| Megtekintve: 1 684

Synodontis courteti – Ezüstös tollasbajszú harcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Synodontis courteti

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

50 cm

°C

22-25 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

10-22 Nk

HELYIGÉNY

500 liter

VISELKEDÉS

kissé territoriális

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

15 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A termetes Synodontisok közé tartozik, hiszen kifejlett korára a fél méteres testhosszt is elérheti. Teste aránylag nyúlánk alkatú, farktöve enyhén meghosszabbodott. Feje lapos, arcorra kissé megnyúlt. 3 pár bajuszszállal rendelkezik, melyből egy pár viseli a névadó kinövéseket. Érdekessége, hogy viszonylag rövid bajuszszálai vannak. Farkúszója kb. a feléig bevágott, relatíve kihegyesedő végű mindkét fele. A hal fiatalon gyönyörű ezüst színezetű, melyen kontrasztos fekete foltok díszelegnek, így mintegy a hópárducra emlékeztet megjelenése.  A testen valamivel kevesebb, de nagyobb, míg a fejen inkább több kicsi folt figyelhető meg, de nem drasztikus a különbség. Az úszókon csak nagyon kevés foltot találunk. Idősödve színezete szürkül, egyre inkább besötétedik.

Hozzá hasonló megjelenésű faj a malawi tollasbajszú harcsa (Synodontis njassae), mely sűrűbben foltozott, alapszínében sokkal több a sárgás – bézs árnyalat, illetve egy kisebb és alacsonyabb felépítésű faj. A Synodontis multimaculatushoz sorolt, ezüstösebb színezetű halak szinte megszólalásig emlékeztetnek fajunkra, de nála jóval kisebbek és karcsúbbak.

Tartása és tenyésztése

Hatalmas termete miatt tágas akváriumot igényel, 500 liter alatt nem célszerű ezt a fajt választani. Természetesen fiatal példányai rövidebb ideig tarthatóak kisebb medencében, de később okvetlenül biztosítanunk kell számukra a tágasabb férőhelyet. Nem kimondottan agresszív faj, de az idős példányok territoriálisak lehetnek, amit egy fél méteres halnál már érdemes komolyan venni, hiszen jóval nagyobb területre van szüksége, mint egy 5-10 cm-es állatnak. Éppen ezért, több egyedet leginkább akkor célszerű tartani, ha nagyon tágas medencénk van, ami bővelkedik rejtekhelyekben is. Egyébként magányosan is minden további nélkül, jól tartható. Éjszakai állat, ezért tompított világítást javasolok, gyengébb fényerővel vagy úszónövényekkel tudunk ezen segíteni. Rendkívül fontos a megfelelő számú és méretű búvóhely, ahol napja nagy részét töltheti. E célra építhetünk kőbarlangokat, behelyezhetünk nagyobb uszadékfákat, vagy akár mesterséges kerámia bujkálókat is vásárolhatunk. Az aljzat legyen homok vagy apró szemű sóderkavics.

Mivel elhelyezésére csak nagy akváriumokban van lehetőség, kizárólag erős külső szűrés jöhet szóba. Egy ekkora medencéhez nagy külső szűrőt vagy akár szűrőakváriumot ajánlott telepíteni. A rendszeres részleges vízcserékről se feledkezzünk meg. Tartásuk egyébiránt problémamentes, ha sikeresen akklimatizáltuk őket, akkor nem szoktak kényesek lenni. 23-25 °C körüli vízhőmérsékleten, nagyjából semleges kémhatáson jól tarthatóak. A középkemény csapvíz is megfelel számukra, miattuk túlságosan lágyítani a vizet nem kell. Erősebb növénytöveket ültessünk, mert a nagytestű halak mozgásuk, turkálásuk közepette kitúrhatják a gyengébb, kisebb töveket. Hosszú életű halak, nem ritka, hogy a 15 éves kort is megérik vagy akár meghaladják.

Nem válogatós, mindenevő halak, sőt, elég mohók is lehetnek. Alaptáplálékként megfelelnek az akváriumi harcsaeledelek, úgy, mint a lesüllyedő táptabletták, pelletek, granulátumok, melyekből viszonylag sokat képes megenni. Fiatalabb tubifexel, grindállal, artémiával, szúnyoglárvával tudjuk jól kiegészíteni étrendjét, később viszont már inkább nagyobbacska eleségre lesz szükségünk, például földigilisztára, garnélára, kagylóhúsra, kisebb halakra, különböző mixekre. Néha kapjon növényi kiegészítést is, például forrázott zöldségek formájában. Egy változatos étrenddel erős, egészséges halakat tudunk nevelni.

Társításánál kifejlett kori méretét mindenképpen vegyük figyelembe. A nála jóval kisebb halakat elfogyasztja, az átlag társas akváriumba éppen ezért nem alkalmas, legfeljebb csak fiatal korban. A nagyobbacska ezüstös tollasbajszú harcsák mellé telepíthetünk sügéreket, nagytestű labirinthalakat és pontylazacokat (pl.: kifejlett csőrös bozóthal, óriás gurámi, pakuk), termetesebb csíkokat, harcsákat (pl.: öves díszcsík), késhalakat. Jól illeszkedik egy disztihóduszokkal és tilápiákkal benépesített afrikai, folyami akváriumba.

Az ivarok megkülönböztetése nem egyszerű, a nőstények jellemzően nagyobbak és teltebbek. Ekkora halakon már az ivari szemölcsök vizsgálata is egy lehetőség. Akváriumban mindazonáltal nem tenyésztik, hormonkezeléssel egyébként ikrarakásra lehetne bírni őket, de mivel kicsi a kereskedelmi érdeklődés iránta, ez nem szokás. Kuriózum, rendkívül ritkán kerül akváriumokba, ilyenkor szinte kivétel nélkül vadonfogott állatokról van szó. Élőhelyén fogyasztják.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Nyugat-Afrikai elterjedésű, a Csád-tóban, illetve a Csád-, Niger-, valamint Benue folyók vízrendszerében honos. Kamerun, Mali, Csád és Nigéria területén fordul elő.

Egyéb elnevezések

syn: Synodontis thomasi

Eng:

Egyéb köznevei: Tüpfelfiederbartwels, Kurungu, Mamkadumde, Okokoniko

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Nyugat-Afrika
Niger
Atlanti országok
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege

https://www.fishbase.se/summary/synodontis-courteti.html

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=423

https://www.scotcat.com/mochokidae/s_courteti.htm

https://www.iucnredlist.org/species/181691/134962253

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2021-01-30

Frissítve:

2021-01-31 09:01

Katalógus ID:

No. 10518


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük