| Megtekintve: 3 594

Corydoras punctatus – Feketepettyes páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras punctatus

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

4,5-5 cm

°C

23-27 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

5-7 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A 9-es leszármazási vonal (ln9) névadó faja, legalábbis a morfológiai megkülönböztetés alapján ’Punctatus-csoportnak’ szokás nevezni ezt az igen fajgazdag társaságot. Sőt, korábban úgy hitték, az egész Corydoras nemzetség típusfaja (később bebizonyosodott, hogy ez a Corydoras geoffroy).

Alapszínezete szürkésfehér, melyen szinte egyenletesen elosztva látunk fekete – sötétszürke pöttyöket. Aránylag sűrűn pöttyözött faj, különösen a fej és a hát régiójában. A hasonszőrű rokonaitól eltérően nincs fekete sáv az oldalán, bár egy csíkba gyakran állnak össze fekete pöttyök, melyek körül kicsit több a fehér szegély. A hátúszó felső részében egy markáns, sötét fekete foltot visel. A farkúszó foltok sorozataként többszörösen csíkozott, de e csíkok aránylag vékonyak, nem túl markánsak. Az anális úszón és a zsírúszón is lehet ilyen minta.

Számos más páncélosharcsára erősen emlékeztet. Mindközül a leghasonlóbb a Corydoras cruziensis, megkülönböztetésük nem egyszerű. E fajnál is az egész test pöttyözött, de valamelyest egyenletesebben, egy kicsivel ritkásabban. Oldalcsík ugyancsak nincs, de a hátúszófolt jelen van. A farkúszóján vastagabb csíkokat találunk. További rendkívül hasonló faj a Corydoras paragua, melyet leginkább az alapján tudunk elkülöníteni, hogy a hátúszójának alján van a fekete folt.

Hasonlít még a gyászfoltos páncélosharcsára (C. julii), de nála a foltok mindig összeállnak egy csíkká az oldalon, még, ha vékony is. Ugyanez igaz a C. trilineatusra, illetve nála hullámvonalszerű a díszítettség, nem foltokból áll. A Corydoras copei esetében a C. punctatushoz hasonlóan nincs egybefüggő oldalsáv, de a minta inkább a trilineatust idézi, több rajta a fehér terület. A C. leopardus is valamelyest hasonlít rá, de az egybefüggő oldalsó sáv és a megnyúlt arcorr alapján egyértelműen megkülönböztethető, s ezen bélyegek igazak a fenti faj legközelebbi rokonaira is (C. gomezi, C. isbrueckeri).

A leíratlan fajok között is van néhány, mely hasonló, a legkiemelendőbb a CW037, mely jóformán megkülönböztethetetlen ránézés alapján. Foltozottsága valamelyest gyengébb. Élőhelye alapján viszont egyértelműen határozható: Brazíliában, a Rio Uruara-ban fordul elő. Valamelyest hasonlóak még a C120, CW050 és CW060. A C120 leginkább a C. juliira emlékeztetve foltos mintájú, a legfőbb különbség, hogy kerekebb formájú fekete folt helyett szabálytalan alakban mintázott a hátúszója. A CW050 inkább a C. trilineatusra hasonlít jobban, de nála hiányzik a hátúszó fekete foltja. A CW060 viszont ismét inkább C. julii-szerű, de valamivel sűrűbben foltozott, az oldalcsíkja erős és kontrasztos, farkúszója sűrűn csíkozott.

Tartása és tenyésztése

A feketepettyes páncélosharcsa tartása nem különbözik érdemben más páncélosharcsákétól. Könnyen tartható, nem kényes, betegségekre sem igazán fogékony faj. Mivel csoportos, szociális magatartású, ezért legalább 6-8 állatot vásároljunk belőle és helyezzünk el együtt egy akváriumban. Hasonlóan más páncélosharcsákhoz, könnyen társítható, vegyes társas akváriumokba is kerülhet, mindazonáltal a pontylazacok, törpesügérek, vitorláshalak, kisebb és békés fogaspontyok a legkiválóbb társhalai.

A kedvenc eledele az élő csővájó féreg (tubifex), ha eredményesen szeretnénk szaporítani, akkor fontos lehet, hogy néha megkínáljuk vele, szaporítás előtt pedig nagyobb mennyiségben adjuk. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor szúnyoglárvával, blackwormmal, artémiával, grindállal helyettesíthető. Megeszi a gyorsan szemcsésedő táptablettákat és az aljzatra lesüllyedő lemezes és granulált díszhaltápokat is. Jó szolgálatot tesz azáltal, hogy a pontylazacok és más vízközti halak által meghagyott tápmaradékot is összegyűjti, de mindenképpen teljes értékű étrendet igényel, ne csak maradékon tartsuk!

Az aljzat finom homok legyen, mert a durvább kavicson, éles sóderen lekopik a bajusza. A sötét talaj remekül kiemeli színei. Szereti, ha a háttér és szegélyek mentén van némi növényzet, mely közé visszavonulhat pihenni, de legyenek nyílt területek is. Ágakkal, gyökerekkel és falevelekkel élethűen dekorálhatunk. A természetben homokos-iszapos aljú patakokban fordul elő, aránylag sekély és napsütötte vizekben, ezért jelentősebb árnyékolást nem igényel. Az esős évszakban elárasztott erdei vagy pusztasági területekre is kiúszik. Egy átlagos trópusi akvárium vízértékei (kb. semleges pH, lágyabb-középkemény, szükség esetén csapvíz; kb. 24-25 °C) ideálisnak minősülnek tartásához. Kb. 60 literes űrtartalmú akváriummal megelégszik, mivel nem nő túl nagyra.

A hímek felismerhetőek karcsúbb, vékonyabb, illetve valamivel kisebb testméretükről, ezen kívül pedig mellúszójuk erősebb, hosszabb. A szaporításuk hasonlóan zajlik más páncélosharcsákhoz: csoportosan ívassuk, ahol több a hím, mint a nőstény. Érdemes kicsit lágyabb (6-10 nk) vízzel próbálkozni, az ívás beindulását pedig az esős évszak modellezésével érhetjük el – naponta cseréljük le a medence vizének legalább felét jóval (6-8 °C-al) hűvösebb vízre. Természetesen szaporítás előtt bőségesen etessük őket. Ikráikat üvegfelületre vagy vízinövények közé teszik le. Ha ez megtörtént, a szülők eltávolíthatóak, az ikrák kb. 3 nap múlva kelnek ki és pár nappal később az ivadékok megkezdik önálló táplálkozásukat. Ekkor frissen kelt artémia naupliákkal indíthatjuk őket, de peteburok ne kerüljön az ivadékok közé, mert azt elfogyasztva bélelzáródást kaphatnak. Később vágott tubifexel kielégítő tempóban nevelhetőek.

A Corydoras punctatus névvel viszonylag gyakran találkozhatunk hazánkban is – akár irodalomban, akár a halkínálatot szemlélve. Valójában azonban a nem alaposan beazonosított halak esetében sokszor teljesen más, pöttyös fajokra használják e nevet tévesen. Igazi C. punctatust csak kevesek tartanak, s mivel Surinameból ritkábban érkeznek vadonfogott szállítmányok is, valójában egy egészen ritka fajnak tekinthető a hazai akvarisztikában, annak ellenére, hogy neve régóta közismert és használt.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerika: Suriname, Brokopondo régiója. A Suriname folyó folyásvidékén, főleg a Marshal Creekből ismert.

Egyéb elnevezések

syn: Cataphractus punctatus

Eng: Spotted corydoras.

Egyéb köznevei: Gepunkteter Panzerwels, Hovedbåndspansermalle

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1159

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=69

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_punctatus.htm

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-05

Frissítve:

2020-04-16 04:04

Katalógus ID:

No. 4130


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük