| Megtekintve: 6 438

Pseudohemiodon apithanos – Kaméleon vértesharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Pseudohemiodon apithanos

CSALÁD

Loricariidae

MÉRET

18 cm

°C

25-28 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

3-10 Nk

HELYIGÉNY

140 liter

VISELKEDÉS

békés, nyugodt hal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

talajlakó

ÉLETTARTAM (év)

8-10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Lapos testű, széles, hosszúkás fejű, oldalról nézve viszont hosszúkás, karcsú hal. Alakja is következtetni enged a lorikáriákkal való közelebbi rokonságához. Felülnézetből a háromszög-alakban kiszélesedő fejük végett lándzsa vagy nyílhegy alakúak. Mellúszóik szélesek és erősek.

Nevüket nem azért kapták, mert színeiket kedvük és környezetük szerint képesek a kaméleonok módjára változtatni, hanem azért, mert számtalan kisebb különbözőségekkel rendelkező színvariánsa van. Elterjedt például azon változat, melynél a test nagy része fekete, és a faroktő fehéredik ki, de vannak olyanok is, ahol fekete-fehér tarka az egész hal, például az oldala vagy háta is fehér. Ez lehet például olyan, hogy a fekete szín egy háti sávban marad meg leginkább a fejen, majd kiterjed a test szélességére, és megint visszahúzódik a fehér szín javára. Létezik olyan is, ahol a fekete már csak egy középső sávként marad meg, mely átfogja a testet, és a feji-háti csík már rozsdabarna. De persze van egészen barnás-rozsdás példány is fehér tarkítással.

Tartása és tenyésztése

E harcsafaj meglehetősen különleges, általában még ritkán fordul elő akváriumainkban, de szerencsére terjedőfélben van. Igényeit tekintve először is a megfelelő akvárium kiválasztása a fontos. Esetében ez minél nagyobb alapterületű legyen, hisz eléggé alacsony vízoszlop is tökéletesen megfelel számára. Vastag talajréteg legyen, mely szigorúan aprószemű finom kvarchomok vagy sóder lehet, nagyon szívesen ássa bele magát. A gyengébb növényeket, kisebb gallyakat kitúrhatja, viszont az úszónövényes árnyékolást nagyon is kedveli. Szívesen időzik még alsóbb levelekre tapadva, vagy épp e levelek árnyékában, de napközben is gyakran látható, nem olyan szigorúan éjszakai faj.

Teljesen békés, nem mutat különösebb territoriális agressziót sem. Tipikusan megfelelő faj lehet egy dél-amerikai társításba, ahol akár kisebb lazacok és páncélosharcsák, akár törpesügérek vagy nagyobb, de nem agresszív sügérek (pl. vitorláshal, maroni-akara, Laetacara sp.) társhala is lehet. A talajrostáló fajokat kerüljük. Társas akváriumban is jól kijön különböző halakkal (pl. razbórák, törpe gurámik), de lehetőség szerint inkább egy jól szűrt és kissé áramló vizű biotópban gondozzuk. Egy igazi különlegesség, egyéniség minden ilyen kis harcsa! És nem kevésbé mutatós is, hisz fajon belül is jó pár színkombináció hozható össze!

Etetésénél a menüben szerepeljen néha forrázott zöldség (pl. salát, paraj, gyermekláncfűlevél, uborka, cukkini), valamint algák is (bár nem algaevő mivolta miatt szokás gondozni…), de kedveli a fagyasztott szúnyoglárvát, artémiát is! Kiegészítésként száraz harcsatablettákat is kaphat. Arra ügyeljünk, hogy társhalai ne fogyasszák el előle az eledelt, legyen ideje felfedezni és elfogyasztani azt.

Törekedjünk enyhén savas – semleges kémhatású, de minél lágyabb, kb. 26-27 °C-os vízben tartani, kisebb csoportot (3-4 állat) gondozzunk. Sajnos szaporodásukra még ilyen optimális körülmények közt is csak ritkán kerülhet sor, tudniillik eddig mindössze egy dokumentált alkalommal sikerült ívásra bírni mesterséges körülmények között. Apai szájköltők, ami ritkaság a harcsafélék körében, bár bizonyos genusoknál aránylag gyakran megfigyelhető. A hímek ilyenkor alsó ajkukat az ikrák hordozására alkalmas módon „megváltoztatják”. Nincs túl sok ikrája, de mivel gondozza őket, ezért magas kelési arányra számíthatunk, ha netán sikerül ívatni őket!

Ezt az igazi ritka különlegességet én csak javasolni tudom minden olyan kedves akvaristának, aki hozzá tud jutni!

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerika, Ecuador, az Amazonas nyugati folyásvidéke, San Miquel folyórendszer (pl. Rio Conejo).

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Chameleon whiptail.

Egyéb köznevei: Korulattamonni, Caracha.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Andok orsz.
Ecuad.-Kol.
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2013-09-22

Frissítve:

2018-03-31 08:03

Katalógus ID:

No. 4521


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük