| Megtekintve: 29 159

Corydoras paleatus – Foltos páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras paleatus

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

7 cm

°C

18-25 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

75 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A foltos páncélosharcsa egy külön, névadó fajként róla elnevezett morfológiai és leszármazási csoportba tartozik, a 6-os számmal jelölt leszármazási vonal tagja. Ide kisebb-közepesebb páncélosharcsák tartoznak, fajokban meglehetősen szegény csoportról van szó, java részük délies elterjedésű.

Alapszíne a sárgás, szürkés és piszkosfehéres színekben játszik, de alig vehető észre sűrű mintája közepette. A hal szinte egész teste márványosan foltos, a fej és a hát elejének régiója teljes mértékben egy sötétes márványrajzolatot mutat. Oldalát alapvetően három nagyobb, kékesbarna folt díszíti, egy kiemelkedően nagy a hátúszó magasságában, majd kettő sorra hátrébb az oldalon, farktövön (a harmadik már egészen a farkúszó bázisán). A háton ugyanúgy 3-4 foltot találunk, melyek kisebbek, de mivel eléggé variábilis fajról van szó, néha ezek szinte összeolvadnak. A foltok között általában nem tisztán az alapszín mutatkozik, hanem mintegy „piszkosan” szürkés-barnás minta is. Kopoltyúfedője gyakorta kékes csillogású. Farkúszóján kis vonalkákból és pöttyökből összeálló, több vékony csíkot találunk. A többi úszón csak elenyésző minta fordul elő. Fontos határozóbélyeg, hogy első mellúszótüskéjén a fogazás egyenes.

A Corydoras froehlichi, egy 2016-ban leírt faj, meglehetősen hasonlít rá. A biztos megkülönböztetést az szolgálja, hogy e faj mellúszótüskéjének fogazottsága kifelé állóan horgas, illetve hasáról hiányoznak a vértpáncél-lemezkék. Orra kerekebb, oldalán a foltok általában jobban elkülönülnek, farkúszóján két sávot látunk, melyek jellemzően vastagabbak és markánsabbak. Farok alatti úszóján több a sötétszürke-fekete szín, mint a foltos páncélosharcsa esetében.

Színezetében és mintájában további nagyon hasonló faj még a Corydoras longipinnis, azonban az extrém megnyúlt hát- és mellúszósugarak alapján könnyen megkülönböztethető. Fontos ismérve, hogy ezek csak a hím példányokon fejlődnek ki (szemben a fátyolos Corydoras paleatusszal, ahol mindkét ivaron).

A foltos páncélosharcsának ismerjük fátyolos és albínó formáját is, utóbbit néha a Távol-Keleten mesterségesen színezik és hozzák forgalomba. Nem túl ismert változata egy melanisztikus, sötétebb színezetű színvariáns, az ún. Corydoras paleatus „Black”.

Tartása és tenyésztése

A foltos páncélosharcsa a kékpajzsos páncélosharcsa mellett a legismertebb és leggyakoribb Corydoras faj akváriumokban. Jóformán nincs olyan állatkereskedés, ahol ne lennének beszerezhetőek, hosszú-hosszú évtizedek óta tartjuk és tenyésztjük akváriumokban. Európában is nagy mennyiségben szaporítják, de a Távol-Keleten és Floridában is farm méretekben tenyésztik a fajt. Szívós, ellenálló, kezdők számára az egyik legjobb választás.

Érdemes külön kiemelni, hogy a fajt Charles Darwin, a világhírű tudós fedezte fel, miközben a Beagle nevű hajón vett részt világkörüli expedícióján 1831 és 1836 között. A foltos páncélosharcsa hamar eljutott Európába, és az egyik első harcsafaj volt, melynek tenyésztése is sikerrel járt: a Párizsban élő Piere Carbonier volt az első, aki 1878-ban szaporítani tudta akváriumi körülmények között.

 

Délies elterjedése miatt a foltos páncélosharcsák leginkább egy hűvös vizű akváriumba illeszkednek, ideális esetben a hőmérséklet nem haladja meg a 24-25 °C-t. Ha élethű biotópot építünk számukra, akkor igyekezzünk 22-23 °C-on tartani őket. Azonban közismert, hogy rendkívül szívós halak, és tág határok közt elviselik a hőmérséklet megemelkedését, de hosszú távon ne tartsuk őket túlfűtött medencében. Semmiképp sem valók diszkoszhalak mellé. Társításuk viszont nagyon könnyű, hiszen roppant békés állatok, a náluk jóval kisebb halakat sem bántják, és a közepesebb méretű, robusztus fajok (pl.: sügérek) mellett is megállják helyüket. Vegyes társas akváriumokban minden további nélkül tarthatóak, ezért is felelnek meg kezdők számára.

A vízminőséggel szemben nem érzékenyek, egy általános trópusi akvárium esetében fennálló javaslatok mellett kiválóan gondozható. A kéthetenkénti részleges vízcserék, átlagos szűrés mellett már jól érzi magát. Mint sok más páncélosharcsa, béllégző, tehát ha kevés a vízben az oldott oxigén, felúszik a felszínre, nyel a légköri levegőből, melynek oxigéntartalmát bélfalán képes megkötni. Ha szállítjuk, levegővel csomagoljuk, ne tiszta oxigénnel! A szállítózacskót kiszúrhatja megerősödött mellúszótüskéjével, erre figyeljünk, akárcsak arra, hogy a halhálóba is beakadhat. Fontos, hogy a páncélosharcsákkal közös zacskóba nem érdemes más, pl. vízközt úszó halakat csomagolni, mert stresszhatásra a Corydorasok mérgező anyagokat adnak le a vízbe. Csapvízben teljesen jól tarthatóak, remekül beakvarizált faj. Vizét savanyítanunk szükségtelen, sőt, nem is kedveli a savas vizet. Közepesen lágy – középkemény vízben gondozható.

Etetése nem problémás, nem válogatós, mindenevő faj. Nagyon szívesen veszi az élő tubifexet, vörös szúnyoglárvát, de a változatos táplálás céljából kaphat grindált, televényférget, artémiát, daphniát, blackwormot is. Sokszor, mint takarítóhalat, „házmester halat” vásárolják, ugyanis a többi hal által meghagyott eleségmaradékot összegyűjti, a talajra hulló lemezes, granulált eledeleket elfogyasztja. Az viszont téves nézet, hogy pusztán a maradék elég a páncélosharcsáknak, természetesen teljes értékű etetést kíván. Mindezeken kívül gyorsan szemcsésedő, talajra süllyedő táptablettákkal is etethetjük. A tenyésztésnek azonban előfeltétele a jó minőségű, élő eleséggel való etetés.

Nagyon fontos, mint minden más páncélosharcsánál, hogy akváriumuk aljzata finom homokból, lekerekített szemcséket tartalmazó talajból álljon. Az éles, durva szemcsék, őrlemények lekoptatják és tönkreteszik érzékeny bajuszszálaikat, melyek fontos tapintó, szag- és ízérző szerveik. Ezek sérülése általában súlyos következményekkel jár, gyakran akár végzetes is lehet harcsáinkra nézve. Egy páncélosharcsa sokkal jobban túlél, ha elveszti szemét, mintha bajuszszálai teljesen tönkremennek. Egyébként betegségekre nem fogékony, és ha odafigyelünk rá, hogy ne legyenek túl meleg vízben, hosszú életű állatok. Akváriumukban helyezzünk el pár követ, ágat, gyökeret, szívesen pihennek csapatostól ugyanis ezek árnyékában, vagy kövekre hasalva. Legalább 6 állatot szerezzünk be, mert csoportos életmódot folytatnak!

 

A Corydoras paleatus tenyésztése akváriumban már jól megoldott. Eleinte a vadonfogott állatokat nehezebb volt rávenni az ívásra, legnagyobb sikerre az augusztustól márciusig terjedő időszakban volt esély az esős évszak utánzásával, de mivel már hosszú ideje akváriumaink lakója ennek az időszaknak a jelentősége sokat kopott, természetesen meg lehet próbálni az év során bármikor. Akár társas akváriumban is szaporodhat, itt sűrű növényzetre, friss, tiszta és átlátszó vízre van szüksége.

Szaporítása egyszerűbb, ha külön tenyészmedencében próbálkozunk vele. Egy 40 liter körüli akvárium már megfelelő méretnek számít. Tenyésztéskor egy nőstényhez 2-3 hímet párosítsunk. Halaink ívási kedvét jól bevált módszer szerint beindíthatjuk 50-60%-os hűvösebb friss vízcserével, amivel mintegy szimuláljuk az esős évszak eljövetelét. Ekkor a cserevíz hőmérséklete legyen 6-8 °C-al hűvösebb, mint amit lemertünk. A vízkeménység sok más fajjal ellentétben a foltos páncélosharcsánál kevésbé játszik szerepet a szaporításban.

A halak ívásidőben igen elevenek és hevesek, jellegzetes látvány, ahogy az akváriumban nyugtalanul fel-alá vonulnak. A tenyészérett nőstény a szájával megtisztogatja azokat a helyeket, amelyeket az ikrák lerakására alkalmasnak tart. A hímek nászjátékának eredményeképpen a nőstény villámgyorsan megközelíti az egyik hímet, és az tipikus tartásban megragadja, a nőstény bajuszszálait mellúszójával a hasfalhoz szorítja (“T” pozíció). Az ikrákat párzás után a nőstény hasúszói közé fogja, mintha csak egy kis erszénybe kerülnének. Egyszerre 2—4 darabot rak le. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hím állatok viszonylag kevés ivarsejtet termelnek (ezért kell több hím is), de a spermiumok aránylag sokáig életképesek a vízben. A T-pozíció során a nőstény kopoltyúi segítségével áramoltatja a hímivarsejteket a hasúszói között fogott ikrák irányába, majd ha a megtermékenyítés megtörtént, egy előre kiválasztott helyre ragasztja. Ez nagyon gyakran az akvárium üvegfala, de vízinövények levelei (pl.: jávai moha) közé is kerülhet. Miután az ívás lezajlott, a szülőket távolítsuk el a tenyészakváriumból. Egyszerre több száz ikrát is lerakhatnak. Az ikrák penészedését gátolhatjuk intenzív szellőztetéssel, vízmozgatással és némi penészedést gátló szerrel (pl.: Xanthakridin).

A lárvák a víz hőmérsékletétől függően 3-4 nap alatt kikelnek, és további 2-3 nap múlva már táplálkoznak is. Adhatunk nekik mikroférgeket, walterférget, de jól beválik a frissen keltett sórák (artémia) naupliusza is. Ügyeljünk rá, hogy peteburok ne kerüljön be az akváriumba, mert ha azt elfogyasztják az ivadékok, végzetes bélelzáródást kaphatnak. Ahogy kicsit megnőnek, jöhet a finomra vágott tubifex, persze vigyázva adagoljuk, a felesleget pedig távolítsuk el. 3-4 hét alatt akár 10-12 mm-esre is megnőhetnek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras paleatus - Foltos páncélosharcsa elterjedéai területe (Map)
Corydoras paleatus - Foltos páncélosharcsa elterjedéai területe (Map)

Dél-Amerikában, a La Plata vidékén honos. Legfőbb élőhelye Argentína, de megtaláljuk Uruguayban és Brazíliában is. Főleg a Paraná folyórendszerének vizeiben, illetve a Rio Uruguay folyóban fordul elő. Gyakori faj.

Egyéb elnevezések

Syn: Callichthys paleatus, Corydoras maculatus, Corydoras marmoratus, Callichtis punctatus

Eng: Peppered corydoras, Mottled corydoras, Peppered catfish, Peppered cory

Egyéb köznevei: Plettet pansermalle, Täplämonninen, Marmorierter Panzerwels, Punktierter Panzerwels, Kirysek pstry, Coridora, Limpa-fundo, Chavito, Doradillo, Fläckig Pansarmal

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Paraguay
Déli kúp
Argentína
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Pasaréti Gyula, Pehő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

Horn Péter, Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/520

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/2162

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=271

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-paleatus/

https://www.scotcat.com/factsheets/c_paleatus.htm

https://www.fishbase.in/summary/corydoras-paleatus.html

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2020-05-05 01:05

Katalógus ID:

No. 4128


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük