| Megtekintve: 5 600

Kryptopterus macrocephalus – Feketecsíkos üvegharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Kryptopterus macrocephalus

CSALÁD

Siluridae

MÉRET

9-10 cm

°C

24-27 °C

°pH

5-7 pH

°Nk

0-10 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

társas, rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

leginkább középső

ÉLETTARTAM (év)

7-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

Hosszúkás, nagyon vékony harcsafaj. Szája fölött 1 pár bajuszszál található, ami nagyon fontos számára az érzékelésben. Teste kevésbé átlátszó, amolyan áttetszős a minták között. Oldalát 2-3 kontrasztos hosszanti fekete csík díszíti. Az úszók általában színtelenek. A stresszes állatoknak gyakran alig látszanak a csíkjai vagy éppen márványos mintázatot vesznek fel és oldalukra fekve holtnak tettetik magukat.

Tartása és tenyésztése

Kissé igényes faj, de ha megszokta helyét és rendesen táplálkozik, már nem lesz baj. A távol-keleti importpéldányok nagy része gyakran különböző trópusi halbetegségekkel fertőzött, ezeket kigyógyítani szinte lehetetlen. Az ottani, illetve a nagykereskedelmi etetésükön is sok múlik. Időben, apránként rá kell szoktatni a különböző száraz eleségekre. Ha nem tartjuk be a fokozatosság elvét, és merőben más eleséget adunk, mint amit megszokott, figyelmen kívül hagyva eddigi étrendjét, könnyedén éhen pusztult, jó esetben „csak” végelgyengült egyedeket nyerünk… Tehát ne legyünk restek utána érdeklődni, mit is ettek állataink eddig. Általánosságban elmondható, hogy élnek-halnak a vörös szúnyoglárváért, és a jófajta tubifexszet is szeretik, ezekkel nem foghatunk mellé. Előbbit fagyasztva, utóbbit élve kínáljuk neki, bár a szúnyoglárvát élve is elfogadja természetesen. Előszeretettel csenik el nálam a hamar omló, puha harcsatablettákat (amiket leginkább Corydoras páncélosharcsákkal etetek), így ez is kedvelt eleségük. Eleinte a lemezes, granulált táplálékot csak vonakodva fogadták, de most már úgy megtömik bendőjüket a jobbnál jobb eleségekből, hogy csak győzöm nézni!

Tartását tekintve legalább 6 egyedet próbáljunk meg beszerezni. Teljesen békés, a 10 cm-s kifejlett egyedek sem bántják az apróbb lazacokat sem! Lehetőleg dúsan ültessünk növényeket medencéjébe, nálam jó pár tő Anubias között úszkálva töltik mindennapjaikat. Optimális az az élettér számukra, amikor kb. az akvárium fele tele van ültetve, míg a másik felén kevesebb a növény, több az úszótér. Az Anubias azért is felel meg külön nekik, mert úgy látom, külön kedvelik, ha a nagy, vízszintes levelek alatt pihenhetnek.

Társítása nem nehéz, mivel nem bántják a kishalakat sem. Arra ügyeljünk, hogy csipkelődős fajok, például a rámenősebb díszmárnák ne kerüljenek mellé, mert érzékeny bajuszukat lerághatják. Durva halakkal se társítsuk, mivel ránézésből is megállapíthatjuk, hogy lágy, törékeny halak. Lazacokkal és páncélosharcsákkal is remekül kijön, akár kisebb elevenszülőkkel is, ha nem biotópban tartjuk. Biotóp körülmények közt törpegurámik, békésebb dániók, razbórák, békés és kisebb díszmárnák (pl. ötöves, rombuszsávos, nagypikkelyű, vörös karcsú), csíkfélék alkalmasak mellé leginkább.

A vizet savasítsuk bátran, akár a 4,5-4,8-as pH-jú vizet is elviseli. Az esőerdei folyókba hulló rengeteg falevélből kioldódó csersav okozza ezt, és el is sötétíti a vizet, épp ezért az égertoboz, tőzeg, Tebang-levél használata javasolt. Természetesen a lágy víz biztosítására törekedjünk.

Nagy sajnálatomra ezen csodás halak még hormonkezelés nélkül nem tenyészthetőek akváriumi körülmények között.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dékelet-Ázsia; Thaiföld, Szumátra, Malajzia, Indonézia.

Egyéb elnevezések

syn: Cryptopterus macrocephalus, Kryptopterichthys macrocephalus.

Eng: East indies glass catfish, Poor man's glass catfish, Poormans glass catfish, Striped glass catfish.

Egyéb köznevei: Stribet glasmalle, Aavelasimonni, Gestreifter Glaswels, Lais, Gestreifter Glaswels, Sumeček Velkohlavý, Сомик пестрый.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-10-06

Frissítve:

2015-03-20 07:03

Katalógus ID:

No. 4470


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük