| Megtekintve: 1 229

Synodontis aterrimus – Hálózatos hátonúszóharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Synodontis aterrimus

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

10-12 cm

°C

23-27 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

120 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

10-12 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A kisebb-közepesebb termetű tollasbajszú harcsák körébe tartozik, akváriumban 10 cm körüli kifejlett kori méret jellemzi. Testfelépítése a tollasbajszú harcsák alapszabását követi, aránylag tömzsi, közepesen magas hátú faj. Farkúszója erősen villás. Száját három pár bajuszszál szegélyezi, melyek közül a harmadik pár viseli a kis kinövéseket, mely magyar családnevüket adja. Mutatós rajzolatú faj, egész testét egy labirintusszerű, hálózatos minta díszíti. Alapszíne halványszürke – krémszínű (helyenként kevés sárgás árnyalattal), melyet sötétbarna, már-már feketébe hajló kacskaringós minták dekorálnak. Ez a minta a fejétől a farka végéig egyöntetű. Az úszók jellemzően sötét csíkokat viselnek. Idős korára színezete sötétedik, eltűnik a kontraszt, de halványan még ekkor is kivehetőek a rajzolatok.

Leginkább a tollúszójú hátonúszóharcsával (Synodontis eupterus) keverhetjük össze, fiatal korban. A fiatal S. eupterusok ugyanis hasonló labirintusmintát mutatnak, de náluk ez már nagyon korán elkezd felszakadozni, és kezdenek megjelenni a foltok, majd egész életük során a foltminta dominál. Éppen ezért viszonylag hamar elkülöníthetjük már a két fajt, hiszen a hálózatos hátonúszóharcsa egész életében megtartja jellegzetes mintáját. Emellett hátúszója sem nyúlik meg.

Emlékeztet még a márványos hátonúszóharcsára (Synodontis schoutedeni) is, de utóbbi nagyobb termetű, torpedó alakú és világosabb alapszínű, sokkal erősebb kontrasztot mutat még idősödve is.

Tartása és tenyésztése

Viszonylag ritkán importált faj, aránylag keveset tudunk még életmódjáról és számára legmegfelelőbb körülményekről. Mivel 10 cm-nél ritkán nő nagyobbra, ezért már egy közepesebb akváriummal is beéri, 120-150 litertől tarthatjuk ezt a fajt. Magányosan és csoportosan egyaránt gondozható. Békés természetűek, esetleg öreg példányoknál némi territorialitás megmutatkozhat, de nem kell komolyabb összetűzésekre számítanunk. Ha minden példánynak biztosítunk saját búvóhelyet, problémamentes lesz tartásuk. Hátonúszást jobbára inkább a fiatal példányok mutatnak, ahogy öregszenek, ez a magatartásforma már csak ritkán jelenik meg.

Az ideális akvárium homokos aljzatú, sok búvóhellyel és legalább néhány nagyobb tő vízinövénnyel van ellátva. Búvóhelynek sziklák, üregek, uszadékok és gyökerek felelnek meg leginkább. Érdemes tompított világítást, úszónövényeket használnunk. Mivel esőerdei élőhelyről származik, nyugodtan barnítsuk vizüket, erre a célra kaphatunk már olyan bolti készítményeket, melyek a pH-t csak kissé (vagy semennyire sem) változtatják. Természetesen mi magunk is készíthetünk sötét vizet Tebang-levél, égertoboz vagy tőzeg felhasználásával – utóbbiaknál csak arra figyeljünk, hogy ne savanyítsuk túl vizüket. Az optimális kémhatás valahol 6 és 7 (esetleg 7,5) között van. A falevelek egyébként környezetgazdagítási szempontból is jót tesznek a fentiek mellett, szívesen kutat közöttük eleség után. A hőmérséklet legyen 24-26 °C, a víz keménység pedig lehet kissé lágyabb, de csapvízben is tartható.

Társítása nem problémás, de a nagyon apró halakat elfogyaszthatja. Körülbelül rózsalazac, citromlazac méretű fajokkal már társíthatjuk. Ideális választás lehet egy Kongó-medencét reprezentáló biotópba meggyhasú sügérek, kongólazacok, lepkehalak mellé akár. Természetesen a rendszeres, részleges vízcseréket igényli, és ha vadonfogott állatokról van szó, akkor a beszoktatásnál járjunk el figyelmesen. A legtöbb akváriumi harcsatápot elfogadja – száraz tablettákat, granulátumokat is megeszi. Ezt egészítsük ki tubifexel, vörös szúnyoglárvával, grindállal, esetleg még apróbb földigilisztákkal vagy fagyasztott mixekkel is. Kevés növényi táplálékot is kaphat, mert alapvetően mindenevő fajról van szó, de táplálékának döntő részét az állati eredetű eleségek tegyék ki. Igazán szép és egészséges példányokat változatos etetés mellett tudunk kinevelni.

Akváriumokban nem tenyésztik, szaporítása hormonkezeléssel lenne lehetséges, de ezzel érdemben nem foglalkoznak ritkasága miatt. A kereskedelemben felbukkanó példányok döntően vadonfogottak. A természetben esős évszakban ívnak, ikráikat elszórják és nem őrzik.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Közép-Afrikában, a Kongó-medence középső vidékén fordul elő. Kizárólag a Kongói Demokratikus Köztársaság területéről ismerjük. A Kwango, Kasai és Lukenie folyókban él.

Egyéb elnevezések

syn: Synodontis aterrima

Eng: Network Syno, Network Synodontis

Egyéb köznevei: Schwarzbauch – Fiederbartwels

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=258

https://www.fishbase.in/summary/Synodontis-aterrimus.html

https://www.seriouslyfish.com/species/synodontis-aterrima/

http://www.scotcat.com/mochokidae/s_aterrimus.htm

 

Fő kép: Hippocampus Bildarchiv

https://zierfischtreff.de/Synodontis-aterrimus

https://www.iucnredlist.org/species/182395/7877034

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2021-01-29

Frissítve:

2021-01-31 09:01

Katalógus ID:

No. 10488


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük