| Megtekintve: 4 850

Dianema longibarbis – Hosszúbajszú dianéma

TUDOMÁNYOS NÉV

Dianema longibarbis

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

8-10 cm

°C

23-28 °C

°pH

5,5-7,5 pH

°Nk

0-18 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Hegyes orrú és aránylag lapos fejű faj, a nagyobb testű páncélosharcsák között (Callichthyinae alcsalád) közepes méretűnek számít a maga 8-9 cm-ével. Testének alapszíne szürkésbarna, úszói hasonló árnyalatúak. A testet szabálytalanul elrendeződő fekete pöttyök díszítik, a legnagyobb méretű és sűrűségű pöttyök az oldalvonal mentén lelhetőek fel, de például a fej is kimondottan gazdagon pöttyözött. 2 pár, jól fejlett bajuszszállal rendelkezik, melyekből jellemzően az egyik pár antennaszerűen nyúlik előre. Viszonylag nagy szemei vannak. Első mellúszósugarai erős tüskévé módosultak.

Az ivarok megkülönböztetése nem mindig egyszerű, de az ivarérett nőstények nagyobbak és kerekebbek, az ikráktól teltebbek lesznek, mint a hímek.

Nagyon hasonlít a Hoplosternum punctatumra, mely 7-8 cm-es testhosszt ér el. Testalkata kicsit íveltebb, míg a dianéma feje, háta laposabb, teste torpedószerűbb és szeme is nagyobb.

Tartása és tenyésztése

A dianémák érdekes páncélosharcsák, melyek kiválóan megállják helyüket a legtöbb dél-amerikai jellegű, vagy egyenesen biotóp akváriumban. Elegáns, békés, látványos halak. Tartásuk alapvetően nem problémás, de mivel tenyésztésük még nem rendszeres, és sok a vadonfogott állat, a megfelelő akklimatizációra oda kell figyelni. A frissen érkezett importpéldányok még kissé érzékenyek, fogékonyabbak lehetnek betegségekre, de amint megszokták helyüket, erős és hosszú életű halakká válnak.

Tartásukhoz legalább 100 literes medencét rendezzünk be, de a legjobb, ha 120-150 litertől választjuk őket. Mindenképpen gondozzuk e fajt csoportban, amit 5-6 példányt jelent, szociális állatok. A legtöbb páncélosharcsával ellentétben egészen jól úszik vízközt is, gyakran megfigyelhetjük, amint csoportosan lebegnek vagy épp a felszínre úsznak levegőért, eleségért (akár lemezes eledelt is elfogyaszt a felszínről). Mindazonáltal idejük legnagyobb részét a talaj turkálásával töltik, éppen ezért nagyon fontos, hogy finom szemű homoktalaj kerüljön a medencéjükbe. Tartásukhoz hosszú távon még a gyöngykavics sem felel meg: nagyon hamar felsérti ugyanis szájukat, bajuszszálaikat, ami komoly fertőzésekhez vezethet, ebbe könnyedén belepusztulnak. A medence tervezésekor tehát kalkuláljunk azzal, hogy finom szemcsés aljzatot válasszunk.

Szívesen pihennek gyökerek árnyékában vagy nagy és erős vízinövények levelein, Anubiasokkal és Echinodorusokkal nagyon szépen dekorálhatjuk akváriumukat. Ahhoz, hogy igazán jól érezzék magukat, szükségük van legalább néhány tő vízinövényre, szegélynövényzetre. A vízminőséggel szemben nem kifejezetten kényesek, egy átlagos dél-amerikai akvárium értékei megfelelőek nekik. A hőmérséklet 24-26 °C-on teljesen megfelelő, a kémhatás semleges vagy enyhén savas legyen. Ha lágyítjuk a vizüket (például esővízzel vagy ioncserélt vízzel keverjük a csapvizet), azt halaink meghálálják. A rendszeres részleges vízcseréket természetesen ne hanyagoljuk el. Akárcsak rokonai, képes a béllégzésre, vagyis hajszálerekkel gazdagon átszőtt bélcsatornájában a lenyelt levegő oxigéntartalmát képes megkötni. Megfogásakor legyünk óvatosak, erős mellúszótüskéi beleakadhatnak a hálóba, kiszúrhatják a vékony falú zacskót.

Kedvence az élő tubifex, blakcworm, de kaphat még grinált, televényt, vörös szúnyoglárvát, artémiát vagy általunk gyűjtött planktont is. Természetesen fagyasztott eleségekkel, mixekkel is színesíthetjük étrendjét. Általában szívesen elfogadják a műeleségeket is, manapság egészen jó minőségű harcsatápok készülnek már, melyeket állataink a talajról tudnak elfogyasztani. Ezek közül célszerű olyat választanunk, mely gyorsan szemcsésedik. Etessük őket villanyoltás előtt, hiszen szürkületi – éjszakai állatokról van szó.

Társításuk könnyű, nagyon békés harcsafélék. A kisebb termetű pontylazacokat sem bántják, éppen ezért alkalmasak egy lazacos dél-amerikai akváriumba. Széles amazóniai elterjedése biztosítja, hogy elég sokféle biotópban megállja a helyét. Természetesen békésebb sügérek (vitorláshal, törpesügér, diszkoszhal, stb.) mellé is kerülhet, de túl agresszív fajokkal ne társítsuk (melléjük sokkal alkalmasabb a tarka vagy az agyagszínű páncélosharcsa). Általában társas akváriumokban is jól tartható, ha nincs túl nagy zsúfoltság és olyan társhal, mely zargatná, kárt tenne benne.  Alapvetően egy nyugodt közegű, csendes akváriumba való. Nagyon jól gazdagíthatjuk környezetét egy-két marék falevél beszórásával. Így élethű környezetet teremtünk, búvó- és táplálkozó helyeket létesítünk, és egyben a vízminőségen is javítunk kicsit a kioldódó huminsavak által.

A dianémák tenyésztése meglehetősen bonyolult feladat. A hosszúbajszú dianémától néhány ívást már sikerült akváriumban elérni, de rendszeres tenyésztése továbbra is megoldatlan. (Egyes szakértők azt gyanítják, néhány korai leírás esetében valójában a nagyon hasonló Hoplosternum punctatumról van szó.) Ha meg akarunk próbálkozni szaporításukkal, mindenképpen jól táplált, erős példányokat válasszunk. Nagyobb testű rokonaihoz hasonlóan ugyancsak habfészeképítő faj. A tenyészmedencébe 28 °C-os, 1-5 nk-s, kissé savas vizet töltsünk, az akvárium mérete legyen kb. 50 liter. A habfészeképítést elősegíthetjük vízen úszó növényi levelekkel, kis hungarocell darabbal is. Sajnos még manapság is viszonylag ritkán beszerezhető nálunk ez a különleges és kedves páncélosharcsa-faj.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Amazóniában gyakori halnak számít, Peruban és Brazíliában fordul elő. A Rio Ampiyiacuban is megtalálható, de az Amazonas vízrendszerében általánosan elterjedt.

Egyéb elnevezések

Hosszúbajszú páncélosharcsa

Syn.: Callichthys adspersus, Decapogon verissimi.

Eng: Porthole catfish .

Egyéb köznevei: Schwielen-Torpedowels, Malet Pansermalle, Caracha, Porthol comun.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Andok orsz.
Peru
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Pasaréti Gyula: Akvarista műhelytitkok 2.

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=280

https://www.seriouslyfish.com/species/dianema-longibarbis/

https://www.scotcat.com/factsheets/dianema_longibarbis.htm

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/1417/cat/115

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2021-01-26 04:01

Katalógus ID:

No. 4143


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük