| Megtekintve: 6 566

Pterygoplichthys disjunctivus – Párducmintás vértesharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Pterygoplichthys disjunctivus

CSALÁD

Loricariidae

MÉRET

60-65 cm

°C

22-27 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

2-18 Nk

HELYIGÉNY

550 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

15-20 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A rokonsági köréhez hasonlóan elnyújtott testű, lapos és széles fejű harcsa, melynek testét erős csontpajzsok védik. Hátúszója viszonylag magas. Az egyik legnagyobb termetű faj a rokonsági körében, egyes leírások szerint akár a 70 cm-es testhosszt is elérheti. Testének alapszíne világosszürkének tetszik, bár inkább azt kell mondani, hogy ez a világos szín a minta sötétbarnás-szürkés testén. A fej jobbára foltozott, míg a testen leginkább változatosan kacskaringózó vonalak, sávok díszelegnek.

Mindazonáltal rendkívül hasonló a színe és mintája az óriás algaevő halhoz (Pterygoplichthys pardalis), nagyon nehéz őket első ránézésre megkülönböztetni. Egyetlen biztos pont meghatározásukban a hasoldal színezete: míg a P. pardalis hasa foltos, addig a P. disjunctivus hasa minden esetben csíkos, rajzolatos mintájú. (A két faj elterjedési területében is különbözik.)

Tartása és tenyésztése

Mivel rendkívül hasonló az óriás algaevő halhoz, avagy plekóhoz, joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire biztos a kereskedelemben kapható plekók határozása. Az igazi Pterygoplichthys disjunctivus valójában nem túl gyakori az akváriumokban, viszonylag ritkán exportálják és nem terjedt el széles körben. Az olcsó, nagy mennyiségben beszerezhető plekók távol-keleti tógazdasági tenyészetekből származnak, ahol P. disjunctivus-szal jellemzően nem foglalkoznak, így kicsi a valószínűsége, hogy a hétköznapokban sűrűn találkozzunk vele.

Tartása azonban szinte teljesen megegyezik a plekóéval, egy szintén tágtűrésű, alapvetően problémamentesen gondozható halról van szó. Helyigénye viszont hatalmas, a legalsó minimum akváriumméret az 550 liter, de jó, ha ennél is nagyobb helyet tudunk állatainknak biztosítani, ugyanis a 60-70 cm-es testhosszt is könnyedén elérhetik. Sajnos ezt a nagytestű harcsáknál ritkán veszik figyelembe, és sokuk szenved túlságosan kis méretű akváriumban.

Ellenálló képességét, tág tűréshatárait hűen tükrözi, hogy világszerte sok helyen megtelepedett. Ahová betelepítették, általában komoly ökológiai problémákat okoz. Tömegesen elszaporodik, invázióssá válik, feldúlja az élőhelyeket átalakítva őket ezzel, táplálékhiányt is okoz őshonos fajoknak. Az ázsiai vagy észak-amerikai vízimadarak pedig nem alkalmazkodtak a hozzá hasonló táplálékforrásokhoz (kemény, csontos kültakaró, erős mellúszótövisek), így gyakran meg is fulladnak tőle. Kárt tehet a folyómedrekben (árvízvédelmi problémák), halászhálókban is.

A plekóhoz képest valamivel délnyugatibb elterjedésű, jobban viseli a pár fokkal hűvös vizet is. Egy fűtött házban akár még külön fűtéssel nem rendelkező akváriumban is tarthatjuk, hiszen 22 °C-on is még jól érzi magát. A nyári melegek sem jelentenek különösebb problémát, legfeljebb kicsit erősebb szellőztetést igényel. (Bár hozzá kell tenni, béllégzőként képes légköri oxigént felvenni bélfalán keresztül.) A legjobb, ha semleges körüli kémhatáson, és nem túl kemény vízben tartjuk. Bár élőhelyén viszonylag lágy a víz, jól alkalmazkodik a középkemény csapvízhez is. Érdemes erős szűrést biztosítani, halaink ugyanis sokat ürítenek.

Akváriumában biztosítsunk neki bőségesen búvóhelyeket: sziklabarlangokat, kerámia csöveket, uszadékfákat és ágakat. Leginkább szürkületben mozog, és szívesen rendezkedik a medencében. Ha apró szemű talajt használunk (ez ajánlott), számítsunk rá, hogy fog ásni. Ezzel a gyengébb növényeket kitúrhatja helyükről – érdemes töveiket kövekkel körberakni vagy cserépbe ültetni őket. A faágak már csak azért is fontosak, mert halainknak szükségük van fa rágcsálására ahhoz, hogy tápcsatornájuk egészségét megőrizzék.

Teljesen békések az akvárium többi lakójával szemben, akár kistestű pontylazacokkal, páncélosharcsákkal is bátran együtt tarthatóak. Nem vadásznak, a tetemeket viszont elfogyasztják – a természetben is fontos dögeltakarító szerepet töltenek be. Erős csontpajzsuk megvédi őket nagyobb halak támadásaitól is, így nagytestű sügérek mellé is telepíthetőek, a legtöbb ragadozó hal mellett (pl.: csukalazacok, arowanák, kajmánhalak) is megállják a helyüket.

Fiatalon még viszonylag jó algaevők, idősödve már nem feltétlenül a leghatékonyabbak e téren. Az azonban nagyon fontos, hogy sűrűn kapjanak növényi kiegészítő táplálékot, úgy, mint forrázott zöldségeket (uborka, saláta, spenót, sárgarépa, cukkini, sütőtök, stb.), spirulinás táptablettákat. Alapeleségnek jók a lesüllyedő harcsatápok, néha pedig kevés állati táplálékkal is kínáljuk meg őket (vörös szúnyoglárva, artémia, kisebb halszeletek). A változatos táplálás a gyakran csak takarítóhalnak nevezett harcsáknál is ugyanúgy fontos!

Akváriumokban jellemzően nem érik el ivarérettségüket, nem szaporodnak. Európában legfeljebb csak hormonkezelés hatására bírhatóak ívásra. Bevett tenyésztésük nem igazán jellemző a Távol-Keleten sem, de gyakoribb rokon fajokat ott tavakban ívatnak. A vadonban akár méteres járatokat ásnak a folyók partfalába. A nőstények a járatok biztonságos rejtekébe helyezik ikráikat, melyeket a hímek gondosan őriznek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Brazíliában és Bolíviában őshonos, a Rio Madeira medencéjében, mellékfolyóiban.

Floridába és számos trópusi ázsiai országba (India, Indonézia, Japán, Szingapúr, Tajvan, Fülöp-szigetek) betelepítették, ahol meghonosodott, sőt, inváziós fajként viselkedik. Ezen kívül kivadult állományai élnek még Törökországban, Mexikóban és Puerto Ricoban is.

Egyéb elnevezések

syn: Liposarcus disjunctivus

Eng: Vermiculated sailfin catfish

Egyéb köznevei: Linien-Segelschilderwels, Plecóstoma rayado

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Bolívia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett
Növényzetigény: növénymentes akvárium

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Ingo Seidel: L-Welse (Back to Nature)
  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=703
  • https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/827/cat/40
  • http://www.scotcat.com/loricariidae/pterygoplichthys_disjunctivus.htm

Fotók:

  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=703
  • https://nas.er.usgs.gov/queries/specimenviewer.aspx?SpecimenID=264731
  • https://line.17qq.com/articles/ijjjojggfz_p5.html

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2021-05-04

Frissítve:

2021-05-04 06:05

Katalógus ID:

No. 10710


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük