| Megtekintve: 6 122

Corydoras paleatus – Foltos páncélosharcsa

LATIN NÉV

Corydoras paleatus

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

8 cm

°C

18,0-23,0 °C

°pH

6,0-8,0 pH

°Nk

5,0-19 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

Zöldes vagy barnás csillogású alapon sötét márványozás és foltok díszítik. A hím karcsúbb és kecsesebb, hátúszója hegyesebb, mint a nőstényé. A kopoltyúfedő fémfényű, a fejen apró foltok vannak. A hátúszó első néhány sugarát egy háromszögletű, sötét folt fedi, ami a testre is kiteljed. Akváriumainkban albínó és fátyolúszójú változatok is előfordulnak. 

Tartása és tenyésztése

Az egyik leggyakoribb, legszívósabb és ellenállóképesebb Corydoras fajunk a foltos (néha pontozott) páncélosharcsa, felfedezője Charles Darwin volt.

Kezdőknek is jószívvel ajánlható! A C. paleatus, valamint ikrái és ivadékai tág hőmérsékleti határok közt tarthatók, táplálék szempontjából is igénytelennek mondható.

A foltos páncélosharcsa kedveli a sok rejtekhelyet, de szívesen fekszik kövek, gyökerek között is. Táplálék szempontjából nem válogatós. Mindenféle élőeleséget elfogyaszt, speciálisan a fenékről felszedettet is. De pl. a Daphniákat sem vetik meg, ha egy kis idő elteltével a fenék közelében összegyűlnek, ami elég gyakran fordul elő. Kétséges, hogy detritusszal is táplálkoznak-e, de feltehető, hogy ez a táplálkozási mód csak járulékos lehet. Jó hír, hogy a szárított eleséget is szívesen elfogadja.

Ha társas akváriumban tartjuk, gondoskodnunk kell arról, hogy az élelemadag egy része valóban elérje a talajszintet, vagyis ne falják fel már lesüllyedés közben más halak. Tehát — bizonyos korlátok között — bőségesen kell etetnünk. Nagyon jól beváltak az eleségtabletták, mert gyorsan lesüllyednek a fenékre, s ott bizonyos fokig tartalékot alkotnak. A tenyésztéséhez szárított eleség önmagában nem elegendő: megfelelő élő- és szárított eleségből összeállított változatos táplálékkal könnyebb ívásra bírni.

A C. paleatus tenyésztése akváriumban elég hamar sikerült. Elvileg a legnagyobb esélyünk a sikerre az augusztustól márciusig terjedő időszakban van, de mivel már hosszú ideje akváriumaink lakója ennek az időszaknak a jelenetősége sokat kopott, meg lehet próbálni máskor is.

Szívesen szaporodik társas akváriumban, itt sűrű növényzetre, friss, tiszta és átlátszó vízre van szüksége. Széles hőmérsékleti tartományban ívik, a víz keménysége nem játszik szerepet, de talán a keményebb víz mintha egy kissé előnyösebb lenne. Szaporítása egyszerű, csupasz tenyészmedencében sikeresebb, csak ne legyen a tartály túlságosan kicsi, legalább 40-50 literes a jó méret. Tenyésztéskor egy nőstényhez 3—4 hímet párosítsunk. Halaink ívási kedvét jól bevált módszer szerint beindíthatjuk 20-30%-os hűvösebb friss vízcserével, amivel mintegy szimuláljuk az esős évszak eljövetelét.

A halak esetlen alakjuk ellenére ívásidőben igen elevenek és hevesek, jellegzetes látvány, ahogy az akváriumban nyugtalanul fel-alá vonulnak. A tenyészérett nőstény a szájával megtisztogatja azokat a helyeket, amelyeket az ikrák lerakására alkalmasnak tart. A hímek nászjátékának eredményeképpen a nőstény villámgyorsan megközelíti az egyik hímet, és az tipikus tartásban megragadja, a nőstény bajuszszálait mellúszójával a hasfalhoz szorítja (“T” pozíció). Az ikrák párzáskor a nőstény halúszóiból képződött táskába kerülnek, egyszerre 2—4 darab. A páncélosharcsák hím ivarsejtjei hosszabb ideig életképesek, mint más halakéi és így hím ivarsejtek a párzó állatok körüli vízben tovább életképesek, és így ha számuk nem is nagyon nagy, a megtermékenyítés nagy százalékban megtörténik. Talán az egy hím által leadható hím ivarsejtek kis száma az oka annak, hogy egy nőstény több hímmel ívik. A nőstény a petéket megtermékenyítés után egy előre kiválasztott helyre ragasztja. Miután az ívás leállt, a szülőket eltávolítjuk a tenyészakváriumból.

A lárvák a víz hőmérsékletétől függően 2-4 nap alatt kikelnek, és további 2-3 nap múlva már táplálkoznak is. Adhatunk nekik micro-t, De jól bevált a frissen keltett sórák (Artemia) naupliusza is. Ahogy kicsit megnőnek jöhet a finomra vágott tubifex, persze vigyázva adagoljuk, a felesleget pedig távolítsuk el. 3-4 hét alatt akár 10-12 mm-esre is megnőnek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras paleatus - Foltos páncélosharcsa elterjedéai területe (Map)
Corydoras paleatus - Foltos páncélosharcsa elterjedéai területe (Map)

Folyók és patakok a La Plata folyó környékén.

Egyéb elnevezések

Pontozott páncélosharcsa

Syn: Callichthys paleatus, Corydoras maculatus, Corydoras marmoratus.

Eng: Peppered corydoras, Blue leopard corydoras, Catfish, Mottled corydoras, Peppered catfish, Peppered cory.

Egyéb köznevei: Plettet pansermalle, Täplämonninen, Marmorierter Panzerwels, Punktierter Panzerwels, Kirysek pstry, Coridora, Limpa-fundo, Chavito, Doradillo, Fläckig Pansarmal .

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Déli kúp
Argentína
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2019-01-10 01:01

Katalógus ID:

No. 4128


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Sügérfélék (115) | Amerikai sügérek (57) | Afrikai sügérek (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (104) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (12) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük