| Megtekintve: 5 775

Corydoras reticulatus – Hálós páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras reticulatus

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

6-6,5 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

0-16 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

6-6,5 cm-re megnövő, robosztus alkatú, gömbölyded fejformájú páncélosharcsa. Alapszíne ezüstös-szürkés, de vannak területi variánsai, melyek inkább barnásba hajlanak, vagy kismértékben zölden csillognak. A fejtető és a hát jellemzően barnább árnyalatú. Testét nevéhez hűen hálózatosan díszítik fekete vonalak, dekoratív külsőt adva ezzel a halaknak. A hálóminta szinte egyedenként változik. A hasoldali úszók jóformán színtelenek vagy csak alig van rajtuk kevés minta, a farkúszó viszont feketén csíkos. Nagyon jellegzetes, hogy hátúszóján viszonylag nagy kiterjedésű, fekete foltot visel.

Egy nagyon hasonló fajt ismerünk, a Corydoras sodalist. Nála a test és hálóminta halványabb, kevésbé kontrasztos, de a legfőbb különbség, hogy a C. sodalis hátúszójáról teljesen hiányzik a fekete folt. Ez alapján megkülönböztetésük egyértelmű.

Tartása és tenyésztése

A hálós páncélosharcsa tartása nem nehéz, sok más páncélosharcsához hasonló. Akár kezdőknek is ajánlható faj, nem is túl ritka a kereskedelemben. Viszonylag szívós kis halak, az azonban fontos, hogy tartsuk őket csoportosan, ami minimum 6 példányt jelent. A vadonban is nagy csapatokban kutatnak a folyók és patakok alján élelem után. Könnyedén társíthatóak, teljesen békések, a náluk kisebb halakat nem bántják – így tehát csak arra kell ügyelni, hogy a társhalak ne zaklassák a páncélosharcsákat. Kiválóan megfelel pontylazacok, törpesügérek, vitorláshalak mellé.

Táplálása könnyű, a legtöbb akváriumi díszhal-eleséget elfogadja: így megeszi a többiek által meghagyott, talajra süllyedt lemezes és granulált tápokat, de a kimondottan harcsáknak készült eleségtablettákat is. Arra ügyeljünk, hogy utóbbiból könnyen szemcsésedő típust válasszunk, ne a vértesharcsáknak való, keményebb fajtát. Mindazonáltal érdemes őket rendszeresen élő és/vagy fagyasztott eleséggel is kínálni, így például élő tubifexel, mely az egyik kedvencük. Ügyesen húzzák ki a kavicsszemcsék közül a kis férgecskéket. Kiegészítésként szúnyoglárvát, sórákot, televényférget vagy grindált is kaphatnak.

Fontos, hogy az akvárium aljába finom homokot, puha aljzatot töltsünk, mert a durva és éles szélű szemcsék, kavicsok lekoptatják érzékeny bajuszszálait. Átlagos növényesítés megfelel neki, ha van pár tő, melynek közelébe visszavonulhat pihenni, jól érzi magát. Ágakkal, kövekkel szintúgy dekorálhatunk. Faleveleket is szórhatunk az akváriumba – például tölgyleveleket, melyek kicsit megszínezik a vizet, nyugtatják a halakat és búvóhelyet is adnak. Ha a rendszeres részleges vízcseréket betartjuk, akkor számottevő problémát nem jelent tartásuk. 24-25 °C-on, akár csapvízben is (középkemény, semleges kémhatású) tarthatjuk, de némi lágyítás nem árt természetesen nekik sem, hiszen amazóniai, esőerdei állatok.

A sikeres tenyésztés alapfeltétele, hogy jól tartott és ivarérett állataink legyenek, ennek eléréséhez különösen jól jön egy élő tubifexel végzett hízókúra. Az íváshoz válasszunk egy kis csapatot, melyben több hím van, mint nőstény. A halakat tegyük külön egy nekik előkészített szaporító akváriumba, melybe teszünk jávai mohát, esetleg 1-2 tő nagyobb levelű növényt. Szivacsszűrőt alkalmazzunk. A vízértékek legyenek a tartás során leírtakhoz hasonlóak, kb. 25 °C, 6,5-7 pH, de érdemes kicsit lágyabb vagy akár esővizet használni. Az ívást beindítani a klasszikus hideg vizes vízcserével általában sikerül, mely az esős évszakot modellezi. Ilyenkor érdemes lehet még lágyabb vizet a medencébe tölteni, ha alapesetben nem tudtuk őket lágy vízbe kitenni. A halak ikráikat jellemzően az üvegre, vagy növények leveli közé rakják, ahonnét azok könnyen begyűjthetőek. A nevelő akváriumba ugyanolyan minőségű víz kerüljön, mint ahol a szülők vannak, de egy kevés égertobozt, esetleg penészedést gátló vegyszert tehetünk bele, és intenzíven mozgassuk a vizet az ikrák körül (pl.: egy porlasztókővel). A kikelés 3-4 napot vesz igénybe, akárcsak az elúszás. Ha ez bekövetkezett, papucsállatkával, rotatóriával indíthatjuk a kishalakat, de már érdemes lehet próbálkozni frissen kelt artémia naupliákkal is. Később esetleg kaphatnak banán- vagy walterférget is, majd ahogy nőnek, fokozatosan áttérhetünk a vágott tubifexre. Rendszeresen cseréljük vizüket, nehogy leromoljon a vízminőség, az ivadékok ugyanis hajlamosak megbetegedni rossz minőségű, esetleg infuzóriás vízben. A hasoldal gombásodásának elkerülésére egy vékony homokréteget célszerű használni – ezt még a nevelő medence összeállításakor helyezzük be.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerikában, azon belül Brazíliában és Peruban fordul elő. Viszonylag széles elterjedésű, Brazíliában az Amazonasban is megtalálható (Monte Alegre környékén). Peruban ismert többek között a Rio Ampiyacu, Rio Nanay, Rio Blanco folyókból is.

Egyéb elnevezések

syn.:

Eng: Reticulated corydoras, Network catfish, Network corydoras.

Egyéb köznevei: Netpansermalle, Verkkomonninen, Netz-Panzerwels, Nätpansarmal.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Andok orsz.
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=257

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_reticulatus.htm

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/512

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-04

Frissítve:

2020-04-24 02:04

Katalógus ID:

No. 4133


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük