| Megtekintve: 14 465

Hypancistrus zebra – Zebraharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Hypancistrus zebra

CSALÁD

Loricariidae

MÉRET

10 cm

°C

24-28 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

2-10 Nk

HELYIGÉNY

180 liter

VISELKEDÉS

társas, jól társítható

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

aljzatlakó

ÉLETTARTAM (év)

akár10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

A szokásos tepsifejű harcsa jelleggel rendelkezik. Színezete különösen feltűnő, fekete-fehér csíkozottságával. A különbség a markánsság miatt sokkal feltűnőbb a két szín között, mint pl. a Hypancistrus debilittera (L129) esetében. A hímek mellúszóin tollszerű kinövések jelennek meg.

Tartása és tenyésztése

Ez a hal nagyon sok akvarista vágyálma, de csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy sajátjukként tudjanak néhány 46-os zebraharcsát. Nagyon drága hal, ára a 15.000 és akár 85.000 forint között változhat, mérettől, kortól és származástól függően. A természetben erősen fenyegetett, veszélyeztetett halnak számít. Volt, hogy Brazília exportját teljesen betiltotta, manapság is csak minimális számban foghatnak be, de sajnos ahogy az a veszélyeztetett állatoknál szokás, úgy ennél a fajnál is jelen lehet az orvhalászat, illegális befogás és eladás.

A Xingu-folyó endemikus hala, ez is „rátesz egy lapáttal” veszélyeztetettségére. Nem is oly rég lehetett olvasni az ún. Belo Monte projektről, aminek keretében gátakat és duzzasztókat építenének a Xingura, ezzel kiszárítva és elárasztva különböző szakaszokat, de élővilágát teljesen tönkretenné, az egyszer biztos. A Xingu folyó nagyon jelentős endemikus halak szempontjából, rengeteg gyönyörű vértesharcsa, különleges sügér, egyedi pontylazac vagy épp rája és késhal-faj származik innen, és nagy részük csak itt él. Ennek a projektnek keretében nagy részük kipusztulna véglegesen, de legalábbis kritikusan veszélyeztetetté válna. A zebraharcsát is érinti ez a tényállás.

Akváriumban tenyészthető halról van szó! Érdemes egy 200 literes medencébe 3-4 párt elhelyezni, téglákat, cserepeket és csöveket beleépíteni, külső szűrőt rákapcsolni és lágy vizet biztosítani, és várhatóan számíthatunk szaporulatra. Viszont fontos tudni, hogy a 10 darab kishal-mennyiséget soha, vagy csak igen-igen ritkán haladja meg szaporulatuk, átlagosan 3-7 az a mennyiség, ami egy ívásból egyáltalán felnevelhető! Ez is nagyban hozzájárul nehéz beszerezhetőségükhöz és drágaságukhoz!

Aki egyszer pénzt invesztál ezen halakba, bizonyosan nem szeretné, hogy bármi bajuk is essen. Ezért én azt javaslom, ha nem is egyfajos akváriumba, de a lehető legbékésebb biotóp körülmények közé tegyük őket. Corydoras-páncélosharcsák, békés és kisebb testű lazacok, törpesügérek, esetleg vitorlás vagy diszkoszhalak kerüljenek mellékük! A legfontosabb, hogy olyan hal ne legyen benn, ami bánthatná őket és igényeik is egyezzenek. Egy kis Tebang-levél vagy égertoboz akár jó hatással is lehet rájuk. A lágy vízre és a kristálytiszta, oxigéndús, jól szűrt közegre fontos odafigyelni!

Akváriumban védi területét. Kissé félénk lehet, ezért célszerű búvóhelyekkel ellátni medencéjét. A dús növényzet sem árt. Ez természetesen tartó akváriumára vonatkozik, mivel eltérő a környezet, mint egy tenyész-medencében. Ami viszont mindkettőben fontos, hogy legyen bent faág, uszadék, amit rágcsálhatnak, különben súlyos problémák adódhatnak, amik gyakran a hal pusztulásával járnak!

Fontos, hogy etetésében a húsos táplálékok is hangsúlyt kapjanak. Persze lehet neki forrázott zöld-eleséget adni, de a különféle fehérje-tartalmú eleségeket sokkal inkább előnyben részesíti, ez képezze a menüjének fő hányadát!

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerika, Brazília, Xingu-folyó

Egyéb elnevezések

L46-os harcsa;

syn: .

Eng: Zebra Pleco, Imperial Pleco, L046, L098, L173.

Egyéb köznevei: Zebra-sugemalle, Zebra pleco, Seeprapleko, Zebra-Harnischwels, Cascudo zebra.

Képek

Képek feltöltés alatt!

Biotóp jellemzők - kereső

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-11-30

Frissítve:

2011-12-06 07:12

Katalógus ID:

No. 4364


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük