| Megtekintve: 1 713

Synodontis ansorgii – Ansorge – hátonúszóharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Synodontis ansorgii

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

23-27 cm

°C

23-26 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

250 liter

VISELKEDÉS

kissé territoriális

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

10-15 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Akár 27 cm-es testnagyságot is elérő, robosztus, magas hátú tollasbajszú harcsafaj. E név arra utal, hogy a harmadik pár bajuszszálakon felületnövelő, haránt irányú szálak figyelhetők meg. Fontos bélyeg, hogy a kopoltyúfedőről hátranyúló tövisszerű nyúlvány inkább tompább végződésű. A faj alapszíne szürkés – piszkosfehér némi sárga árnyalattal, idősödve egyre inkább sötétedik. Már fiatalon is foltmintával rendelkezik, ez eleinte még egészen kontrasztos (sötét foltok a halványszürkés testen), míg korosodva egyre inkább veszít a kontrasztjából. Az idős halak szinte teljesen mélyszürke színt vesznek fel, sárgás beütés csak nyomokban figyelhető meg rajtuk. Az úszók fiatalon még csíkozottak, idősebb állatoknál már inkább foltok vagy nagyobb szürke területek figyelhetőek meg. A hátúszó sugarai rendszerint megnyúlnak.

A Synodontis ansorgii rendkívüli módon hasonlít a Synodontis eupterushoz (tollúszójú hátonúszóharcsa). Oly mértékű a hasonlóság, hogy beazonosításuk általában nagyon nehéz, sőt, mind a mai napig vita tárgyát képezi még a szakértők között is. Sokszor egy-egy fotón látható hal azonosítása mindmáig vitatott. Néhány bélyeg azonban árulkodik halunk kilétéről, az egyik legfontosabb, hogy a jelenlegi ismereteink szerint a Synodontis ansorgii ifjonc példányain sem láthatunk kacskaringós, labirintusszerű rajzolatot szemben a S. eupterussal. Foltjai általában kicsit nagyobbak, de ez részben változó, részben az időskori beszürkülésük miatt teljesen bizonytalan bélyeg. A kopoltyúfedő nyúlványát érdemes még figyelnünk, mely a S. eupterusnál kihegyesedik, itt viszont inkább tompa.

A Synodontis velifer hasonló színezetű, de neki nem nyúlik meg a hátúszója, és kevesebb pöttyöt találunk testén, jellemzően nem is sötétedik be idősödve. Alapszíne világosabb, több benne a sárgás – olívzöld árnyalat. A Synodontis aterrimus szinte összetéveszthetetlen vele, mivel e faj fiatalon is és idősödve is labirintusrajzolatot mutat. (Tehát a Synodontis eupterus az, ami mind a S. ansorgii, mind a S. aterrimus bélyegeit mutatja, legalább életének bizonyos fázisaiban.)

Tartása és tenyésztése

Alapvetően az akvarisztikában ritkán előforduló faj, legalábbis célzott importjai jóformán elhanyagolhatóak. Azonosítása és besorolása máig vitatott téma. A tollúszójú hátonúszóharcsával mutatott hasonlósága miatt viszont nem zárhatjuk ki, hogy félreazonosított példányok ne kerültek volna régebben a kereskedelembe. Mivel a tollúszójú hátonúszóharcsát nagy tételben, hormonkezeléssel tenyésztik, és rengeteg hibridjét létrehozták már, fennáll a kockázata e két faj mesterséges hibridjeinek is. Ez úgy lehetséges, ha S. eupterusként azonosított S. ansorgiikat is összeívattak, hiszen ugyanolyan könnyen tudnak hibridizálni. Bár erre vonatkozó adat nem áll rendelkezésre, sajnos nem kizárható, hogy történt már ilyen az idők során. Célzottan, beazonosítva nem tenyésztik e fajt, de a lehetőség adott a hipofíziskezeléssel történő ívatásra.

Mivel tekintélyes méretet öltő halról van szó, legalább 250 litert biztosítsunk számukra. Gond nélkül tarthatóak magányosan, sőt, ha nem elég tágas az akvárium, inkább célszerű kevesebb állatot gondozni. Nem agresszív halak ugyan, de a kifejlett példányok kissé területvédők lehetnek a fajtársakkal szemben. Ha viszont bőséges hely és rejtek áll rendelkezésre, akkor minden probléma nélkül lehet őket csoportosan is tartani. Mivel jobbára éjszakai halakról van szó, napközben keveset mozognak, idejük jó részét búvóhelyükön töltik. Erre megfelelnek kövekből épített barlangok, sziklarakások, nagy gyökerek és uszadékfák. Aljzatnak finom homokot, sódert töltsünk a medencébe. A kifejlett példányok mozgásuk, turkálásuk közben a kisebb növényeket esetleg kifordíthatják, de egyébként nem bántják a vízi vegetációt. Ne világítsuk meg akváriumukat erősen, gyengébb fényben, árnyékolt akváriumban jobban érzik magukat.

A náluk jóval kisebb halakat elfogyaszthatják, éppen ezért nagyobb termetű, robosztus fajokat válasszunk melléjük. Erre a célra megfelelnek a nagytermetű afrikai pontylazacok, folyami sügérek, de gondolkozhatunk szivárványhalakban, nagyobb díszmárnákban és gurámikban is. Akár nagy tavi sügérek vagy folyami tilápiák mellett is tartható fajról van szó. A vízminőségre nem túlságosan kényes, csapvízben, semleges kémhatás környékén tartható. A hőmérséklet legjobb, ha 25 °C körüli. Ekkora halakhoz, és a számukra megfelelő tágas medencéhez mindenképpen erős külső szűrőre lesz szükség. Bár a 27 cm-t a természetben mérték, akváriumokban is bőven meg szokták haladni a 20 m-t.

Falánk mindenevő halak, etetésükkel nem lesz problémánk. A legtöbb száraz tápot, így harcsatablettákat, pelleteket és granulátumokat is elfogyasztják, néhanapján kevés növényi tápanyagforrást is kaphatnak. Főképp azonban ragadozók, így egészítsük ki étrendjüket szúnyoglárvával, kisebb földigilisztával, tubifexel vagy televényféreggel. Fagyasztott mixeket, kagylóhúst is örömmel fogyasztanak. Az ivarok megállapítására van lehetőség – a nőstények teltebbek, testesebbek, illetve az ivarnyílást megvizsgálva is megkülönböztethetjük őket.

Nevét William John Ansorge, a 19. században élt angol ornitológus és ichthyológus után kapta.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Nyugat-afrikai elterjedésű hal, Guinea és Bissau-Guinea mellett még Sierra Leoneban találhatjuk meg. Elsősorban a Geba, Kolenté, Koumba és Jong folyókban honos.

Egyéb elnevezések

syn:

Eng: Western Featherfin

Egyéb köznevei:

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Nyugat-Afrika
Atlanti országok
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=1388

https://www.fishbase.se/summary/Synodontis-ansorgii.html

http://www.scotcat.com/mochokidae/s_ansorgii.htm

https://www.iucnredlist.org/species/182766/134959441

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2021-01-28

Frissítve:

2021-01-28 05:01

Katalógus ID:

No. 10476


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük