| Megtekintve: 1 848

Corydoras undulatus – La Plata – páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras undulatus

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

5-5,5 cm

°C

18-25 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

2-18 Nk

HELYIGÉNY

65 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Az ötös leszármazási vonal (ln5) tagja, az ún. ’Elegans-csoportba’ tartozik. Az ide sorolt harcsák közös tulajdonsága a viszonylag kis méret, robosztus alkat, szürkés tónusú színek rácsmintával variálva, illetve az ivari kétalakúság (bizonyos mértékű) megjelenése.

A Corydoras undulatus valamelyest robosztusabb megjelenésűnek számít rokonai között, de méretével nem lóg ki a sorból. Tömzsi alkatú, lekerekített fejű faj. Alapszíne piszkosfehér, melyen jellemzően fekete hálózatos mintát találunk. Az egyik legintenzívebben mintázott faj a rokonságon belül – bár a C. napoensisnél például ez feltűnőbb a nagyobb fehéres foltok miatti kontraszt alapján, összességében a C. undulatus teste mutatja általában a legtöbb fekete színt. Oldalukon egy markánsabb fehér csíkot figyelhetünk meg az oldalvonal mentén. Az ’Elegans-csoport’ fajaira általában legalább 2 ilyen világos csík jellemző, e fajnál a fölső csík már csupán foltsorrá alakult, láncszerűen, kis fekete megszakításokkal követik egymást a fehér területek. A fej és a hát jellemzően sötét tónusú, helyenként a rácsvonalak között aranyló foltok előfordulhatnak. Az úszók jellemzően nem színezettek, hímeknél egy kevés minta a hátúszón előfordulhat. A nőstények kevésbé díszesek, sokkalta szürkésebb árnyalatúak, mint a hímek.

Több rokon faj is nagymértékben hasonlít rá:

A Corydoras napoensisek hasonlóan kontrasztosabb, erősebb színezetűek, de mint az fent említésre került, náluk nagyobb kiterjedésűek a világos foltok. Oldalukon a fekete sávok kivehetőek (gyakran négy is, de három biztosan), a köztük lévő fehér területek egybefüggőek. A jellegzetes aranyló tarkóterületről és a legtöbb példányon (főleg hímeken) megmutatkozó fekete hátúszófoltról felismerhetőek. Hozzájuk nagyon hasonló a Corydoras bilineatus, de esetükben kevésbé kontrasztos a rácsminta, inkább a szürke különböző (sötétebb-halványabb) árnyalatai jellemzőek, egyes példányoknál a feji rész egészen egybeolvadóan sötétszürkés. A középső, oldalvonal menti sáv a farkúszó előtt néha akár folttá szélesedik, de mindenképpen ez a csík a hangsúlyos. Hímek hátúszóján lehet fekete folt itt is, de az aranyló tarkófolt hiányzik.

A Corydoras elegans esetében a test felső része végig labirintusszerűen mintázott, mely a vértlemezek mentén az oldalvonal alá is húzódhat kisebb csíkok formájában. Nála két csíkot láthatunk, egy vastagabb a háton fut, egy pedig az oldalvonal mentén. Hím példányok hátúszóján jól látható, feketés színű három vízszintes irányultságú csík figyelhető meg. Meglehetősen halványan, de arany terület észrevehető a fejtetőn. A nőstényeinek nagyobb kiterjedésű szürke terület (egy vastag sáv formájában) található az oldalvonala fölött, de alatta csík nem jellemző, rácsminta rajtuk alig látszik.

A Corydoras nanus nyúlánkabb, karcsúbb megjelenésű, alapszíne is sokszor halványabb. Nála legtöbbször jól látszódik 3 sötét csík az oldalon: a háti és az oldalvonal menti vastag, erős színezetű, s a harmadik a hasoldalon vékony, halvány. A hátúszó bázisán (a gerinc tájékán) egy fekete csíkot találunk, de az úszó csak halványan mintázott, barnás árnyalattal.

Több leíratlan fajt is ismerünk, melyek nagyon hasonlóak, ezek a következők: C88, C123, C126, C132, CW018, CW044. Mindközül a C88-at a legfontosabb kiemelni, mely leginkább emlékeztet a Corydoras undulatusra. Fő különbség, hogy nála a felső fehér foltsor összeolvad csíkká, sőt, jól láthatóan hosszabb is, mint az alatta húzódó. Úszói sötétebbek, a test elején nagyobb az összefüggő, nem felszakadozó szürkés terület. A C132 is hasonlít hozzá, de míg a C. undulatus sötétebb tónusú, úgy ezek a halak inkább a szürke különböző árnyalataiban játszanak. Az viszont közös, hogy egy világosabb csíkjuk és fölötte láncszerű mintájuk van, bár utóbbi inkább hullámvonalra emlékeztet, mint szabályos láncmintára.

Tartása és tenyésztése

Délies elterjedésű páncélosharcsa, ezért néhány pontban eltér a tartása a legtöbb Corydorasnál megszokottól. Élőhelye a La Plata vidéke, mely bolygónk egyik legnagyobb torkolatvidéke: a Paraná és az Uruguay folyamok összefolyásából alakul ki. A vízhőmérséklet télen helyenként akár 10-12 °C-ig is lecsökkenhet (ritkán akár ez alá is), éppen ezért a La Plata – páncélosharcsák jól alkalmazkodtak a hűvös időhöz, sőt, a meleget nem is kedvelik. Ez a nyári kánikulában okozhat némi kellemetlenséget, ilyenkor igyekezzünk vizüket hűteni. Hosszú távú tartásukhoz bőven elég a kb. 22 °C, télen ez alá is mehetünk nyugodtan, egyfajta pihenőidőszak gyanánt (18-20 °C-ra). A hőmérséklet maximuma lehetőleg ne haladja meg a 25-26 °C-t.

A vízminőségre nem különösebben érzékeny, csapvízben is teljesen jól tartható. Ne legyen túl savas a vize, semleges pH ideális számára. Lágytól középkeményig bármilyen vízkeménységet elvisel, ha esetleg túl kemény a vizünk, kicsit lágyítsunk rajta. Etetése is problémamentes, elfogadja az összes akváriumi eleséget, így a harcsatablettákat, talajra lesüllyedt lemezes és granulált eledeleket. Mindazonáltal abban hasonlít rokonaihoz, hogy él-hal az élő tubifexért, mely a legkiválóbb eleség páncélosharcsáinknak. Hiányát pótolhatjuk szúnyoglárvával, artémiával, grindállal, televényféreggel.

Az akvárium aljára finom szemcséjű, puha homokot töltsünk, hogy ne sérüljenek meg bajuszszálai, melyekkel naphosszat a talajt túrja, élelem után kutatva. Lelőhelyén legtöbbször dús növényzetű helyeken találták meg, ezért érdemes lehet akváriumát sűrűn benövényesíteni. A szegélyek mentén mindenképpen legyen biztonságos menedéket nyújtó növényzet, középtájékra pár nagyobb tövet is elhelyezhetünk. Úszónövényeket használhatunk árnyékolásra. Túl nagy sodrást nem igényel.

Legalább 6-8 példányt vásároljunk belőlük, mert csoportos életmódot folytatnak. Jól társíthatóak, békés halak. Kiváló társaságot jelentenek számukra pontylazacok, elevenszülő fogaspontyok, békésebb sügérek – arra ügyeljünk, hogy olyan hal ne kerüljön mellé, mely kárt tehet benne. Hőmérséklet-igényére mindenképpen fordítsunk figyelmet, ez utóbbi miatt a legtöbb általános társas akváriumba nem megfelelő, de hűvös vizet kedvelő halakkal (például nem csipkelődős fajok a magashegyi fogaspontyok közül, vagy argentínai elterjedésű pontylazacok) szép társítást tudunk összerakni. Fűtetlen szobai akváriumban tartható.

Szaporodása hasonló más páncélosharcsákhoz, érdemes egy 2-3 hónapos, hidegebb téli nyugalmi periódus után ívatni. Ekkor kicsit melegítsük meg vizüket (fokozatosan), etessük őket bőségesen, majd ezt követően jöhet a hideg vizes vízcsere (bátran használjunk 14-15 °C-os vizet, de ekkor hagyjuk visszamelegedni). Ezzel az esős évszak beköszöntét próbáljuk modellezni. Egy nőstényre több hímet számítva tegyük ki őket, és az ikráztató medencébe legyen valamilyen finom levelű vízinövény, például jávai moha vagy guadeloupai tüskéshínár. A tenyészvíz legyen semleges kémhatású, viszonylag lágy. A szülők ívás után eltávolíthatóak, a kishalak az ikrák lerakásától számítva kb. 6 nap múlva kezdenek el táplálkozni (a fejlődés sebessége függ a hőmérséklettől is). Indító eleségnek frissen kelt sórákot, walter- és banánférget ajánlok, esetleg portápot is kaphatnak. Később vágott tubifexre térhetünk át.

Sajnos az ln5 csoport páncélosharcsái között ritkábbnak számít akváriumokban, idehaza nem igazán terjedt el, holott mutatós páncélosharcsáról van szó. Széleskörű terjedését nehezíti a hűvös víz iránti igénye.

Elterjedési területe - térkép (map)

Argentínában, Buenos Aires tartomány területén fordul elő, a La Plata régió vizeiben (Paraná vízrendszer).

Egyéb elnevezések

syn: -.

Eng: Wavy Cory.

Egyéb köznevei: Gewellter Panzerwels, Bølgelinjet pansermalle, Aaltomonninen, Vågpansarmal.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Déli kúp
Argentína
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=509

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_undulatus.htm

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/528

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2020-04-15

Frissítve:

2020-04-18 12:04

Katalógus ID:

No. 10090


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük