| Megtekintve: 1 540

Corydoras seussi – Seuss páncélosharcsája

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras seussi

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

7 cm

°C

24-28 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

2-16 Nk

HELYIGÉNY

90 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Termetesebb páncélosharcsa-faj, mely könnyedén eléri az akár 7 cm-es testhosszt. A 8-as leszármazási vonal 4-es számú alkládjába (ln8sc4) tartozik. Alaktanilag a hosszúorrú páncélosharcsák közé soroljuk megnyúlt arcorrának köszönhetően. Ez nagyon fontos faji bélyeg.

Robosztus alkat, íves hát jellemzi. Oldala javarészben ibolyakék színű, mely a fejen barnás árnyalatot kap. A fej halvány, világos színű foltokkal tarkított. Hasoldala ezüstös. A farkúszón sötétbarnás árnyalatú sávmintát találunk, mely jellemzően 4-5 csíkot alakít ki. A hát- és farok alatti úszón nagyon halványan megjelenhet csíkminta. A hátúszó, mellúszók és hasúszók első sugarai megvastagodtak és narancsos – barnás színezetűek.

Rendkívül hasonlít hozzá a vele egy helyen előforduló (de más szűkebb rokonsági körbe tartozó) ibolyás páncélosharcsa (Corydoras gossei), melyet leginkább lekerekített fejformájáról ismerhetünk fel, szemben a C. seussi hosszú orrával. Ezen túlmenően a C. gosseinek sávminta csak a farkúszóján fordul elő, ott is vékonyabban általában, mint ennél a fajnál. Színezetében felettébb hasonló még a CW069 kódú, leíratlan páncélosharcsa: alakjában a C. gossei-vel egyezik meg, de nincs foltminta a fejen.

Tartása és tenyésztése

Seuss páncélosharcsájának tartása szinte teljes egészében megegyezik az ibolyás páncélosharcsa (Corydoras gossei) tartásával. Természetesen ez nem a véletlen műve: elterjedési területük azonos (hasonlóságuk is ennek köszönhető), sőt, gyakran közös csapatokba verődik a két faj, mely csapatok egyedszáma akár az ezres nagyságrendet is elérheti! Akváriumban sem szabad tehát 6-8 példánynál kevesebbet tartani belőlük. Egyébként egy teljesen békés páncélosharcsa faj, így társítása sem nehézkes. Remekül illeszkedik egy Rio Mamore biotópba – akárcsak a C. gossei – de jóformán bármilyen, hasonló igényű pontylazaccal, nyugodtabb sügérrel kerülhet egy akváriumba. Mivel a Corydoras seussi még hasonló rokonánál is erősebb, robosztusabb felépítésű, így a nem túl agresszív, de valamelyest termetesebb sügérek társhala is lehet. Igényeinek figyelembevételével akár vegyes társas akváriumba is kerülhet, s mivel tartása nem kimondottan nehéz, kevesebb akvarisztikai tapasztalattal rendelkezők is gondozásukba vehetik.

Mivel kifejletten kb. 7 cm-es testnagyságot ér el, és csoportosan gondozandó, legalább egy 90 literes akváriumot illik számára biztosítani. A berendezés a páncélosharcsáknál jól megszokottak szerint történjék: legyen némi pihenésre, bujkálásra alkalmas terület (gyökerek között, növények árnyékában, vagy legalább faleveleket szórjunk akváriumukba), de szabad hely is, ahol szabadon turkálhatnak. A legfontosabb az aljzat – természetesen a Corydoras seussi esetében is finom homokot kell választani, hogy ne sérüljenek érzékeny bajuszszálaik. Gyöngykavics sem alkalmas tartásukhoz. A rendszeres vízcserékről ne feledkezzünk meg.

A szükséges vízminőségi adatok ugyancsak teljesen megegyeznek a Corydoras gossei esetében ismertetettekkel. Kedveli ugyan a lágy vizet, de középkemény értékig jól tartható, a legtöbb csapvíz alkalmas ehhez. Nem kell túl savas pH, a semleges körüli is elegendő számára. Tartásához a 24-26 °C is teljesen alkalmas, de jól érzi magát 27-28 °C-os vízben is, így kiváló társhala lehet diszkoszhalaknak. Szép színeivel remekül illeszkedik egy mutatós, diszkoszhalas amerikai akváriumba. Béllégzőként képes kiegészíteni oxigénigényét légköri levegő nyelésével, melyet bélfalán tud megkötni.

Etetésük semmiben sem tér el más páncélosharcsákétól – kedvencük az élő tubifex, de szívesen fogyasztanak blackwormot, szúnyoglárvát, grindált, televényférget, sórákot vagy akár kisebb földigilisztákat is. Változatos táplálással biztosíthatjuk halaink egészségét. Ettől függetlenül elfogadják a száraz eleségeket is, úgy, mint a lesüllyedő lemezes tápok, granulátumok, harcsatabletták.

Az ivarokat megkülönböztethetjük a nőstények nagyobb mérete és teltebb alakja alapján. Tenyésztésük hasonlóképpen zajlik más páncélosharcsákéhoz. Készítsünk elő egy ívató medencét, melynek talajára vékonyan finom homokot rétegezünk és helyezzünk el benne némi vízinövényt (jávai mohát például) is. A víz legyen lágy, kb. 6-6,5 pH-jú. Az ívást napi szintű, nagyarányú hideg vizes vízcserékkel tudjuk kiváltani, ami az esős évszakot modellezi állataink számára. Az ivararány legalább 1 nőstény – 2 hím legyen, vagy még néhány további hím akár. Ha lezajlott az ívás, a szülőket távolítsuk el, mielőtt fogyasztanának ikráikból. A kishalak kb. 4 nap elteltével kikelnek, majd további 3-4 nap kell az elúszásukhoz. Ekkor mikroféreggel, walterféreggel vagy artémia naupliákkal táplálhatjuk őket. A rendszeres vízcserékre ügyeljünk a vízminőség fenntartása érdekében.

A hazai akvarisztikában sajnos ritkaságszámba megy ez a dekoratív küllemű páncélosharcsa. Magyar és tudományos nevét Dr. Werner Seuss, ismert német akvarista után kapta.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerikában, Brazíliában fordul elő. Azon belül Rondonia, Guaja Mirim közelében, a Rio Mamoré vízrendszerében találkozhatunk vele, kisebb feketevizes mellékfolyókban.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Seuss’ Cory.

Egyéb köznevei: Seuss Corydoras, Seuss Panzerwels, Orangefinnet Pansermalle, Kultapiikkimonninen

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Bolívia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=294

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_seussi.htm

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/506

 

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-04-13

Frissítve:

2020-04-16 01:04

Katalógus ID:

No. 10036


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük