| Megtekintve: 2 988

Corydoras nattereri – Natterer páncélosharcsája

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras nattereri

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

6-6,5 cm

°C

20-23 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A fajokban kevésbé gazdag 6-os leszármazási vonalat erősíti, vagyis a ’Paleatus-csoport’ tagja. Karcsú, lekerekített fejű, egyenes hátú páncélosharcsa, enyhén megnyúlt farktővel. Alapszíne leginkább ezüstös (némi ibolyába hajló árnyalattal), háta inkább barnás jellegű, akárcsak fejtetője. Oldalán, az oldalvonal mentén egy hosszanti, kékesszürke színű sáv húzódik végig, valamint a hátúszó első tövisének tövében, a háton egy a csík színével megegyező árnyalatú foltot találunk. Az úszókon gyakorlatilag nincs minta.

Színezete gyakorlatilag összetéveszthetetlenné teszi más páncélosharcsákkal, kismértékben emlékeztet a Corydoras baderire, de róla a hátúszó tövéből hiányzik a folt, ezüstösebb színű és tömzsibb alkatú. A Scleromystax prionotos is hasonló megjelenésű – élőhelyük is részben átfed – de eltérő fejformája és az ugyancsak hiányzó folt árulkodik a faji különbségről.

Tartása és tenyésztése

A Corydoras nattereri nem tartozik a leggyakoribb páncélosharcsák közé, viszonylag ritkán lehet beszerezni. Ebben némileg az is közrejátszik, hogy tartástechnológiája kismértékben eltér a legtöbb páncélosharcsától, ugyanis hűvös vizet igényel! Ha ezt szem előtt tartjuk, akkor egyebek terén más fajokhoz hasonlatosan könnyen tarthatóvá válik.

Mivel Natterer páncélosharcsája Amerika délebbi fekvésű területeiről, az atlanti-parti Mata Atlantica régiójából származik, ezért egész évben hűvös vízre van szüksége. Legjobb, ha 20-23 °C között tudjuk tartani a hőmérsékletet, de 25 °C fölé semmiképp se hagyjuk kúszni a hőmérő higanyszálát. Ez némi problémát vethet fel nyáron – az akváriumot ilyenkor hűteni kell. Erre szolgálhat a víz sűrű, hideg vizes vízcseréje, a medence árnyékolása, letakarása, vagy épp beklimatizálása. Ha van kertünk, akár talajba leásott műanyag ládákban is tarthatjuk őket, ahogy azt sokan például elevenszülő fogaspontyoknál jól bevett gyakorlatkén alkalmazzák.

Társítása – ha a társhalak is hasonlóan hűvös vizet igényelnek – nem nehéz, hiszen rendkívül békés faj. Ajánlhatóak e célra elevenszülő fogaspontyok (pl.: Xiphophorus-fajok, nem csipkelődős Goodeidaek), egyes sügér- és pontylazacfélék vagy épp Scleromystax-páncélosharcsák is. Legalább 6-8 állatot tartsunk együtt, mert csoportos életmódot folytatnak. A medence berendezésére különösképp nem kényesek, átlagos növényesítés mellett jól érzik magukat. Dekorálhatunk uszadékfákkal, ágakkal és sziklákkal.

Nagyon fontos: a talaj apró szemű, puha homok legyen, mert az éles szélű kavicsok, durva kövek lekoptatják és felsebzik érzékeny bajuszszálaikat, melyek fontos érzékszervek a páncélosharcsáknak. Bár dekorációnak faleveleket is szoktak használni – e fajnál nem feltétlenül célszerű, legalábbis ne essünk túlzásba, a sok falevél ugyanis savanyítja és elszínezi a vizet. A Corydoras nattereri azonban jobban kedveli a tisztább, és semleges kémhatáshoz közeli közeget, mindazonáltal egy kevés falevéllel még nem okozunk problémát. Célszerű lágyabb vizet használni.

Etetésére, mint más rokonainál, az élő tubifex a legkiválóbb, mohón és sokat tud belőle elfogyasztani. Ez részint helyettesíthető más élő (vagy fagyasztott) táplálékokkal, mint például vörös szúnyoglárva, tubifex, grindál, artémia, blackworm. A talajra süllyedő és szemcsésedő harcsatablettákat is örömmel fogyasztja, de megeszi a többi hal által meghagyott lemezes eledeleket is. Mielőtt szaporításukba belefogunk, tápláljuk őket bőségesen. Az ivarok megkülönböztetésére a nőstények teltebb alkata, nagyobb mérete szolgál.

Az ivarérettségüket elért halaknál a szaporítás során egy nőstényre legalább 2-3 hímet számoljunk. Érdemes kis csoportban ikráztatni. Ikráikat finom levelű vízinövények közé, így jávai mohára rakják elsősorban, ezért ebből pár marékkal helyezzünk a tenyésztő akváriumba, amit szivacsszűrővel tanácsos szűrni. Ívást kiváltani a vízminőség hirtelen változásával lehet. Érdemes lehet a halakat egy-két fokkal melegebb vízbe kitenni, 24-25 °C körüli, lágy és kissé savanykásabb vízbe akár. Ezt követően legalább 6-8 °C-al hidegebb, semleges (vagy akár enyhén lúgos, pH 7,5-7,8) kémhatású vizet töltsünk rájuk, ami megváltoztatja a vízminőség egyes komponenseit. Ezzel az esős évszak beköszöntét modelleztük. A halak napokon át ikrázhatnak, ezért célszerű elvenni a lerakott ikrákat. Az ikrák ugyanolyan vízben kerüljenek keltetésre, mint ahová a halak lerakták azokat, pár csepp xanthakridint vagy metilénkéket adjunk a vízhez, hogy meggátoljuk a gombásodást. Akár néhány kis red cherry garnéla is jó szolgálatot tehet a medence tisztántartásában, a penészgombák elfogyasztásában. A kishalak 3-4 nap alatt kikelnek, és további pár nap kell még, mire szikzacskójuk felszívódik és megkezdik az önálló táplálkozást. Ekkor indítsuk őket frissen kelt artémia naupliákkal, de vigyázzunk, peteburok ne kerüljön be hozzájuk, mert végzetes bélelzáródást okozhat. Idővel vágott tubifexre váltva, rendszeres vízcserék mellett nevelhetjük őket kifejlett állatokká.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras nattereri - Natterer páncélosharcsája elterjedési területe (Map)

Délkelet Brazília parti folyói, Espírito Santo-tól Paraná-ig. Rio de Janeiro államban megtaláljuk például a Rio Paraiba folyásvidékén, míg Sao Paulo államban a Rio Juquia ad otthont neki. Hűvös, tiszta vizű folyók lakója.

Egyéb elnevezések

syn: Corydoras juquiaae, Corydoras nattereri triseriatus, Corydoras triseriatus.

Eng: Blue corydoras, Natterer’s catfish.

Egyéb köznevei: Blauer Panzerwels, Blå Pansarmal, Blå pansermalle, Coridoras, Kirysek niebieski, Sarro, Schlanker Dreistreifen-Panzerwels, Sinimonninen

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/957

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_nattereri.htm

https://www.scotcat.com/articles/article1.html

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=256

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-nattereri/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-04

Frissítve:

2020-04-21 05:04

Katalógus ID:

No. 4125


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük