| Megtekintve: 11 099

Pterygoplichthys pardalis – Óriás algaevő hal

TUDOMÁNYOS NÉV

Pterygoplichthys pardalis

CSALÁD

Loricariidae

MÉRET

50 cm

°C

24-28 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

2-18 Nk

HELYIGÉNY

450 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

15-20 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Teste hosszúkás, feje széles és lapos, míg farktöve vékonyan megnyúlt. Meglehetősen nagy termetű, nem ritkák az 50 cm-es példányok sem. Hátúszója vitorlaszerűen magasodó. Testének alapszínezete világosszürke, melyen foltminta látható. A fiatalabb példányok egészen kontrasztosak, világos alapon sötéten foltozottak, idővel viszont a kontrasztból veszítenek, az idősebb halak gyakran beszürkülnek. A foltok is kezdenek változatos rajzolatokká felszakadozni. Testét erős vértpajzsok, csontlemezek fedik, koponyája is kimondottan kemény.

Nagyon fontos faji bélyeg, hogy hasán egész életében jól kivehető foltmintát visel. A hozzá szinte megszólalásig hasonlító Pterygoplichthys disjunctivusnak viszont csíkszerű, rajzolatos minta díszíti hasát.

Szelektív tenyésztés eredményeképpen beszerezhető már albínó, bronz és ún. csokoládészínű formája is.

Tartása és tenyésztése

Egy igazán gyakori, közismert halról van szó, hétköznapi „beceneve” a plekó. Közel minden állatkereskedésben beszerezhető, ami sajnálatos probléma, hiszen mérete végett csak a legnagyobb szobai akváriumokban szabadna tartani. Ezzel szemben nagyon gyakran 50-100 literes medencékbe is megvásárolják, melyek teljességgel alkalmatlanok a plekók tartására. Beceneve a Hypostomus plecostomus névből ered – az igazi H. plecostomusok azonban rendkívül ritkák az akvarisztikában (és könnyedén megkülönböztethetőek). Sajnos még ma is rengeteg szakirodalom és kereskedő tévesen árusítja H. plecostomus néven őket.

Kimondottan tűrőképes, kezdők által is könnyen tartható fajról van egyébként szó, gondozásának limitáló tényezője az akváriumméret. Minimum 450-500 literes akvárium szükséges (és célszerűen legalább 2 méteres medencehossz) ahhoz, hogy halaink kifejlődhessenek, jól érezhessék magukat. Egy kisebb akváriumban nem érik el kifejlett kori méretüket, ivarérettségüket (mivel károsodik a neuroendokrin rendszerük), gyakran idő előtt elpusztulnak, holott kifejezetten hosszú életű állatok. Csak akkor vágjunk bele plekók tartásába, ha tudjuk a kellő férőhelyet számukra biztosítani. Kisebb akváriumokba ideális alternatívát jelentenek az ancik, szívóharcsák különböző fajai.

Amazóniai halról lévén szó a fehérvizes esőerdei körülmények a legmegfelelőbbek a faj számára. Ez semlegeshez közeli (6,8-7 pH) kémhatást, viszonylag lágy vizet (5-10 nk), és kb. 25-26 °C-t jelent. Több évtizedes tapasztalatok alapján azonban egy igen tűrőképes fajnak mutatkozott, mely ehhez képest még viszontagságos körülmények között is hosszú életet ér el és képes kifejlődni kellő hely esetén. Bár a vízkémiai értékek nem éppen ideálisak számára, de gyakran még kelet-afrikai (nagytavi) sügérekkel is társítják. Egyébként a társas akváriumok zöme alkalmas tartására.

Az aljzatra nem érzékeny, de szívesen ás, ha finomabb szemcsét (kvarchomok, sóder) használunk. Ásási hajlandóságára nem árt ügyelni egyébként, hiszen egy majd’ félméteres harcsa játszi könnyedséggel túrja ki a növényeket. Éppen ezért dúsan növényesített akváriumba nem való, egy gyérebb vagy akár növénymentes akvárium is megfelel számára. Búvóhelyekről azonban gondoskodni kell – méretéhez illő csövekben, kőbarlangokban szívesen időzik. Vigyázzunk, a sziklákat úgy rögzítsük, hogy ne boríthassa magára őket. Ágakat, gyökereket okvetlenül helyezzünk el az akváriumban – ezek nem csak dekorációs célokat és búvóhelyet szolgáltatnak, hanem a harcsák egészséges emésztésében is kiemelt szerepet játszanak. A plekók meglehetősen sokat ürítenek – éppen ezért erős külső szűréssel kell ellátnunk a medencét. Természetesen a rendszeres, részlegese vízcseréket se feledjük.

Jóformán bármilyen hallal társíthatóak. A legkisebb termetűeket sem bántják, nem ragadoznak, így akár kistermetű pontylazacok népes csapatai mellett is tarthatóak. Megállják a helyüket vegyes társas medencékben is, de nagytestű, erős halak, pl.: amerikai vagy afrikai sügérek mellett is. A ragadozó halak túlnyomó többsége is teljesen érdektelen az óriás algaevők iránt, így társíthatósága nem szab határt tartásának. Arra azért ügyeljünk, hogy túl sok példányát ne zsúfoljuk össze. Bár nem agresszívek, és a nagytestű algázók között a kevésbé territoriális fajok közé tartoznak, nem szerencsés, ha túlzsúfoltan tartjuk őket.

Etetésük teljesen problémamentes. Alaptáplálékként használjunk talajra süllyedő táptablettákat, de okvetlenül egészítsük ki zöld növényi tápanyagforrással is. E célra kiválóak a különböző forrázott vagy főtt zöldségek (sárgarépa, uborka, saláta, spenót, gyermekláncfűlevél, zöldborsó, sütőtök, cukkini, paprika), de ügyeljünk rá, hogy biztonságos helyről származzanak, ne legyenek vegyszerekkel kezelve. A finom levelű vízinövényekből is fogyaszthat, de ha rendszeresen etetjük növényi tápanyagforrással, ez megelőzhető. Nem teljesen vegetáriánusok, állati eredetű tápokat is kapjanak néha. E célra megfelelő lehet a vörös szúnyoglárva, garnéla, kisebb halszeletek. Gyakran megfigyelhetjük, hogy haltetemekből lakmározik – ekkor nem kell megijednünk. A plekók nem vadásszák le társhalaikat, kizárólag a tetemekből fogyasztanak. A természetben fontos dögeltakarító szerepet töltenek be, emellett vízbe hullott gyümölcsöket, biofilmet (aufwuchs) fogyasztanak.

Sokan algaevő tulajdonsága miatt vásárolják őket. Fiatalon a plekók egészen jó szolgálatot tesznek bevonatos algák ellen, de idővel alábbhagy algafogyasztásuk, legalábbis kevesebbet esznek belőle. Képesek légköri levegőt is belélegezni, melyből erekkel gazdagon átjárt bélfalukon vesznek fel oxigént. Nem igényelnek intenzív megvilágítást, inkább szürkületben mozognak szívesen.

Akváriumokban nem tenyészthető. A vadonban méretes járatokat vájnak a folyók partfalába, néha kolóniaszerűen telepednek meg egy helyen. A nőstény a járatban helyezi el több száz narancssárga ikráját, melyeket aztán a hím gondosan őriz. Akváriumi körülmények között talán még ivarérettségüket sem érik el, de jellegzetes szaporodási ceremóniájukat sem hajthatják végre. Európában legfeljebb hormoninjekciókkal lehet őket szaporítani. A kereskedelemben azonban kommersz és olcsó fajnak számít, nagy mennyiségben importálják őket a Távol-Keletről, ahol halfarmokon, tógazdasági körülmények között szaporítják őket. A kereskedelemben sajnos gyakran fordulnak elő lesoványodott, beesett hasú, megviselt példányok – ilyeneket nem szabad megvásárolni.

Sajnos világszerte több helyen is idegenhonos fajként kikerültek a természetbe (szándékos vagy véletlen telepítések miatt), ahol gyakran inváziós fajként jelennek meg, különböző ökológiai problémákat okozva. Túlszaporodva táplálékhiányt okoznak, átalakítják az élőhelyeket, kárt tesznek árvízvédelmi partfalakban, halászhálókban. Olyan helyeken, ahol nem élnek vértesharcsák, gyakran okozzák vízimadarak fulladását, hiszen az őshonos madárfajok nem tudják kezelni erős csontpajzsos testüket, tövissé módosult mellúszósugaraikat. Érdekes jelenség, hogy gyakran csoportosan tapadnak fel manátuszok bőrére, zavarva őket ezzel.

Elterjedési területe - térkép (map)

Pterygoplichthys pardalis - Párducmintás vértesharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika, a teljes Amazonas vízrendszerben, így az Amazonasban és a főbb mellékfolyókban (pl.: Ucayali, Tefé, Trombetas, Xingu, Araguaia) előfordul. Lelőhelyét Bolívia, Brazília, Peru és Ecuador fedik le.

Betelepítették számos trópusi országba: Florida (USA), India, Indonézia, Banglades, Malajzia, Fülöp-szigetek, Szingapúr és Puerto Rico. A legtöbb helyen inváziós fajnak számít.

Egyéb elnevezések

L21, L23

plekó

syn: Hypostomus pardalis , Liposarcus jeanesianus , Liposarcus pardalis , Liposarcus varius.

Eng: Common Pleco, Amazon Sailfin Pleco

Egyéb köznevei: Peru-Riesenschilderwels, Leopard-Segelschilderwels, Pantterileväpleko, Acari, Acari bodó bodó, Bode casa velha, Cachga, Cachpas, Cajas, Carachama, Cascudo, Vieja.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Bolívia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett
Növényzetigény: növénymentes akvárium

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika
  • Ingo Seidel: L-Welse (Back to Nature)
  • https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=88
  • https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/825
  • https://www.scotcat.com/factsheets/pterygoplichthys_pardalis.htm
  • https://www.suedamerikafans.de/wels-datenbank/welsart/?art=650
  • https://welse.net/seiten/pardalis.htm
  • https://www.fishbase.se/summary/pterygoplichthys-pardalis.html

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-09-08

Frissítve:

2021-05-04 05:05

Katalógus ID:

No. 4446


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük