| Megtekintve: 4 569

Corydoras rabauti – Rozsdacsíkú páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras rabauti

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

5-5,5 cm

°C

22-25 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

65 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Kifejletten kb. 5, maximum 5,5 cm-re megnövő, kissé lekerekített fejű páncélosharcsa. Vaskos testű, erősebb alkatú faj. Sajátsága a hátán végigfutó szürkés-zöldes csík, mely jellemzően a test végén elkanyarodik, és a farkúszó alsó tövéig húzódik. Néha akár halványan, kis kiterjedésben a csík színe a farkúszón is megmutatkozhat, egyébként az úszók színtelenek. A test kissé barnás árnyalattal piszkosfehér alapszínű. A halántékon aranyos beütésű, barnás foltot látunk. Nagyon fontos faji bélyege, hogy az ivadékai színesek: fejük és hátúszójuk narancsos, míg testük középső része zöldesfekete. Ettől hátrébb, a test hátsó régiója ezüstös-szürkés.

Nagyon könnyű összetéveszteni a kantáros páncélosharcsával (Corydoras zygatus), a kifejlett állatok ránézésre szinte megkülönböztethetetlenek. Támpont, hogy a Corydoras zygatusok akár 7 cm-re is megnőhetnek, és valamelyest nyúlánkabb, karcsúbb alkatúak. Néha oldalukon több szürkés sávocska, terület jelenik meg, de ez a rozsdacsíkú páncélosharcsánál is előfordulhat, akárcsak az aranyos halántékfolt. A C. zygatusok esetében a háti csík az esetek túlnyomó többségében nem kanyarodik el, hanem a farkúszó bázisának felső régiójában ér véget. A legbiztosabb megkülönböztetési pontot az ivadékok jelentik: a kantáros páncélosharcsák ivadékai egyöntetűen piszkosfehérek, szemben a C. rabauti színpompás kicsinyeivel.

Tartása és tenyésztése

A rozsdacsíkú páncélosharcsák kedves, barátságos kis harcsafélék, melyek tartása sem túl komplikált. Akváriumukat okvetlenül finom homoktalajjal rendezzük be, hiszen a durvább, élesebb szemcsék felsértik érzékeny bajuszszálaikat, melyek fontos érzékszervként szolgálnak. Naphosszat élelem után kutatnak, miközben a talajt turkálják. Ha módunkban áll beszerezni, sötét színű talajt válasszunk, mely remekül kiemeli halaink különleges mintázatát. Némi úszónövénnyel is árnyékolhatunk, és bátran ültessünk több vízinövényt akváriumukba: a halak nem tesznek kárt bennük, ellenben jó búvóhelyet jelentenek, ahová az állatok visszavonulhatnak pihenni. Akár faleveleket is szórhatunk az akváriumba, melyek szintén gazdagítják környezetüket és a vízminőség beállításában is szerepet játszanak. Rendszeres, részleges vízcserékkel gondoskodjunk a vízminőség megfelelő fenntartásáról.

A nem túl meleg, kb. 23-24 °C-os vizet kedvelik leginkább, nem valók erősen fűtött (pl.: diszkoszhalas) akváriumba, ellenben remekül társíthatóak különböző pontylazacokkal, törpesügérekkel. Nagyon szép dél-amerikai akváriumok rendezhetőek be velük, neonhalak például kimondottan jó választásnak bizonyulnak melléjük. Semleges vagy enyhén savas kémhatású vízbe kerüljenek. A kemény vizet ugyancsak nem kedvelik, meghálálják, ha lágy vízben gondozzuk őket, de egy átlag csapvíz keménységét még elviselik. Számottevő áramlásra nincs szükségük, de a szűrés hatékonysága legyen megfelelő. Felszínről levegőt nyelve, s az oxigént bélfalukon megkötve képesek légzésüket kiegészíteni.

Legalább 6 példányt vásároljunk belőlük, mert csoportos életmódot folytató állatok. Az ivarok megkülönböztetése az alapján lehetséges, hogy a nőstények nagyobbak, és láthatóan ikrával teltebbek. Ez különösen felülnézetből látható jól. A legtöbb száraz eleséget elfogadják, így a talajra hulló lemezes díszhaltápokat, harcsatablettákat. A legjobb azonban, ha főeleségként élő táplálékot, így tubifexet, blackwormot, esetleg vörös szúnyoglárvát vagy heti pár alkalommal grindálférget kapnak. Ezzel a szaporodásra is tudjuk kondicionálni őket.

Ivadékaik nagyon szépek, egy csapat belőlük egészen szemkápráztató, már csak ezért is megéri őket szaporítani. Tenyésztésük más páncélosharcsákhoz hasonlóan zajlik. A tenyésztő akváriumba szórjunk egy-két marék finom homokot és tegyünk be némi jávai mohát vagy más hasonló vízinövényt. A víz legyen lágy, enyhén savas. Nőstényenként 2-3 hímet is tegyünk ki. Az ívást beindítani az esős évszak modellezésével tudjuk – napi szinten végrehajtott, nagymértékű (kb. 60-65%-os), hideg vizes vízcserékkel. Az ikráikat az üvegre és vízinövényekre helyezik, gyakran a vízszint közelébe. Ívás után távolítsuk el a szülőket, vagy az ikrákat; ha utóbbi megoldást választjuk, a nevelő akvárium vizét a tenyésztő medencéből vegyük és tegyünk hozzá pár csepp Xanthakridint vagy égertoboz áztatott vizét. A keléshez kb. 25 °C-os hőmérsékletet használjunk, így 3-4 nap alatt lezajlik, majd további néhány nap kell még, amíg a kishalak szikanyagaikat felélik és nekilátnak táplálkozni. Ekkor banánféreggel, artémia naupliákkal indítsuk őket, s növekedésüknek megfelelően térjünk át vagdalt tubifexre. A vízminőségre ügyeljünk, ne változzon hirtelen, inkább sűrűbben, kisebb térfogatot érintő vízcserékkel dolgozzunk. A kishalak színezete növekedésük során folyamatosan változik, különleges élmény ezt megfigyelni.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerika: Brazília, Peru és Kolumbia. Brazíliában az Amazonas vízrendszeréből, a Rio Javariból ismert, Peruban pedig Loreto tartományban, a Rio Yavari és Rio Ucayali vizeiben fordul elő. A folyók mellett tavakban, egyéb víztestekben is előfordul.

Egyéb elnevezések

syn: Corydoras myersi

Eng: Rusty corydoras, Iridescent corydoras, Myer’s corydoras.

Egyéb köznevei: Myers pansermalle, Myers’s corydoras, Orange-red corydoras, Rabaut’s corydoras, Raubauti, Rust corydoras, Ruostemonninen, Rostpanzerwels, Kirysek rdzawy, Rostpansarmal.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Andok orsz.
Peru
Ecuad.-Kol.
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=492

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1017

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_rabauti.htm

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-rabauti/

 

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2020-04-16 01:04

Katalógus ID:

No. 4132


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük