| Megtekintve: 16 543

Hypostomus plecostomus – Nagy vértesharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Hypostomus plecostomus

CSALÁD

Loricariidae

MÉRET

25 cm

°C

24-28 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

2-18 Nk

HELYIGÉNY

300 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

10-15 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Kifejlett kori testhossza ritkán haladja meg a 25 cm-t (az ennél jóval nagyobb, akár 50 cm-es hosszt említő források téves határozáson alapulnak). Karcsú, keskeny faroknyelű hal, feje lapos. Hátúszója viszonylag magas, de fejlettségében messze elmarad a vele gyakran összekevert Pterygoplichthysekétől. Ezen kívül a Pterygoplichthysek mindig több, mint 10 úszósugárral rendelkeznek (gyakran 13-14), míg a Hypostomus fajok általában 7-tel.

Fiatalon egészen vöröses árnyalatú, vörhenyesen barna testét kerek, fekete foltok tarkítják. Idővel a vöröses árnyalat eltűnik, csak az úszókon marad meg, majd jellemzően ott is megszűnik. Idősebb példányok már inkább szürkés alapszínűek, rajta a sötét foltokkal. Valamennyi úszója a testhez hasonlóan pöttyös.

Míg a vele általában összetévesztett Pterygoplichthysektől egyszerűen megkülönböztethető, addig más Hypostomus fajoktól elkülöníteni kifejezetten bonyolult. A Hypostomusok fajszáma (a leíratlan fajokkal együtt) meghaladja a 200-at, határozásuk igen nehéz, legbiztosabb pontja a származási hely ismerete. Ilyen hasonló fajok például a Hypostomus punctatus vagy a Hypostomus plecostomoides.

Tartása és tenyésztése

A Hypostomus plecostomus tudományos név közismert az akvarisztikában, rengeteg korábbi könyvben, cikkben, weboldalon fellelhető és az állatkereskedések is gyakran ezen a néven árulnak különböző harcsákat. Leggyakrabban az óriás algaevő halat (Pterygoplichthys pardalis) illetik tévesen ezzel a névvel. Ez korábban olyannyira általánosan elterjedt volt, hogy a P. pardalis becenevéül szolgáló plekó név is a Hypostomus plecostomus latin nevéből ered. A valóság azonban az, hogy igazi H. plecostomusok szinte soha nem kerülnek akváriumokba, egy igazi ritka kuriózumnak számít. Nincs célzott exportja, és nem is szaporítják, elterjedési területén is kisebb mértékű a vadbefogás, sok más dél-amerikai helyhez képest.

Tartása egyébként nem nehéz, aránylag jól alkalmazkodik az akváriumi körülményekhez. Mivel 25 cm-nél érdemben nem nő nagyobbra, egy 300 literes medence már kielégíti helyigényét. Persze a rendszeres részleges vízcserékről ne feledkezzünk meg és egy ekkora akváriumhoz már bőven erős külső szűrő dukál. A legjobb egy lassú folyású, amolyan fehérvizes esőerdei akváriumban elhelyezni. A hőmérséklet legyen 25-26 °C körüli, amihez semleges vagy csak enyhén savas kémhatású, és lehetőleg lágy víz párosuljon (bár a középkemény csapvíz még megfelelő lehet). A medence aljára homokot vagy apró szemű kavicsot tegyünk, melyben kiélheti tereprendező viselkedését. Az apró, lágy növényeket kitúrhatja, a legzsengébbekből fogyaszthat.

Mindenképpen használjunk ágakat, gyökereket medencéjének berendezésekor – ezek nem csupán dekorelemek, hanem nagyon fontos szerepet játszanak halaink egészséges emésztésében is. Alaptáplálék gyanánt a harcsatabletták megfelelőek, de igyekezzünk változatosságot biztosítani nekik. Gyakran kapjanak spirulinás táptablettákat és mindenképpen egészítsük ki étrendjüket forrázott zöldségekkel (saláta, spenót, cukkini, uborka, sárgarépa, stb.), hiszen táplálékbázisuk jelentős részét növényi tápanyagforrások adják. A természetben vízbe hullott gyümölcsöket, haltetemeket is fogyaszt, de legfőbb elesége az élőbevonat (biofilm, aufwuchs). A fiatal halak algaevésben is jeleskednek. Néha kaphatnak szúnyoglárvát, artémiát is.

Teljesen békések más fajokkal szemben, ideálisak akár pontylazacok mellé is. Sügérekkel is társíthatóak, de a legnagyobb vagy legádázabb fajokat kerüljük, melléjük jobban illenek a nála robosztusabb Pterygoplichthys-fajok. A túl erős áramlást nem kedvelik, inkább a lassabb vízmozgást szeretik – élőhelyük is a folyók alsó szakasza.

A Hypostomusok egyébként egy fajokban rendkívül gazdag csoportot adnak (200 fölötti fajszámot mutatnak), s bár sok hasonló faj akad közöttük, ami nehezíti a határozásukat, az L-es harcsákra jellemző minták és formák széles tárházát hozzák. A világos vagy épp sötét pöttyös fajoktól kezdve a csíkos vagy épp aranyló színekig nagyon sokféle formát találunk közöttük. Határozásukban az élőhely ismerete is fontos, de ez sikeres tartásuk érdekében is elengedhetetlen, ugyanis egyes fajok hőmérsékletigénye például jelentősen eltér.

A Hypostomus plecostomust akváriumokban nem tenyésztik, a természetben barlangokat, járatokat készít vagy foglal el, ahová ikráit lerakhatja. Az ikrákat és a kikelő ivadékokat a hím őrzi. Viszonylag gyors növekedésű faj.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerika: Guyana, Suriname és Brazília területén fordul elő. Főleg a guyanai folyók lakója, leginkább a folyók lassabb, alsó, torkolathoz közeli területein fordul elő. Őshonos például az Oyapock, Essequibo, Suriname és Saramacca folyókban. Az Orinoco-beli előfordulása vitatott.

Egyéb elnevezések

syn: Acipenser plecostomus, Hypostomus guacari, Loricaria flava, Plecostomus bicirrosus, Plecostomus brasiliensis, Plecostomus plecostomus, Pterygoplichthys plecostomus.

Eng: Pleco, Common Pleco, Suckermouth Catfish, Plec.

Egyéb köznevei: Almindelig sugemalle, Storhovedet Sugemalle, Janitor fish, Plecostomus, Surinamintäpläpleko, Plecostomus, Saugmaulwels,

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Ingo Seidel: L-Welse (Back to Nature)
  • Daniel Konn-Vetterlein: Hypostomus plecostomus: ein Name hinter dem viele Welse stecken können
  • https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/813/cat/47
  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=580
  • https://www.suedamerikafans.de/wels-datenbank/welsart/?art=537
  • http://www.scotcat.com/loricariidae/hypostomus_plecostomus.htm
  • https://www.fishbase.se/summary/hypostomus-plecostomus.html

 

Fotók:

  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=580
  • https://www.riometa.eu/product/hypostomus-plecostomus/

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-09-15

Frissítve:

2021-05-05 07:05

Katalógus ID:

No. 4453


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük