| Megtekintve: 1 325

Corydoras ourastigma – Ibolyafoltú páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras ourastigma

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

6-6,5 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-7 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Karcsú, hátrafelé elkeskenyedő farknyelű páncélosharcsa faj. Az 1-es leszármazási vonalba soroljuk (ln1), az ide tartozó harcsák jellemzően megnyúltabb arcorral rendelkeznek, szögletesebb orrúak, hegyesebb szögben ugrik előre. Alapszíne barnás-ezüstös, a fejen néha sötétebb foltokat visel, de rá inkább az jellemző, hogy a vértpáncél-lemezek mentén a pöttyök kissé sávszerűvé állnak össze. Ezek a foltok, kis sávok sokszor egészen ibolyáskék színűek is lehetnek. A farktőben találunk egy ibolya vagy violakék foltot. Úszói színtelenek.

Hozzá hasonló a Corydoras similis – elterjedési területük is azonos, sőt, a C. similis tudományos nevét arról kapta, hogy külleme emlékeztet fajunkéra. Biztos megkülönböztetési lehetőség, hogy a C. similis egy lekerekített fejű és tömzsi páncélosharcsa, s a C. ourastigmához képest több folttal rendelkezik, a violaszínű terület kiterjedése valamivel nagyobb. Ugyanezen bélyegek alapján meg tudjuk őt különböztetni a C. similishez már-már megszólalásig hasonlító C066 leíratlan fajtól is.

A farkfoltos páncélosharcsa (Corydoras caudimaculatus) is emlékeztet rá, bár nála a farktövi folt élesen körülhatárolt, kisebb kiterjedésű a testen előtte pedig sok kis pöttyöt találunk, melyek az úszókon is megjelenhetnek.

Egy további nagyon hasonló faj a CW118 kódot viseli. Ezen halak valamivel magasabb hátúak, fejükön több a barna komponens, és még kevesebb foltot találunk rajtuk, ez szinte nem is jellemző már e fajnál. A farktő foltja kisebb kiterjedésű.

Tartása és tenyésztése

Az ibolyafoltú páncélosharcsa egy érdekes Corydoras-faj, ennek ellenére sajnos csak nagyon ritkán tartják akváriumokban. Brazíliai élőhelyén szimpatrikusan fordul elő a violaszínű páncélosharcsával (Corydoras similis), ennélfogva igényeik is rendkívül hasonlóak. Küllemük hasonlóságának oka is a közös előfordulásban keresendő – hiszen leszármazástanilag egymástól kicsit távol állnak.

E 6-6,5 cm-re megnövő halakat körülbelül 75-80 literes (vagy ennél nagyobb) akváriumban szállásoljuk el, ahol legalább 6-8 példányt tartunk együtt. Társításuk nem problémás, hiszen más halakkal kifejezetten békések, kisebb pontylazacok, törpesügérek, ikrázó fogaspontyok remek társaságot nyújtanak, akárcsak az ázsiai eredetű razbórák, dániók, egyéb kistestű pontyfélék számos faja. Egyes tapasztalatok szerint fajon belül előfordulhat néha territoriális magatartás, mely a páncélosharcsák között szokatlan viselkedési forma. Mellúszóik első sugara tüskévé erősödött, óvatosan fogjuk meg őket, nehogy megszúrják kezünket vagy beleakadjanak a halhálóba.

Az akvárium berendezésénél törekedjünk a páncélosharcsákra általánosan érvényben lévő iránymutatásokra. Az aljzat legyen finom homok, mely nem tesz kárt a folyamatosan aljzaton turkáló halaink érzékeny bajuszszálaiban. Helyezzünk el pár nagyobb tő vízinövényt, például Echinodorusokat, melyek tövében árnyas pihenőhelyre lelhetnek állataink, ágakkal és uszadékokkal dekorálhatunk. Faleveleket is szórhatunk a medencébe, amivel természetesebb hatást tudunk elérni. A vízminőséggel szemben nem támasztanak különösebb elvárásokat: semleges vagy enyhén savas kémhatású; lágyabb vagy legfeljebb középkemény vizet igényelnek – ha nem túl kemény a vizünk, akkor akár csapvízben is tarthatjuk őket. Persze vadonfogott állatoknál ügyeljünk arra, hogy élőhelyük körülményeit közelítsék a biztosított feltételek. 24-25 °C-os, átlagos hőmérséklet megfelel nekik.

Etetésükre a legalkalmasabb az élő tubifex, ahogy igaz ez a legtöbb páncélosharcsára. Emellett kaphatnak szúnyoglárvát, artémiát, televényférget, grindált és műeleségeket is – az esetek többségében a talajra hulló lemezes, granulált és tablettás tápokat is elfogadják, esetleg a vadonfogott példányok lehetnek eleinte kicsit finnyásabbak. A minőségi, és mennyiségi táplálás előfeltétele a sikeres ívásnak.

Bár akváriumban tenyészthető a faj, sajnos csak csekély információ áll rendelkezésre jól bevett tenyésztői módszerekről, mivel nagyon kevesen foglalkoznak vele. Ha sikerült beszereznünk egy csapatot a fajból, akkor a rokon páncélosharcsáknál bevett gyakorlattal próbálkozzunk: csapatban tegyük ki ívni őket, ahol egy nőstényre több hímet is számítunk. A hideg vizes vízcsere ívásbeindító hatása – mint az esős évszak modellezése – általános érvényű a Corydorasoknál, így ennél a fajnál is sikerrel járhatunk. A tenyésztő medencébe lágy és enyhén savanyú vizet töltsünk, a szülőket pedig ívás után különítsük el. Penészedést gátló szert csepegtethetünk az akváriumba, védendő a lerakott ikrákat. Indítóeleségnek a banánféreg és a frissen kelt artémia nauplia megfelelő.

Elterjedési területe - térkép (map)

Brazíliában honos, a Rio Iquiri vizeiben (Acre tartomány) valamint a Rio Madeira folyásvidékén (Rondonia tartomány) fordul elő.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Long Nosed Smudge Spot Cory.

Egyéb köznevei: Sinipyrstömonninen.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=74

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_ourastigma.htm

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/521

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php?product=2172

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-ourastigma/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-04-13

Frissítve:

2020-04-19 09:04

Katalógus ID:

No. 10058


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük