetben banánférget, walterférget egyaránt. Később, ahogy nőnek, vágott tubifexszel nevelhetőek jól, de nem gyors növésűek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras nanus - Rácsmintás páncélosharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerikában, Surinameban és Francia-Guyanában fordul elő. A Gran Rio kisebb mellékfolyóiban,  a Maroni folyó medencéjében illetve a Marowijne folyóban találkozhatunk vele (Suriname); továbbá Francia-Guyanában az Iracoubo folyóban honos.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Nanus cory, Little corydoras.

Egyéb köznevei: Corydoras nain, Pancéřníček drobný, Kirysek nanus, Nanus Panzerwels.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=621

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_nanus.htm

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1156

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-10-13

Frissítve:

2020-04-16 01:04

Katalógus ID:

No. 4475


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük