| Megtekintve: 1 540

Corydoras paragua – Paragua – páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras paragua

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

4 cm

°C

23-27 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

55 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

adathiányos

Külalak és jellegzetességek leírása

A 9-es leszármazási vonalba, vagyis a ’Punctatus-csoportba’ tartozó páncélosharcsa. Jellemző rá a lekerekített, rövid arcorr és a relatíve tömzsi alkat. Alapszíne ezüstös, hátán valamivel több a szürkésbarna komponens. Teste sötétszürke pöttyökkel közel egyenletesen tarkított, oldalán sávminta nem figyelhető meg. Farkúszóján markánsan látható a sötétszürke sáv-minta, jellemzően 6-7 csíkot is megfigyelhetünk, s hasonló színű mintázat a zsírúszón is található. Hátúszója fekete foltot visel, de sok más rokonával ellentétben nem az úszó felső harmadában, hanem az alapján.

Több hasonló fajt is ismerünk. Leginkább a Corydoras punctatusra és Corydoras cruziensisre hasonlít, mintája szinte teljesen megegyezik a fenti fajokéval. Egy fő bélyeg azonban biztos megkülönböztetést tesz lehetővé: mindkét faj esetében a fekete hátúszófolt az úszó felső részén található, míg a Paragua – páncélosharcsa esetében az úszó bázisán.

Emlékeztet még némileg a gyászfoltos páncélosharcsára (C. julii), de nála a foltok mindig összeállnak egy csíkká az oldalon, még, ha vékonyan is. Ugyanez igaz a C. trilineatusra, illetve nála hullámvonalszerű a díszítettség, nem foltokból áll. A Corydoras copei esetében a C. paraguahoz hasonlóan nincs egybefüggő oldalsáv, de a minta inkább a trilineatust idézi, több rajta a fehér terület. A C. leopardus is valamelyest hasonlít rá, de az egybefüggő oldalsó sáv és a megnyúlt arcorr alapján egyértelműen megkülönböztethető, s ezen bélyegek igazak a fenti faj legközelebbi rokonaira is (C. gomezi, C. isbrueckeri).

A leíratlan fajok között is van néhány, mely hasonló, a legkiemelendőbb a CW037, mely a leginkább emlékeztet fajunkra. Foltozottsága némileg sűrűbb, de az egyértelmű megkülönböztetést a hátúszófolt adja, hiszen e leíratlan faj esetében is az úszó felső csücskén találjuk. Valamelyest hasonlóak még a C120, CW050 és CW060. A C120 leginkább a C. juliira emlékeztetve foltos mintájú, a legfőbb különbség, hogy kerekebb formájú fekete folt helyett szabálytalan alakban mintázott a hátúszója. A CW050 inkább a C. trilineatusra hasonlít jobban, de nála hiányzik a hátúszó fekete foltja. A CW060 viszont ismét inkább C. julii-szerű, de valamivel sűrűbben foltozott, az oldalcsíkja erős és kontrasztos, farkúszója sűrűn csíkozott.

Tartása és tenyésztése

Bár dekoratív faj, akváriumainkban csak ritkán látott vendég, nem sűrűn fordul elő sem a hazai, sem a nyugat-európai akvarisztikában. Nevét élőhelye – a Río Paragua folyó – után kapta.

Kistermetű faj, ritkán nő nagyobbra 4 cm-nél, ezért már egy 50-55 literes akvárium is elegendő lehet egy kisebb csoportjának gondozására. Azonban legalább 6 példányt szerezzünk be belőle, hiszen csoportos életmódot folytató halról van szó. Teljesen békés viselkedésű, a nála jóval kisebb halakat sem bántja, így akár nano fajok mellé is kerülhet. Arra ügyeljünk csupán társításakor, hogy olyan halak ne kerüljenek vele egy akváriumba, melyek őbenne tehetnek kárt. Egy sűrűbben növényesített akváriumba is megfelelő lehet, de igényeinek az átlagos vegetáció teljesen megfelel.

Gondozása nem rejt magában túl nagy kihívást, arra azonban fordítsunk figyelmet, hogy ha nagy ritkán beszerezhető, a példányok valószínűleg vadonfogottak, melyek némileg kényesebbek lehetnek a sokadik generációs akváriumi állatoknál. Mindazonáltal egy lágyabb (8-10 nk), semleges körüli kémhatású, kb. 25-26 °C-os vízzel nem tévedünk nagyot, s ilyen közegben halaink is jól fogják érezni magukat. Érdemes pár marék falevelet szórni az akváriumba, melyek kicsit megszínezik a vizet otthonosabbá téve azt, és búvóhelyet is nyújtanak. Ágakkal, kövekkel ízlésünk szerint dekorálhatunk. Ami viszont fontos: a talaj finom homok legyen, mert az éles és durva szemcsék felsértik és elkoptatják halaink érzékeny bajuszát.

Legmegfelelőbb eleség számukra az élő tubifex, valamint grindál, televényféreg és artémia, de szükség esetén vörös szúnyoglárvát is kaphatnak. Ezen túlmenően általában ugyanúgy elfogadják a száraz eledeleket is, úgy, mint talajra süllyedt lemezes tápok, gyorsan szemcsésedő harcsatabletták. A mindenkor változatos és kielégítő táplálásra azonban ügyeljünk, ez különösen szaporítás előtt értékelődik fel.

A nőstények valamivel nagyobbak és teltebbek is a hímeknél. Szaporításukhoz egy nőstényre két hímet számolva, kis csoportban tegyük ki őket az előkészített ívató akváriumba. Érdemes lehet nagyon vékony homokréteget teríteni a medence aljára, és némi finom levelű vízinövényt, pl.: jávai mohát elhelyezni benne. A vízértékek a pár sorral korábban leírtaknak megfelelően alakuljanak, esetleg kicsit érdemes rajta tovább lágyítani. Az ívást hideg vizes vízcserékkel általában sikeresen tudjuk beindítani: naponta cseréljük le a víz kétharmadát jóval hűvösebb, lehetőleg ugyancsak lágy vízre. Az ikrákat a halak az üvegre, növények levelei közé helyezik el, melyek ívás után eltávolíthatóak, de a szülőket is kivehetjük zavartalanul hagyva az ikrákat. A lerakástól számított 6-7 napon belül a kishalak már önállóan kezdenek táplálkozni, ekkor frissen kelt sórákot, banánférget érdemes nekik adni.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Bolívia Santa Cruz tartományából származik, az Itenez – folyórendszerből, azon belül is a Río Paragua vizeiben található meg. Nevét is élőhelyéről kapta.

Egyéb elnevezések

syn:

Eng:

Egyéb köznevei:

Képek

Képek feltöltés alatt!

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Bolívia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=1891

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_paragua.htm

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1098

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-04-21

Frissítve:

2020-04-21 02:04

Katalógus ID:

No. 10156


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük