| Megtekintve: 4 518

Pterygoplichthys pardalis – Párducmintás vértesharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Pterygoplichthys pardalis

CSALÁD

Loricariidae

MÉRET

35 cm

°C

22-27 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

0-18 Nk

HELYIGÉNY

300-350 liter

VISELKEDÉS

aránylag társas

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

talajlakó

ÉLETTARTAM (év)

15 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

Teste hosszúkás, feje széles és lapos, míg farktöve vékonyan megnyúlt. Testének alapszínezete világosszürke, melyen a törzs részén nyíl alakba rendeződve sötét sávozás látható. Ez persze így leegyszerűsítve nem igaz, de a lényeg a meghatározásnál, hogy mondhatni már-már csíkozott oldala. Fején apró fekete foltok sokasága gyülekezik.

Tartása és tenyésztése

A hazánkban is nagyon gyakran forgalmazott algázók, melyeket mindehol csak plekónak árulnak, valójában a Pterygoplichthys pardalisok, ellenben a plekó név (a latinból is eredően) a Hypostomus plecostomus (óriás algaevő hal) szinonimájaként “hivatalos”. Igazi “plekókat” csak nagyritkán, elvétve lehet beszerezni, míg a pardalisok általánosan elterjedtek.

Tartása egyáltalán nem bonyolult, kezdők halának is kiváló (ezért is oly gyakori), mindössze a megfelelő akváriumméretre kell ügyelni. Eleinte se tegyük 100-150 liternél kisebb medencébe, egy kifejlett példány pedig 350 liter is igényelhet akár, pláne ha nincs is egyedül algázók terén. Általános hiba, hogy kisebb akváriumokba is megvásárolják, és persze eladják, pedig akkorába inkább, ancik, sőt lehet csak Otocinclusok valók! A plekók általában olcsóbbak a kereskedelemben a gibbicepseknél, és ez sajnálatos módon minőségükben is megmutatkozik… Meglehetősen gyakran találkozni silány minőségű plekókkal, amik nem táplálkoznak, hasuk beesett, a szokottnál is félősebbek, esetleg már betegek is. Az olcsón beáramló “hordószám” tenyésztett többek között távol-keleti halak minősége amúgy sem magas, pláne ha a nagykerekben nem figyelnek oda az állatokra. Érdekes módon, a gibbiceps-kínálat sosem szokott olyan gyér lenni, mint a plekóké gyakorta.

Tehát vásárláskor mindig ügyeljünk a kellő minőségű állatok beszerzésére. Ha ez megtörtént, kezdőként is jó esélyekkel indulhatunk. Az átlagosnál erősebb szűrést, levegőztetést nem igényel, tűrőképes, mondhatni igénytelen hal. Ez nem azt jelenti, hogy el kell hanyagolni állatainkat! Búvóhelyeket helyezzünk be, leginkább szürkületkor, éjszaka mozog. Növényeket telepíthetünk, de ne feledjük, egy akár több, mint 35 cm-s példány könnyen kikotorhatja akarva-akaratlan is a gyengébb növényeket. Növényfogyasztása nem jellemző, elhanyagolható, ha kap kiegészítő eleséget. A világítás ne legyen erősre kapcsolva. Nem ragadozik, de ha kell, erősen megvédi magát, így apró dánióktól, razbóráktól kezdve ádáz afrikai sügérekig jól társítható sokukkal. Etetése is gond nélküli, harcsatápokat, lesüllyedő tablettákat örömmel veszi, de kiegészíthetjük szúnyoglárvákkal, tubifexel és mixekkel is étrendjét. Fontos hozzávaló a forrázott, fagyasztott zöldség is (borsó, saláta, spenót, cukkíni, uborka, gyermekláncfű levél), rendeszeresen adjunk neki! Elfogyasztja az elhullott halak tetemeit is, a természetben is dögevő szerepet is egyaránt játszik, akárcsak az algák elleni küzdelem egyik segédjét. Ettől függetlenül a plekók, gibicepsek díszalgázók, magyarul szólván lusta állatok, ne várjunk tőlük olyannyira fényes eredményt mint a Crossocheilusoktól, anciktól. Valamennyit persze fogyasztanak, de inkább a fehérjedús húsos eleséget részesítik előnyben, valamint a finom zöldségeket.

Kisgyerekes szülők figyelem: ha a kisgyermek nem szereti a zöldséget, meg kell csak mutatni neki, hogy a kiskedvenc üvegpucoló hogy rácuppanik egy karika uborkára!

Elengedhetetlenül fontos az uszadékfa bentléte számára, mivel azt folyamatosan rágcsálja, a rostokkal bélfalát erősíti, ellenkező esetben bélcsavarodásban és más emésztőszervi-problémákban hamar elpusztulhat! Ezért rossz, ha a nagy- vagy kiskereskedésekben nincsen mangrove, vasfa, red moor, szőlő- és/vagy fűztőke, vagy bármilyen uszadék medencéjükben!

Tenyésztésük akváriumi körülmények közt sajnos megoldatlan, de hormonkezeléssel nagy számban nevelhető!

Elterjedési területe - térkép (map)

Pterygoplichthys pardalis - Párducmintás vértesharcsa elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika, az Amazonas vízrendszerében teljesen elterjedt faj

Egyéb elnevezések

plekó

syn: Hypostomus pardalis , Liposarcus jeanesianus , Liposarcus pardalis , Liposarcus varius.

Eng: Common Pleco, Amazon Sailfin Pleco, L021, L023.

Egyéb köznevei: Pantterileväpleko, Peru-Riesenschilderwels, Acari, Acari bodó bodó, Bode casa velha, Cachga, Cachpas, Cajas, Carachama, Cascudo, Vieja.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-09-08

Frissítve:

2015-11-12 07:11

Katalógus ID:

No. 4446


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Sügérfélék (115) | Amerikai sügérek (57) | Afrikai sügérek (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (131) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük