| Megtekintve: 4 584

Corydoras zygatus – Kantáros páncélosharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras zygatus

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

7 cm

°C

22-25 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A Corydorasok között nagyobbra növőnek számít a maga akár 7 cm-es kifejlett kori méretével. Feje klasszikus páncélosharcsa-jelleget mutat, nincs se megnyúlt arcorra, se túlontúl lekerekített profilja. Úszói színtelenek, mellúszójának első sugara tüskévé módosult, mint valamennyi rokonánál (ennek hámjában méregmirigyek is vannak). Testének alapszíne szürkés-piszkosfehér, a fiatalabb példányok világosabbak, az idősebbek jobban beszürkülnek. A csontpajzsokon néhány kisebb, halványabb, függőleges irányultságú vonal is megfigyelhető. Halántékán aranyszínű foltot visel. Névadó jellegzetessége a sötét kékeszöld csík, mely végighúzódik hátán, s ez egyenesen ér véget a farkúszó kezdeténél (ez jellegzetes bélyeg).

Nagyon könnyű összetéveszteni a rozsdacsíkú páncélosharcsával (Corydoras rabauti), mely szinte megszólalásig azonos megjelenésű. Támpontot adhat, hogy a kifejlett C. rabautik maximum 5-5,5 cm-re nőnek meg, és tömzsibb, vaskosabb alkatúak, míg a C. zygatusok nyúlánkabbak. Az úszók ugyancsak színtelenek, a halántékfolt is gyakran látszik a rabautikon is. Ami árulkodó jel lehet, hogy a C. rabautik háti csíkja az esetek többségében egy kis kanyar vesz, és a farkúszó alsó tövéig fut le, esetleg nagyon kis kiterjedésben a farkúszóra is ráhúzódhat. A biztos megkülönböztetést azonban az ivadékok megfigyelése jelenti: a C. rabauti ivadékai kimondottan színesek: fejük és hátúszójuk narancsos, testük közepe zöldesfekete, hátsó része színtelen; ezzel szemben a kantáros páncélosharcsák ivadékai piszkosfehérek.

Tartása és tenyésztése

Békés és könnyen tartható páncélosharcsák, nem kell túl nagy gyakorlat az eredményes tartásukhoz. Viszonylag aktív, mozgékony fajnak számít, mely napközben is sokat kutat eleség után, de szívesen gyűlnek össze csoportosan pihenni levelek alatt, gyökerek árnyékában. Mindig csapatban tartsuk, legalább 6 példányukat. Mivel viszonylag termetesre nőnek, 80 liternél kisebb akváriumba nem ajánlom őket. Társas medencébe is kerülhetnek bármilyen olyan – igényeiben hasonló – faj mellé, mely nem bántja őket, a kisebb halakkal teljesen békés. Robusztussága okán kisebb, nem túl támadékony sügérekkel is együtt tartható, de pontylazacokkal, törpesügérekkel, razbórákkal vagy akár gurámikkal is jó társaságot alkot.

Az akvárium talaja apró szemű, finom homok legyen, mert az élesebb, durvább szemcsék lekoptatják érzékeny bajuszszálaikat, amit nem viselnek túl jól. A gyöngykavics sem felel meg tartásukra. Színeiket kiemelhetjük és biztonságérzetüket fokozhatjuk, ha sötét színű talajt választunk számukra. Hagyjunk némi szabad felületet, ahol turkálhatják a talajt. Bátran szórjunk faleveleket akváriumukba, szívesen kutatnak közöttük, és biztonságérzetüket ez is tovább növeli, illetve még a vízminőségre is jótékony hatással van. A víz legyen lehetőleg kissé lágy, és enyhén savas. A túlzott savanyítást sem kedveli, 6-6,5 pH ideális, de egyébként semleges kémhatású csapvízben is hibátlanul gondozhatóak. Betegségekre nem fogékony. A túlfűtött akváriumokat nem kedveli, 23-24 °C már elég neki. Az ívás kiváltásához bátran levihetjük a hőmérsékletet 16-17 °C-ig is akár!

Kedvence az élő tubifex, de jól táplálható szúnyoglárvával, artémiával, televényféreggel is. Utóbbit ne kapja napi szinten, mert hamar elhízik tőle, ami a későbbi sikeres tenyésztést hátráltathatja. Elfogadja a legtöbb száraz eledelt is, például a harcsák számára készülő tablettás tápokat, vagy a talajra süllyedő lemezes, granulált díszhal-eledeleket. Mindazonáltal a legjobb tubifexel táplálni a harcsákat. Társas medencében is ügyeljünk arra, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű élelem jusson nekik, ne csak maradék-eltakarító gyanánt tartsunk páncélosharcsát!

Szaporítása hasonló a többi páncélosharcsához, az ivarokat a nőstények nagyobb mérete, testesebb volta alapján tudjuk megállapítani. Egy nőstény – két hím arányban válasszuk külön a tenyészhalakat egy számukra előkészített szaporító medencébe. Ennek aljára vékony rétegben terítsünk homokot, legyen a víz lágy, és enyhén savas. Betehetünk pár marék finom levelű vízinövényt is, de ez nem szükségszerű feltétlenül. A szűrés szivacsszűrővel történjék. Az ívást hideg vizes vízcserékkel tudjuk kiváltani, napi szinten a víz kétharmadát cseréljük akár 15-17 °C-os hideg vízzel, mindaddig, míg le nem ikráznak az állatok. Ezzel az esős évszakot igyekszünk modellezni, ami meghozhatja az állatok szaporodási kedvét. Természetesen ennek előfeltétele a minőségi táplálás. Az ikrákat az üvegre ragasztják. Termékeny halak, egy nősténytől nem ritka a 4-500 db ikra sem! A kelési idő hozzávetőlegesen 4 nap (függ a hőmérséklettől is), és további néhány nap szükséges az elúszásig, amikor is az ivadékok elkezdenek önállóan táplálkozni. A keltetés idejére a szülőket már távolítsuk el, a vízhez adjunk néhány csepp penészedést gátló vegyszert vagy égertoboz-kivonatot. Indítóeleségnek a frissen kelt artémia naupliák felelnek meg leginkább, de kaphatnak banánférget, walterférget is. Később áttérhetünk a vágott tubifexre. Aránylag jó tempóban nevelhetőek, ha tágas hely, bőséges táplálék és rendszeres vízcserék biztosítottak.

Elterjedési területe - térkép (map)

Corydoras zygatus - Kantáros páncélosharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika: Peru, Kolumbia és Ecuador. Az Amazonas és Napo – medencékben fordul elő, azon belül is Peruban (Loreto tartományban) a Rio Huallaga, Rio Santiago folyókban, Ecuador (Pastaza tartományában) pedig a Rio Bobonaza alsó folyásvidékén és a Rio Pindoban. Inkább kisebb patakok, folyócskák, mintsem fő folyamok lakója.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Black band catfish.

Egyéb köznevei: Seepiamonninen, Zügelpanzerwels.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Andok orsz.
Peru
Ecuad.-Kol.
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=511

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/951

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_zygatus.htm

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-zygatus/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2020-04-16 01:04

Katalógus ID:

No. 4142


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük