| Megtekintve: 5 469

Pterygoplichthys joselimaianus – Amazonasi algaevőharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Pterygoplichthys joselimaianus

CSALÁD

Loricariidae

MÉRET

30 cm

°C

24-28 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-18 Nk

HELYIGÉNY

300 liter

VISELKEDÉS

társas

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

talajlakó

ÉLETTARTAM (év)

15-20 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

Széles, lapos fejű algaevőharcsa, oldalát vértpáncél fedi, a lemezek szépen sorozatosan követik egymást. Hátúszója vitorlaszerűen felmerevíthető, tipikusan gibiceps-alakú vértesharcsa, gyakran gibicepsként hozzák forgalomba! Sötétbarna alapon sárgás-krémfehéres szabálytalanul foltozott, de testszínezetének tónusa a hal kedvétől függhet, például ha stresszes a hal, akkor elmosódottabbak színei. Szája a Loricariidae-knál megszokott tapadókorongos ráspolyszáj, amivel le tudja reszelni az algákat könnyedén.

Tartása és tenyésztése

Tartása nem nehéz, kezdőknek sem bonyolult feladat, ha rendelkeznek kellő nagyságú akváriummal, amiben egy kifejlett példány is jól érzi magát. Szürkületben mozog leginkább, de napközben is látható, bár amikor a világítás is ég, szívesebben tartózkodik búvóhelyén. Épp ezért legyenek kőbarlangok, ágak és gyökerek, amik alatt megbújhat, de elég nagyok legyenek, akár egy kifejlett állatnak is. A növények többségét nem bántja, bár néhány kisebb és finom levelű növényt megcsipkedhet (pl. finom levelű amazonasi kardfű). A dús növényzet csak akkor jelenthet gondot, ha halunk mozogni kívánna, gondoljunk bele, hogy egy 30 cm-s állat nem egykönnyen közlekedik egy növényekkel dzsungelszerűen teleültetett medencében. Átlagos szűrésű medencében is jól érzi magát, de a rendszeres vízcseréket meghálálja. A hazai vezetékes csapvízben jól érzi magát, de persze ha biotopikusan tartjuk, és lágy-savas vizet töltünk az akváriumba, az sem gond neki. Béllégzők, tehát a légköri levegőt képesek megkötni bélfalukon keresztül, ezért ne ijedjünk meg, ha halaink néhanapján a felszínen levegőt nyelnek, de persze az oxigénellátásról ettől függetlenül ne feledkezzünk meg. A réztartalmú vegyszereket, gyógyszereket kerüljük esetében, hisz mint más, pikkelyekkel nem rendelkező halak, ezt rosszul viselik. A betegségeknél (pl. darakór) először a hőmérséklet-emeléssel és sózással próbálkozzunk, vagy vegyük külön a halat. Szerencsére nehezen kap el betegségeket, strapabíró. Mindenképpen tegyünk valamilyen uszadékfát, ágat, gyökeret akváriumába, hiszen ezeket rágcsálja. Amennyiben ezek hiányoznak medencéjéből, és nem tudja a farostokat fogyasztani, bélfalai elgyengülhetnek, akár meg is csavarodhatnak, ami végzetes a hal számára, de különböző emésztőszerv-rendszeri gondok is származhatnak belőle.

Békés hal, más talajlakókkal sem agresszív, bátran társíthatunk vele páncélosharcsákat, dominóharcsa-féléket, morgó- és bendzsóharcsákat, akár Botiákat, de még napestig sorolhatnám. Arra azonban ügyeljünk, hogy sok algázót, pláne hasonló nagytermetűeket, ne rakjunk egybe velük, mert némileg a rokonfajokkal területtartók, pláne öreg korukban. A vízközt úszó halakkal jóformán nem is foglalkozik, a legkisebbeket sem bántja, de az agresszív nagytestűek ellen is megvédi magát. Tehát akár nano-halakkal, lazacokkal, dániókkal is egyberakható, de az úgynevezett “monster fish vagy pet fish” kategóriás társhalak is kerülhetnek mellé, nagyon gyakran teszik amerikai vagy afrikai nagytestű sügérek mellé takarítóhalnak, mivel könnyen megvédi magát ellenük. Még akár diszkoszhalak mellé is beválik, hisz a melegebb hőmérsékletet is jól tűri, és még jól is mutat velük.

Etetése nem problémás, örömmel elfogadja a különböző száraz tápokat, ráspolyszájával szépen elfogyasztja a keménytablettákat is, spirrulinás és húsos eledeleket egyaránt kaphat. Egészítsük ki forrázott zöldségekkel rendszeresen táplálékát, nagyon kedveli ezeket, és egészségi állapotához is nélkülözhetetlenek. Forrázással, majd fagyasztással gondoskodjunk a megfelelő felpuhulásról és kórokozómentességről. Megfelel neki a gyermekláncfű levél, spenót, saláta, uborka, cukkini, sütőtök, sárgarépa, borsó és még sorolhatnám. Különféle mixeket is kaphat, amik mind növényi, mind húsos táplálékot egyaránt tartalmaznak. Én rendszeresen adtam nekik főtt csirkehúst is, hisz a faj inkább dögevő kategóriába is tartozik. Épp ezért nem kell megijedni, ha azt látjuk, hogy egy hal tetemét fogyasztja, nem ő ölte meg, hanem dögevő léte miatt szívesen elfogyasztja a maradékokat, haltetemeket is egyaránt. Persze nem célszerű bennhagyni a tetemeket a medencében. Amolyan díszalgázó, kevés algát fogyaszt, nem algaevésre specializálódott igazándiból, inkább a vegyes zöldség-hús fogyasztók körébe tartozik, ezért túlságosan hatalmas algamentesítő munkálatokat ne várjunk tőle, viszont szépségével kiérdemli gondozását.

Tenyésztése spontán módon megoldatlan akváriumban, hisz nem tud megfelelő ívóhelyet készíteni, a természetben folyómedrek oldalába váj üreget. Még az is lehet, hogy ivarérettségét sem mindig éri el. Hipofízissel nagy mennyiségben állítják viszont elő.

Gyakran gibicepsként, egyazon név alatt akár több fajt is árulnak. Kevesen ismerik név szerint ezt a halat, holott az egyik leggyakoribb díszalgázó, nagyon sok állatkereskedésben megvásárolhatóak gibicepsz név alatt.

Elterjedési területe - térkép (map)

Pterygoplichthys joselimaianus - Amazonasi algaevőharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika; Amazonas, Tocantins

Egyéb elnevezések

kódszáma: L001; L022

syn: .

Eng: .

Egyéb köznevei: .

Képek

Képek feltöltés alatt!

Biotóp jellemzők - kereső

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-12-20

Frissítve:

2013-09-25 08:09

Katalógus ID:

No. 4512


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (131) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük