| Megtekintve: 2 310

Corydoras treitlii – Treitl páncélosharcsája

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras treitlii

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

7 cm

°C

22-25 °C

°pH

6-7,2 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Az egyes leszármazási vonal (ln1) tagja, ami kapásból sokat elárul külsejéről. Nagyobb termetű (kb. 7 cm) páncélosharcsafaj, melyre a hosszan előreugró, megnyúlt, homorú arcorr, és az egyenesen lecsapott homlokprofil jellemző. Alapszíne enyhén barnásba hajló piszkosfehér, feje inkább barna. Testének nagy részét egy némi kékes árnyalatot is mutató fekete terület tölti ki, az oldalvonal fölött oldala, háta egyöntetűen sötét színezetű, a gerinc mentén futó világos, alapszínű területet leszámítva. Úszói teljesen színtelenek.

Nagyon hasonlít a kormos páncélosharcsára (Corydoras semiaquilus), a fő megkülönböztető bélyeg, hogy e faj feje nem foltozott, hanem egyöntetűen barnás színezetű, valamint oldaláról is hiányoznak a sötétebb foltok, vonalkák. A kormos páncélosharcsa úszóin nagyritkán előfordulhat minta, ez a Corydoras treitlii esetében biztosan hiányzik.

Valamelyest hasonló fajok még a Corydoras stenocephalus és C. septentrionalis, mindkettő esetében azonban a sötét terület egy szélesebb kiterjedésű szakasszal (C. septentrionalis esetében gyakran háromszöget formázva) kezdődik, majd hamar elvékonyodik. A Corydoras solox, illetve C. amapaensis esetében pedig jól kivehető sáv húzódik keresztül a szemen, és a háton csak vékony a gyakran türkizes árnyalatot is mutató sötét terület.

Tartása és tenyésztése

Treitl páncélosharcsája igazi kuriózum, csak ritkán fordul elő akváriumainkban. Nemcsak Magyarországon, de Nyugat-Európában is ugyancsak elvétve szerezhető be. A kereskedelembe jutó példányok jellemzően vadonfogottak. Terjedését nem segíti elő viszonylag egyszerű színezete, kevésbé tarka megjelenése. Ettől függetlenül viszont ugyanolyan jól tartható és érdekes páncélosharcsa faj.

Robusztus termetű, érdemes legalább 100 literes medencét a rendelkezésére bocsátani. Ha hozzájutunk, minimum 6 példányát vásároljuk meg, mivel csoportos életmódot folytató halakról van szó, akárcsak más páncélosharcsák esetében. Békés halak, könnyedén társíthatóak akár apróbb termetű pontylazacokkal, akár közepes méretű és nem túl agresszív amerikai sügérfélékkel is. Vitorláshalakhoz, földevő sügérekhez, akarákhoz ideális társ lehet. A dús növényzetű medence nem a legcélravezetőbb tartásához: mivel nagyobbacska termetű és sokat túró faj, a nagyon vékony, gyenge növényeket kitúrhatja, de persze az átlagos vízinövényekben nem tesz kárt. Kedveli az úszónövényzet árnyékoló tulajdonságát.

Az akvárium talaja finom homok legyen, lekerekített szélű szemcséket tartalmazó talajt válasszunk, mert hasonlóan más harcsákhoz, az éles szélű kavicsok hamar tönkreteszik érzékeny bajuszszálait. Érdemes lehet pár marék falevelet is dobni akváriumába: azon túl, hogy élethű dekoráció (és a halak szívesen úszkálnak közepette), még a vízminőség beállítását is segítik. A 23-25 °C ideális számukra, amihez párosuljon semleges közelében mozgó kémhatás és lehetőleg lágy víz (kb. 8-12 nk). Használhatunk tartásukra esővizet, ozmóvizet is. A rendszeres vízcserékről ne feledkezzünk meg.

Elfogadják a legtöbb száraz eledelt, talajra hulló pehelytápokat, harcsatablettákat. Ha jó kondícióban akarjuk tudni őket, akkor viszont szükséges az élő eledellel való kiegészítés, vagy akár főeledelként való felhasználás. Legjobb e célra az élő tubifex, de kaphatnak földigilisztát, grindált, televényt, szúnyoglárvát is.

Akváriumi tenyésztése ritkasága miatt nem bevett szokás, de a rendelkezésre álló információk birtokában hasonlóan érdemes próbálkozni, mint rokon fajok, például a Corydoras semiaquilus esetében. A jó kondícióban tartott, ikrás nőstények mellé több hímet helyezzünk ki egy tágasabb szaporító medencébe, melyet lágy, kb. semleges kémhatású, 25 °C-os vízzel töltünk fel. Az ívást indukálhatjuk hideg vizes vízcserékkel: a vizük 60-65%-át cseréljük le legalább 5-6 °C-al hidegebbre, és mindemellett a cserélő víz legyen lágy (esővíz például), és magas oldott oxigéntartalmú. Ha sikerül az ívást kiváltani, az ikrákat jellemzően üvegre, vagy növények közé helyezik, melyeket el kell vennünk a szülőktől, ha nem akarjuk, hogy másnapra falánkságuk áldozatává váljanak. Másik lehetőség a szülők eltávolítása. Az ikrák lerakásától kezdve kb. 6-7 nap szükséges addig, mire megkezdhetjük az ivadékok táplálását. Az ikrák fejlődése során különösen fontos odafigyelni az erős szellőztetésre, vízmozgatásra. A kikelő kishalak kaphatnak frissen kelt artémiát, csak vigyázzunk, hogy a peteburok ne kerüljön be a medencébe, mert végzetes bélelzáródást kaphatnak az utódok azt elfogyasztva. Később vágott tubifexel neveljünk, és a jó vízminőségre folyamatosan ügyeljünk.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Északkelet-Brazíliából, Maranhao államából származik, a Rio Parnaiba vízrendszerében, s hozzá tartozó kisebb patakokban fordul elő.

Egyéb elnevezések

syn:

Eng: Hognosed corydoras, Longsnout corydoras

Egyéb köznevei: Grafiittimonninen, Treitls Panzerwels

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1160

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=507

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_treitlii.htm

 

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-05-02

Frissítve:

2020-05-02 10:05

Katalógus ID:

No. 10235


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük