| Megtekintve: 11 892

Pterygoplichthys gibbiceps – Vitorlás óriás algaevőharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Pterygoplichthys gibbiceps

CSALÁD

Loricariidae

MÉRET

40 cm

°C

23-28 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-18 Nk

HELYIGÉNY

450-500 liter

VISELKEDÉS

magányos, de nen igazán agresszív fajtársaival

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

talajlakó

ÉLETTARTAM (év)

15-18 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

Nehéz megkülönbözteti több rokon fajtól, elsősorban a Pterygoplichthys multiradiatus-tól és a Pterygoplichthys joselimaianus-tól. A valódi gibicepsznek oldalán a minta úgy néz ki, mintha világosabb szegélyű sokszögeket helyeztünk volna egymás mellé, tehát nem foltos mintájú! Kiskorban ez még nem így látszik, és a szegélyek miatt később is foltosnak tetszhet, de alapvetően sötétebb tónusú. Jó támpont még, hogy hátúszójának szegélye narancsbarnás-rőtes, míg ilyen a multiradiatus és a joselimaianus esetében nincs. Hátúszója vitorlaszerűen felmereszthető, amiről nevét is kapta.

Tartása és tenyésztése

Tartása nem nehéz, dekoratív hal, mindössze nagy helyigényéről kell gondoskodni. Remekül illik egy amerikai biotóp medencébe, amiben szinte bármelyik típusban gondozható. Együtt tartható akár diszkoszhalakkal is, de az apró pontylazacokat sem bántja, viszont elég erős ahhoz, hogy akár az ádáz citromsügértől is megvédje magát. Testét vértpáncél fedi, így a sügérek sem tudnak nagy károkat tenni benne. Erős, karakán, hosszú éltű, békés és igénytelen faj. Átlagos szűrés és oxigneizáció mellett nincs vele semmi baj, pláne ha a részleges vízcserékre odafigyelünk. Kedveli a lágy és savas vizet, amit akár égertobozzal vagy Tebang-levéllel is kezelhetünk, de hazai csapvízben is gondozható. Éjszakai hal, nappal ritkábban merészkedik elő, legyen neki búvóhelye mindenképpen! Kövekből, ágakból építhetünk neki barlangokat, zugokat. Kiskorában szívesen csüng fejjel lefelé berendezési tárgyakról, nagyobb növénylevelekről (pl. Anubias). A túl kicsi és finom levelű növényeket (finom levelű amazonaszi kardfű, fűnövény) lelegeli. Mindenképpen kell, hogy legyen a medencében valamilyen uszadékfa, vasfa, mangrove, mert ha nem rágcsálhatja ezek kérgét, bélcsavarodást kap, ami végzetes is lehet számára. Nem a legaktívabb alganyaló, amolyan díszalgázó kategória. Sokkal jobban lelkesedik a különféle harcsatablettákért, amikkel érdemes megkínálni. Nagyon kedveli a forrázott zöldségeket (saláta, spenót, cukkini, uborka, sárgarépa, gyermekláncfű levél, borsó), de puhára főtt csirkehúst is adhatunk neki néha, a fehérjebevitel is fontos. A természetben dögevő is egyben, ezt tapasztalhatjuk, ha elhullik egy halunk, az algázó egyből “rácuppanik” a tetemre. Ne ijedjünk meg, nem ő ejtette el az elhullott egyedet. Érdekes megfigyelésekre tehetünk szert, amikor megvizsgáljuk száját, ha épp az üvegre tapadt fele. Ráspolyszája mint egy tapadókorong, úgy viselkedik, és szinte bármire fel tud vele tapadni. A szájában sorakozó fogaival könnyen reszeli le az algákat, fakérget.

Öreg korára civakodósabb lesz, és területféltőbb hasonló halakkal.

Tenyésztése akváriumban nem megoldott, hormonkezeléssel viszont óriási mennyiségekben “állítják elő” Európában és Távol-Keleten egyaránt. A természetben valószínűleg partfalba vésett gödörbe helyezi ikráit, amiket a hím őriz, számuk sokszáz, akár ezer is lehet!

Nagyon szép, nagyon dekoratív harcsafaj, ami miatt sokaknak kedvencük, és L-es pleco létére ára is viszonylag mérsékelt (800-1200 Ft között kapható). Nagyon sokan túl kicsi medencében tartják, ami idő előtti elhullásukhoz vezethet, és szenvedés a halaknak. Sok kereskedő sajnos nem hívja fel a figyelmét a vevőnek arra, hogy nem marad 10-14 cm-s, mint az anci, hanem közel fél méteresre megnő…

Elterjedési területe - térkép (map)

Pterygoplichthys gibbiceps - Vitorlás óriás algaevőharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika; Peru, Brazília

Egyéb elnevezések

gibicepsz;

syn: Ancistrus gibbiceps, Glyptoperichthys gibbiceps, Liposarcus altipinnis.

Eng: Sailfin Pleco, Leopard Pleco, Gibby, L083, L165.

Egyéb köznevei: Sejlfinnet leopardmalle, Isopurjepleko, Garachamawels, Waben-Schilderwels, Bode cacunda, Carachama, Glyptoper velkoploutvý, Krunýřovec velkoploutvý, Krunýřovec síťovaný.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-10-06

Frissítve:

2012-10-10 05:10

Katalógus ID:

No. 4472


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Sügérfélék (115) | Amerikai sügérek (57) | Afrikai sügérek (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (131) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük