| Megtekintve: 8 817

Pterygoplichthys multiradiatus – Orinocói vitorlás algaevőharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Pterygoplichthys multiradiatus

CSALÁD

Loricariidae

MÉRET

50 cm

°C

23-28 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

2-18 Nk

HELYIGÉNY

500 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

15-20 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Akár 50-55 cm-es testhosszt is elérő, rokonsági köréhez képes is karcsú, nyúlánk alkatú, és viszonylag lapos testfelépítésű faj. Bár hátúszója vitorlaszerű, nem kiemelkedően nagy rokonaihoz képest. Alapszíne világos, sárgásfehér – krémszínű, melyen sötét foltok díszelegnek. A fej kisméretű pöttyökkel gazdagon tarkított, a testen inkább kevesebb, de nagyobb folt figyelhető meg. Az úszók nem túl intenzíven pigmentáltak, de némi foltminta rajtuk is szembetűnik.

Szűkebb rokonsági körét tekintve az ex-Liposarcusok közé tartozik, melyet róla neveztek el ’multiradiatus-formakörnek’. Közelebbi rokonságban áll a Pterygoplichthys pardalis és P. disjunctivus fajokkal, bár tőlük is aránylag jól megkülönböztethető. A Pterygoplichthys undecimalis viszont hasonló faj, de még a szakirodalom is megoszlik róluk, a meghatározott példányokat mutató fényképek megbízhatósága is kérdéses. Legbiztosabb határozópont kettejük között az elterjedés, mert amíg a P. multiradiatus egy Orinoco-rendszerhez (pl. Rio Apure) tartozó faj, addig a P. undecimalis a Rio Magdalenaból származik.

Tartása és tenyésztése

Az orinocói vitorlás algaevőharcsa nagyon érdekes helyzetű faj az akvarisztikában. Valójában rendkívül ritkán tartják, Nyugat-Európában is jóformán kirívó ritkaságnak számít. A tudományos neve – Pterygoplichthys multiradiatus – azonban közismert. Ennek oka, hogy e név már viszonylag korán megjelent, de a fajok meghatározása még pontatlanabb volt, illetve tévesen kezdték el más fajokra aggatni e nevet. Így fordulhat elő, hogy számos könyvet, szakcikket fellapozva vagy az interneten böngészve, állatkereskedésekben járva ez a név rendszeresen az óriás algaevő hal vagy plekó (Pterygoplichthys pardalis) vagy a vitorlás óriás algaevőharcsa avagy gibbicepsz (Pterygoplichthys gibbiceps) neve, fotója mellett szerepel. Azt azonban fontos tisztázni, hogy ez téves, és igazi P. multiradiatusok alig fordulnak elő akváriumokban.

Tartása egyébként nagyon hasonló a plekóéhoz, még a genuson belül is szűkebb rokonsági körbe tartoznak. Hasonlóan nagytestű faj, így tágas, legalább 500 literes akváriumot igényel, hiszen a fél méteres hosszt is elérheti. A medencét erős szűréssel kell ellátnunk és a rendszeres vízcserékről sem szabad megfeledkeznünk. Jobbára szürkületben mozog, eképpen búvóhelyekre is szüksége van. Megfelelnek a tágasabb kerámia csövek, sziklabarlangok, de élethű berendezést jelenthetnek gyökerek, ágak, uszadékfák is. Utóbbiakra mindenképpen szükség is van, hiszen a harcsák ezeket rágcsálva jutnak létfontosságú rostokhoz, melyek szerepet játszanak emésztésükben.

Etetésük nem különösebben nehéz, mindenevők, a legtöbb eledelt elfogadják. Alaptápnak megfelelnek a talajra süllyedő táptabletták, melyeket kiegészíthetünk vörös szúnyoglárvával, kisebb halszeletekkel időnként. Okvetlenül fontos a rendszeres növényi kiegészítés. A spirulinás tabletták mellett a legkiválóbb erre a célra a zöldség, például forrázott salátalevél, spenót, zöldborsó, vagy pár karika uborka, sárgarépa, cukkini. A zsenge növényeket megrágcsálhatja, illetve, mivel szívesen rendezkedik, kitúrhat gyengébb töveket. Fiatalon egészen jó algaevő, e tulajdonsága idővel romlik.

Nem agresszív halak, de több példányukat akkor tartsuk, ha kellő területet tudunk biztosítani nekik. A társfajokat nem bántja, apró termetű pontylazacok is kerülhetnek mellé, ideális választás egy tágas orinocói biotópba. Nagyobb sügérek mellett is megállja a helyét. A legjobb viszonylag lágy, semleges közeli kémhatású, 25-26 °C-os vízben tartani.

Akváriumokban nem tenyészthető, és ipari méretekben történő szaporítása sem jellemző. A vadonban tágas járatokat ásnak a folyók partfalába, ahol a hím őrzi a nőstény által lerakott ikrákat.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Az Orinoco vízrendszerében őshonos, pl. a Rio Apure folyóban. Venezuelában és Brazíliában fordul elő.

Betelepített állományokkal rendelkezik az Amerikai Egyesült Államokban (pl.: Florida, Hawaii), Puerto Ricoban, Indiában és Tajvanon.

Egyéb elnevezések

L151

Syn.: Ancistrus multiradiatus, Liposarcus multiradiatus, Hypostomus multiradiatus, 

Eng: Orinoco sailfin catfish

Egyéb köznevei: Orinoko-Segelschilderwels, Vielgepunkteter Schilderwels, Sejlfinnet Sugemalle, Plecóstoma del Orinoco, Carachama.

Képek

Képek feltöltés alatt!

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Orinoco
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett
Növényzetigény: növénymentes akvárium

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Ingo Seidel: L-Welse (Back to Nature)
  • https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/168
  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=1967
  • https://www.fishbase.se/summary/4793

Fotók:

  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=1967

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2021-05-05 05:05

Katalógus ID:

No. 4148


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük