| Megtekintve: 3 525

Pterygoplichthys lituratus – Madeira – algaevőharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Pterygoplichthys lituratus

CSALÁD

Loricariidae

MÉRET

40 cm

°C

24-28 °C

°pH

5,5-7,5 pH

°Nk

0-20 Nk

HELYIGÉNY

450 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

15-20 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A klasszikus, nagytermetű Pterygoplichthys-szabást követi megjelenése, a nemzetségen belül az ún. ’Glyptopterichthys-formakör’ tagja, vagyis a gibbicepsz közelebbi rokona. Hozzá hasonlóan vitorlaszerűen felmerevíthető hátúszóval és oldalait védő, erős csontlemezekkel rendelkezik. Jellegzetesek az orrnyílások fölött álló kis kinövések. Elülső mellúszósugara is a védekezést szolgálja, ugyanis megvastagodott tövissé módosult.

Alapszíne sötét, feketésbarna, melyen az aranysárgától a krémszínűig terjedő árnyalatokban labirintózusan kanyargó csíkrajzolatot látunk. E csíkok meglehetősen vékonyak, ez fontos határozóbélyeg. A hason is viszonylag ritka a csíkozottság. Úszóin az egyes pöttyök hosszanti irányú csíkokká álltak össze. Kifejletten akár a 40 cm-es hosszt is elérheti.

Hozzá nagyon hasonló faj a Parnaiba – algaevőharcsa (Pterygoplichthys parnaibae), de az valamivel kisebb marad, illetve sokkal sűrűbb és valamivel kontrasztosabb a rajzolata. Hasa is jóval sűrűbben csíkozott, ami segíti megkülönböztetésüket, emellett fiatalon még inkább tömzsibb, jellegzetes „babszerű” csíkjai vannak. Az amazonasi algaevőharcsa (Pterygoplichthys joselimaianus) fiatalon még klasszikusan foltmintát visel, és idős korára is a sokat emlegetett vaskos, bab vagy féregszerű kis csíkocskáknál nem mutat összefüggőbb mintát, rajta nem lesznek kiterjedt csíkok. A hasa is foltos, és úszóin is csak pöttyök sorakoznak.

Tartása és tenyésztése

Akváriumokban csak elvétve előforduló vértesharcsa-faj, nem tenyésztik és célzott importja is ritka. Ennek ellenére tartása nem sokban különbözik a rokon fajokétól.

Mivel tekintélyes kifejlett kori testhosszt ér el, ezért tartásához minimálisan 400-500 literes medencére van szükség. Ennél kisebb akváriumban nem szabad gondozni, inkább nézzünk kisebb termetű harcsafaj után. Erős külső szűrőt kíván, hogy vizét tisztán tudjuk tartani, anyagcseréje is intenzív, sokat piszkít. Rendszeres részleges vízcserékkel gondoskodjunk a vízminőségről. Bár képes a bélfalán légköri levegőből oxigént megkötni, nem árt, ha az oxigénellátás is alapos. Főleg éjjel, sötétedés után aktív. Akváriumába helyezzünk bőségesen búvóhelyeket, ahol a nap nagy részét tölthetik – e célra alkalmasak különböző uszadékok, cserepek, kőbarlangok, kókuszdió-héjak. Szívesen ásnak és rendezkednek, ezért célszerű inkább kisebb szemcseméretű homokot választanunk. A gyenge, törékeny növényeket kitúrhatják, eltörhetik – főleg a kifejlett példányok.

Uszadékfára nemcsak búvóhely gyanánt, hanem egészségének megőrzése érdekében is szüksége van. A vértesharcsák ugyanis előszeretettel rágcsálják a fákat, hántják le külső rétegüket, s ekkor létfontosságú rostokhoz jutnak hozzá, melyek tápcsatornájuk működését segítik. Sose tartsunk huzamosabb ideig fa nélküli akváriumban algázókat. A legtöbb beszerezhető fa megfelel e célra, vásárolhatunk vasfát, red moort, mangrovét, de gyűjthetünk mi magunk is szőlőtőkét, fűzágakat is. Arra számítsunk, hogy a faanyag idővel fogyni fog.

A természetben főleg élőbevonatot esznek, amit ráspolyszerű szájukkal kaparnak le a kövek, gyökerek felületéről. Ezen kívül fontos dögeltakarítók, de növényi jellegű kiegészítő táplálékot is vesznek fel (vízbe hulló gyümölcsök, zsenge vízinövények). Akváriumokban általában, mint algaevőket tartjuk – a fiatalabb állatok nem rossz algázók, de az idősebb példányoknak inkább „dísz-értéke” nagyobb, mint algaevő tulajdonsága. Alaptápláléknak kaphatnak száraz harcsatablettákat, spirulinás tápokat. Ezt rendszeresen egészítsük ki növényi eleséggel, úgy, mint spenót, gyermekláncfű levél, uborka, cukkini, sárgarépa, sütőtök, dinnyehéj, stb. A zöldeledelen kívül néha kínáljuk meg őket halhússal, garnélával is. Ha akváriumunkban elpusztul 1-1 hal, hamar eltakarítják a tetemét.

Társítása nagyon könnyű, a többi halat egyáltalán nem bántja. Minden további nélkül tarthatjuk apró termetű pontylazacok, razbórák csapatai mellett is, akárcsak vegyes összetételű, társas medencékben. Még a nagyobb testű ragadozók mellé is kiváló választás, így kerülhet sügérek, arowanák, kajmánhalak társaságába is. Arra ügyeljünk, hogy fajtársakból (illetve rokon Pterygoplichthysekből) ne zsúfoljuk össze túl sok példányát, mert – főleg a kifejlett hímek – valamelyes területvédőek. Legideálisabb számukra egy lágyabb és kissé savanyú kémhatású víz, melyet nyugodtan megszínezhetünk egy kis égertobozzal, tőzeggel. A természetben világosabb és sötétebb vízfolyásokban is fellelhető. Bár a magasabb hőmérsékletet is tolerálja, legközelebbi rokonaihoz (P. joselimaianus, P. parnaibae) képest valamivel hűvösebb vizet igényel.

Akváriumi tenyésztése megoldatlan, Európában csak hormonkezeléssel lehetséges. Távol-Keleten sem tenyésztik (itt ugyanis néhány rokonát tógazdaságokban sikeresen szaporítják), ezért a nagyritkán akváriumokba kerülő példányai leginkább vadbefogásból származnak. A természetben kiterjedt, méteres járatokat ásnak az iszapos partfalba, ahová a nőstény akár több ezer ikrát is lerak. A hím őrzi és gondozza az ikrákat, kikelő kishalakat.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerikában, Brazília és Bolívia területén fordul elő. Fő elterjedési területe a Madeira vízrendszere, a Madeira mellett a Mamoré és Guaporé folyókban is megtalálható.

Egyéb elnevezések

L196

syn: Glyptopterichthys lituratus, Ancistrus lituratus

Eng: Guapore – sailfin

Egyéb köznevei: Wurmlinien-Segelschilderwels

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Bolívia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett
Növényzetigény: növénymentes akvárium

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Erwin Schraml, Frank Schäfer: Loricariidae – alle L-Welse (Aqualog)
  • https://www.fishbase.se/summary/51925
  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=809
  • https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/210/cat/all
  • https://www.suedamerikafans.de/wels-datenbank/welsart/?art=286

Fotók:

  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=809

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2021-05-16

Frissítve:

2021-05-16 04:05

Katalógus ID:

No. 10754


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük