| Megtekintve: 6 689

Corydoras similis – Violaszínű páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras similis

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

6 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

5-7 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Nem kifejezetten nagy termetű, kedves és barátságos megjelenésű páncélosharcsa faj. Alkatát tekintve klasszikusan tömzsibb, rövidebb testű, a fej kimondottan lekerekített. Testének alapszíne sárgásbarna, melyen a fej és a test elülső tájékán kisebb fekete foltok helyezkednek el, ezek mennyisége csökken a testen hátrafelé haladva. Jellegzetessége a violakék terület a farknyélen. Esetében ez nem egy jól körülhatárolt folt, hanem halványodva, elmosódva megy át a test középső területén az alapszínbe. Az úszók teljesen színtelenek.

Több hasonló fajt is ismerünk, a leginkább hasonló küllemű a C066 leíratlan faj. Míg a Corydoras similis az ln9 leszármazási vonalba tartozik, addig ez előbbi az ln8 4-es számú alkládjába. Ennek megfelelően teste nyúlánkabb és karcsúbb. Egyes példányokon megfigyelhető, hogy a farkúszó villásabb, mint a C. similis esetében.

A Corydoras caudimaculatus is nagyban emlékeztet a violaszínű páncélosharcsára, de nála élesebben körülhatárolt és kisebb kiterjedésű a violás színű folt a farktövön. A fej és a törzs kisebb, és a C. similishez képest több pöttyöt visel, egészen a farktövi foltig közel egyenletesen foltos.

A Corydoras ourastigma szintén hasonló színezetű, valamivel több a barna az alapszínében a sárgás árnyalathoz képest. A pöttyök kevesebbek rajta, apróbb csíkokká állnak össze a testen hátrafele haladva. Amiről biztosan megkülönböztethető, az a szögletes és megnyúlt orr (s egyben nyúlánk alkat), az 1-es leszármazási vonalba (ln1) tartozik.

Tartása és tenyésztése

A violaszínű páncélosharcsák a legbarátságosabb Corydorasok közé tartoznak, igazi gyöngyszemek egy dél-amerikai akváriumban. Legcélszerűbb más kisebb termetű halakkal társítani őket, például pontylazacokkal, törpesügérekkel (esetleg más kontinensről razbórákkal, dániókkal). Nem igényelnek hatalmas akváriumot, 60 liter fölött már gondozhatunk belőlük egy kisebb csapatot. Az azonban fontos, hogy minimum 6 példányt helyezzünk el belőlük egy medencében, hiszen csoportos állatok. A természetben sokszor alkotnak vegyes társaságot a hasonló Corydoras ourastigma fajjal is.

Tartása problémamentes, ezért igazándiból már kezdő akvaristák is foglalkozhatnak vele. Az ideális akvárium számára nyugodt némi búvóhellyel, helyenként dúsabb növényzettel. Ezt úgy érhetjük el, ha néhány sarokban vagy szegély mentén sűrűbben ültetjük a vízinövényeket, dekorációs céllal tehetünk a medencébe gyökereket, ágakat is. Szívesen pihennek meg a harcsák nagyobb növények levelein, kövek mellett. A talaj mindenféleképpen apró szemcséjű, finom homok legyen, mert a durvább kövek, élesebb szélű szemcsék felsértik érzékeny bajuszukat. A bajuszszálak fontos érzékszerveik, melyek az ízlelésben, szaglásban játszanak szerepet – olyannyira, hogy látását elvesztett páncélosharcsa is jól tud tájékozódni segítségükkel. A bajuszszálak sérüléseit és megbetegedését viszont nem viselik jól.

Átlagos 24-25 °C hőmérséklet teljesen ideális a hosszú távú gondozásukhoz, és a legtöbb csapvíz szintúgy alkalmas, hiszen a csak kissé kemény, neutrális kémhatású vízben is tarthatóak. Mindazonáltal meghálálják, ha vizükhöz keverünk némi ioncserélt vagy desztillált vizet, amivel lágyítani tudjuk azt. Az akváriumba szórhatunk faleveleket is, melyek között némi búvóhelyre lelnek és a vízminőség javításában is szerepet játszanak, de ne essünk túlzásba. A túl sok falevél, égertoboz megszínezi a vizet, viszont a violaszínű páncélosharcsák inkább tisztább, jobban átlátszó szakaszok lakói. A rendszeres vízcserékre (kéthetente 25 % legalább) ügyeljünk, intenzív sodrásra az akváriumban semmi szükség.

Főeleség gyanánt igyekezzünk élő tubifexet, artémiát, szúnyoglárvát és grindálférget kínálni nekik, de megkínálhatjuk őket száraz eledelekkel is, melyeket ugyancsak elfogyasztanak. A talajra süllyedő lemezes díszhaltápok, granulátumok maradékait is eltakarítják, de téves nézet, hogy pusztán maradékokkal megelégednek! Ők is teljes értékű táplálékot igényelnek, ha élő eleség beszerzésére nincs módunk, legalább harcsatablettákat adjunk nekik. Ha rendszeresen kapnak élő vagy fagyasztott eleséget, gyorsabban nőnek, erősebbek és egészségesebbek lesznek.

Tenyésztésük nem bonyolult, az ivarok felismerhetőek a nőstény teltebb alkatáról. A szaporító akváriumba csapatostul rakjuk ki őket, ahol egy nőstényre legalább két hímet számítsunk. Az íváshoz érdemes lágy, kissé savanyú vizet előkészíteni, de semleges körüli pH-n is sikeres a tenyésztésük. Az akváriumba tegyünk egy kis levegővel hajtott szivacsszűrőt és jávai mohát. Érdemes egy kevés homokkal meghinteni a medence alját, ha itt tervezzük nevelni a kishalakat, ez segít az egészséges fejlődésükben, kevésbé hajlamosak betegségekre. Az ikrarakást hidegvizes vízcserével válthatjuk ki. Az ívás a Corydorasoknál szokott T-pozícióban zajlik, a nőstény a hím oldalát ingerli fejével. A nőstény néhány ikrát lerak, melyeket a hasúszói közé fog, s közben a megtermékenyítés is lezajlik, majd felragasztja ikráit az üvegfalra vagy a vízinövények levelei közé. Az ikraszám változó, függ a halak korától, tápláltságától, 20-100 között variálhat. Ívás után távolítsuk el a szülőket (vagy az ikrákat), az ikrák keltetővizébe csepegtessünk xanthakridint vagy metilénkéket a penészgombásodás megelőzésére. A kelési idő 4 nap, jellemzően 2-3 további napon belül az ivadékok megkezdik táplálkozásukat. Indítóeleségnek banánférget, walterférget és artémia frissen kelt naupliáit használjuk. A növekedés tempója bőséges etetés és elegendő férőhely esetén jó, nem tartozik a lassan növekvő páncélosharcsák közé.

Bár tenyésztőinknél többé-kevésbé rendszeresen előfordul, rendkívül barátságos természete, könnyű tartásmódja és dekoratív külleme alapján nagyobb elterjedtsége indokolt lenne akváriumokban. Kisebb, növényes medencékbe ideális választás.

Elterjedési területe - térkép (map)

Violaszínű páncélosharcsa - Corydoras similis elterjedési területe (distribution map)

Brazíliában, Rondonia és Acre tartományokban fordul elő. A Rio Madeira folyásvidékén (például a Rio Jamari mellékfolyóban) találkozhatunk vele, tiszta vizű helyek lakója.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Smudge Spot Cory, False Blotch Tail Cory.

Egyéb köznevei: Safiirimonninen, Similis-Panzerwels. Halvplettet Pansermalle.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=301

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_similis.htm

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/505

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1243

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2020-04-16 01:04

Katalógus ID:

No. 4137


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük