| Megtekintve: 3 189

Corydoras sodalis – Barát páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras sodalis

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

6 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

0-16 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Tömzsi alkatú, robosztus felépítésű páncélosharcsa, lekerekített fejformával. Leszármazástani viszonyait tekintve a 8-as vonalba, azon belül is a 3-as al-kládba (ln8sc3) sorolják a taxonómusok. Békés viselkedése mellett külseje is indokolhatja magyar nevét: a névadót vélhetően a szerzetesek, barátok öltözékére emlékeztette a hal jobbára szürke-barna árnyalatokban játszó teste.

Alapszíne egyfajta piszkosfehér, halványszürke, a fej és a hát néha barnás. Ezen sötétszürke színű hálózatos mintát látunk, mely a fejre is ráterjed, és a törzs nagy részét is kitölti. Az oldalvonal mentén egy feketés csík esetleg megjelenhet hosszanti irányban, alatta pedig néhány függőleges irányultságú vonal, de ez nem szükségszerű. A farkúszó sötéten csíkozott, a hátúszón esetleg egy kevés pötty előfordul, a hasoldali úszók viszont jobbára színtelenek.

Egy nagyon hasonló fajt ismerünk, a hálózatos páncélosharcsát (Corydoras reticulatus), de esetében a színek némileg markánsabbak. A legfontosabb különbség azonban, hogy a C. reticulatus egy nagy, koromfekete foltot visel hátúszóján, míg ez a Corydoras sodalisról teljesen hiányzik.

Tartása és tenyésztése

Könnyedén tartható, szívós páncélosharcsa faj, ennélfogva kezdőknek is ajánljuk tartását. Rendkívül békés, barátságos faj – ahogy azt magyar neve is sugallja – így még társítása sem jelenthet akadályt. Ha nem kerül mellé olyan faj, mely kárt tehet benne, akkor jól érzi magát hasonló igényű fajok társaságában. A nála jóval kisebb halakat sem bántja, akár még nano fajok is lehetnek társhalai. Gondozásához legalább 65-70 literes medencét válasszunk. Kiválóan illeszkedik egy amazóniai biotópba különböző pontylazacok, sügérek (akár például vitorláshal) mellé. Ha alkalmunk adódik rá, vásároljunk belőle legalább 6-8 állatot, mert csapatos életmódot folytat!

Akváriumának alját finom homokkal töltsük fel, ugyanis az éles szemcsék, durvább kövek csúnyán lekoptatják, akár felsértik bajuszszálait, mely végzetes fertőzésekhez is vezethet. Emellett a bajuszszálak nagyon fontos érzékszervek a harcsák számára: a szaglás, tapintás és ízérzékelés folyamatában is szerepet játszanak. Gyöngykavics sem alkalmas hosszú távú gondozásukhoz. Egyébiránt viszont a berendezésre nem kényesek – kedvünkre dekoráljunk gyökerekkel, uszadékokkal, sziklákkal. Pár tő növényt érdemes a szegélyek mentén legalább elültetni. Élethű dekorációt jelent pár marék falevél az akváriumban: sötétítik, és kissé savanyítják is a vizet, mert cser- és huminsavak oldódnak ki belőlük, továbbá rejtekhelyet is nyújtanak az aljzaton kotorászó harcsáknak.

A vízértékekre nem kényesek, akár csapvízben is sikeresen tarthatóak. 24-25 °C elegendő nekik, semelges kémhatás javasolt. Ha csapvizünk kemény, keverjünk hozzá RO-vizet vagy esővizet. Ha nem feledkezünk meg a részleges vízcserékről (kéthetente kb. 20-25%), akkor sokáig gyönyörködhetünk egészséges halainkban.

Mindenféle eleséget elfogadnak, összeszedik a többi hal által meghagyott lemezes tápokat is. A téves közkeletű nézettel ellentétben nem csupán maradék-eltakarító személyzetet jelentenek a páncélosharcsák, teljes értékű táplálást kívánnak. Legalább nekik készülő harcsatablettákkal etessük őket, de legjobb, ha rendszeresen megkínáljuk halainkat élő tubifexel, ennek hiányában grindállal, artémiával, blackwormmal. A bőséges, lehetőleg élő eleség fontos állataink jó kondícióba hozásához, mielőtt tenyészteni próbáljuk őket.

A nőstények nagyobbak, teltebbek a hímeknél. Íváshoz nőstényenként két hímet is számoljunk. A szaporító akváriumba töltsünk kb. 25 °C-os, semleges kémhatású, 8-10 nk-s vizet. Helyezzünk be némi jávai mohát vagy más vízinövényt, és hintsünk kevés homokot is a medence aljára (főleg, ha itt tervezzük nevelni a kishalakat, akik talaj nélkül esetleg gombás fertőzést kaphatnak hasukon). Az ívás beindítására cseréljünk 60-70%-ot kb. 18 °C-os vízzel, mely lehetőleg még lágyabb is legyen, mint amiben vannak. Ha nem sikerült kiváltani az ívást, próbálkozzunk még a további napokban is. A hőmérséklet és/vagy a vízminőség hirtelen megváltozása az esős évszakot imitálja, ami ikrarakásra serkenti halainkat. Ha megtörtént az ívás, az ikrákat a nőstény rendszerint az üvegre, vagy a növények levelei közé tapasztja. Ezeket innen begyűjthetjük, vagy a szülőket eltávolíthatjuk – ezt azért szükséges megtenni, mert megeszik ikráikat. A kishalak 3-4 nap alatt kelnek ki, és további kb. 3 nap kell az elúszáshoz. Indítóeleségnek papucsállatkát, rotatóriát, frissen kelt artémiát használhatunk, idővel pedig a vágott tubifexre térjünk át. A vízminőségre figyeljünk, sűrű, kis térfogatarányú vízcserékkel tartsuk fent, mert a leromló vízre az ivadékok érzékenyek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerikában, azon belül is Brazíliában és Peruban fordul elő, bár területi formaváltozatát megtalálták már Bolíviában (Rio Beni) is. Peruban Loreto tartományban, a Rio Yavariban, míg Brazíliában a Rio Solimoes felső folyásvidékén fordul elő.

Egyéb elnevezések

syn.:

Eng: False Network Cory.

Egyéb köznevei: Sodalis-Panzerwels

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Bolívia
Andok orsz.
Peru
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/503

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=120

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_sodalis.htm

 

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2020-04-24 04:04

Katalógus ID:

No. 4138


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük