| Megtekintve: 4 103

Synodontis contractus – Zömök hátonúszóharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Synodontis contractus

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

8-10 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-7,2 pH

°Nk

2-15 Nk

HELYIGÉNY

120 liter

VISELKEDÉS

békés, csoportos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A kistestű tollasbajszú harcsák körébe tartozik, maximum 10 cm-es testhosszt érhet el, de akváriumokban 7-8 cm-nél nem szokott nagyobbra nőni. Valamelyest villás farkúszóval, kisméretű és hátratolódott zsírúszóval rendelkezik. Sokkal jellegzetesebb fejformája, mely egyedivé teszi rokonai között: nagy, már-már ormótlan, robusztus feje van, rövid és kissé lefelé álló orra, s hatalmas szemei. Kissé beesett has jellemzi alakját, ami nem feltétlenül az alultápláltság jele (bár az importpéldányok gyakran soványak is ettől függetlenül). Ezek a bélyegek alapján egyből megkülönböztethető a hozzá leginkább hasonló rokonától, a kongói hátonúszóharcsától (Synodontis nigriventris), s kettejük között színbéli különbségek is akadnak.

A zömök hátonúszóharcsák alapszíne szürkésbarna, melyen sötétszürkés és sötétbarnás, szabálytalan méretű és ugyancsak szabálytalanul elrendeződő foltok alakítanak ki szinte márványos mintázatot. A fej általában egy kicsit világosabb, az úszók nagyrészt áttetszőek, az elülső, jellemzően megvastagodott úszósugarak viszont felváltva sötétbarna-fehér csíkozottságúak. Az oldalvonal mentén egy vékony fehéres csík húzódik, és e fölött nagyjából egy sorba rendeződve (és a testen még egy-két helyen elszórtan) fehér foltok is megjelennek. Ezek kissé a darakórra emlékeztetnek, de természetesen ezek nem betegség jelei, hanem a hal színezetéhez tartoznak. Erre érdemes odafigyelni!

Tartása és tenyésztése

A legtöbb tollasbajszú harcsához képest fontos eltérés a zömök hátonúszóharcsa tartásában és viselkedésében, hogy csoportos életmódot folytat. Ennélfogva legalább 4-5 példányt érdemes együtt tartani, máskülönben félős és visszahúzódó lesz. Ha csoportosan tartjuk, többet mutatkozik – bár hozzá kell tenni, hogy ahogy idősödnek, egyre inkább magányosabban töltik napjukat. Aránylag sok időt tölt hátára fordulva, főleg levelek és gyökerek alatt pihen így.

Kevésbé beakvarizált faj, manapság viszonylag ritkán importálják. A befogott állatok sokszor eléggé csapzott állapotban, soványan érkeznek, de a faj testalkatára amúgy is jellemző, hogy kissé beesett hasú, ezért ne ijedjünk meg, ha nem pocakosodik oly módon, ahogy azt előre várnánk. Egy kicsit igényesebb a vízminőségre sok más rokonához képest. Ez kiváltképp az akklimatizáció során igaz, az első hetekben – hónapokban egészen érzékenyek. Ilyenkor kiváló vízminőségre, nyugodt helyre és jó minőségű eleségre van szükségük. Ha sikeresen beszoktattuk őket, később általában strapabíróak lesznek. Esőerdei származású, lágyabb és kissé savas vízben érzi jól magát. A vízkeménység lehetőleg ne haladja meg a 15 nk-t, érdemes minél inkább lágyítani, csapvizünket esővízzel, ioncserélt- vagy ozmóvízzel keverni. A kémhatás 6-7 pH között optimális. Túlfűtenünk medencéjét nem kell, 24-25 °C ideális számukra. A szűrőnk biológiai lebontó képessége legyen erős, a megemelkedett károsanyag-tartalmat, bomlástermékeket nem kedvelik. Ezen rendszeres részleges vízcserével is segíthetünk. Egyébiránt nem kényes halak.

A medencéjük aljzatának finom homokot válasszunk, a természetben is iszapos-homokos helyeket keresnek fel. Ágakkal és gyökerekkel élethűen rendezhetjük be akváriumukat, de természetesen kövekből készült bujkálók is jó szolgálatot tesznek. Rejtekhelyekre szüksége van. Éjszakai halak, ezt nagy szemük is mutatja, jobban kedvelik a gyenge megvilágítást vagy úszónövényzettel tompított fényt. Ne tegyük ablak elé akváriumukat. Kedvelik az aránylag sűrű növényzetet, szívesen pihennek nagyobb levelek alatt. A természetben is leggyakrabban vízi vagy part menti vegetáció között lelhetőek fel, rendszerint csapatokba verődve. Faleveleket is szórhatunk medencéjükbe – remek búvó- és táplálkozóhelyet nyújtanak, élethűvé varázsolják a környezetet. Emellett csersavtartalmuk segíti a kémhatás beállítását és sötétítik is a vizet, még otthonosabbá téve azt.

A nála kisebb halakat sem bántja, békés faj. Persze túl apró nano fajokkal ne tegyük egybe, de egyébként a kisebb-közepesebb társhalak mellett kiválóan megfér. Remekül illik egy kongói biotópba, például Pelvicachromisok, Tamás sügérek, sárga kongólazacok, kisebb méretű bozóthalak mellé. Emellett dániók, razbórák, pontylazacok, kisebb gurámik is ideális választást jelentenek, ha társas medencében helyeznénk el őket. Minimum 120 literes akváriumot válasszunk számukra.

Mindenevők, nem válogatósak. A legtöbb szárazeleséget elfogadják, harcsatablettákkal, granulátumokkal etethetőek, de ezt egészítsük ki szúnyoglárvával, artémiával, tubifexel vagy grindálféreggel. Így igazán egészséges, vitális halakat nevelhetünk. Néhanapján egy kevés növényi kiegészítést is kaphat, például 1-2 vékony szelet forrázott uborka formájában. Erre azért is van szükség, mert némi algát és biofilmet is fogyaszt a természetben, a lefelé álló szája és összenőtt fogazata is segíti, hogy ezeket lekaparja a különböző felületekről. Arra figyeljünk, hogy jusson elég eleség nekik és ne legyenek olyan fajok, melyek eleszik előle a táplálékot. Villanyoltás előtt etessünk.

Az ivarokat rendkívül nehéz megkülönböztetni. Akváriumi tenyésztésük mindmáig megoldatlan, a szakirodalom egyetlen ívásról tud. Ikrái kb. 3 mm-esek, narancssárgák, a vadonban az esős évszak során ívnak. Hormonkezeléssel rokonaihoz hasonlóan persze lehet tenyészteni, de mivel kevésbé keresett faj, erre nem kerül sor rendszeresen. A néhanapján kereskedelembe kerülő példányai javarészt vadonfogottak. Mivel eleinte elég kényesek az importpéldányok, nem feltétlenül kezdőknek való faj, sok más Synodontis szerencsésebb választás elsőre, de némi gyakorlat után már megbirkózhatunk ezzel a fajjal is. Kisebb akváriumokba viszont sokkal ideálisabb, mint nagy termetű rokonai. Gyakran összetévesztik rokonával, a kongói hátonúszóharcsával (Synodontis nigriventris), mely jobban beakvarizált és könnyebben tartható, egyébként akváriumokban sokkal gyakoribb is, így kezdőknek inkább utóbbi fajt javaslom.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Közép-Afrikában honos, Kongó és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. A Malebo és a Kongó medencéjében terjedt el, de a Rubi folyóban is megtaláljuk. Patakok, mellékfolyók, állóvizek lakója, illetve a folyók partmenti növényzete között élnek, csapatokba verődve.

Egyéb elnevezések

Syn.: Synodontis contracta, Synodontis davidi.

Eng: Bugeye squeaker, Big-nosed Upside-down Catfish

Egyéb köznevei: Davids Rückenschwimmender Kongowels, Lille rygsvommermalle, Kuonoselkäurimari

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege

Dick Mills: Akváriumi halak

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=414

https://www.seriouslyfish.com/species/synodontis-contracta/

http://www.scotcat.com/mochokidae/s_contractus.htm

https://www.iucnredlist.org/species/181795/7736004

https://badmanstropicalfish.com/profiles/profile184.html

https://www.fishbase.se/summary/synodontis-contractus.html

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-03

Frissítve:

2021-02-26 10:02

Katalógus ID:

No. 4162


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük