| Megtekintve: 1 092

Synodontis multimaculatus – Sokfoltos tollasbajszú harcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Synodontis multimaculatus

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

8-9 cm

°C

22-25 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

5-18 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

adathiányos

Külalak és jellegzetességek leírása

A faj pontos azonosítása és besorolása min a mai napig vitatott és nincs benne egyöntetű konszenzus. Különböző szavahihető források is eltérően vélekednek, a különböző vélemények megoszlanak. Jelenleg elfogadottnak tekintik a Synodontis multimaculatus és a Synodontis cf. multimaculatus fajokat – utóbbi faji rangja kérdéses. Két, némileg eltérő küllemű hal tartozik ide, éppen ezért mindkettőről mutatunk oldalunkon egy-egy fényképet, de még egyszer kiemelnénk az azonosság bizonytalan voltát.

Az egyik hal alapszíne sárgásbarna, már-már enyhe rézszínű, melyen számos, viszonylag szabályos fekete folt díszeleg. A fejen kicsit kisebb és kicsit sűrűbb a foltok elhelyezkedése, az úszók halványan mutatják a test színét, rajtuk foltokkal. A másik hal egészen ezüstös színű, valamivel kevesebb és jobban elszórt foltokkal, s farkúszóján nem látunk pöttyöket. A szakirodalom megosztott annak tekintetében, hogy a kettő közül melyiket tekintik a valid S. multimaculatusnak és melyiket a cf. formának. A Boulenger leírásában megjelent, típuspéldányról készült rajzot elemezve és az elismert Dr. Lothar Seegers munkáját áttekintve úgy véljük, a sárgásbarna alapszínű hal illik inkább az eredeti leíráshoz, ezért fő képen őt mutatjuk. Az ezüstös – általunk (egyetértésben a német Aqualog véleményével) cf. formaként mutatott példány faji azonossága, önálló faji rangja vagy más fajhoz való hovatartozása pedig vita tárgyát képezi.

Főleg az ezüstös alakhoz hasonlít az akár kétszer ekkorára megnövő malawi tollasbajszú harcsa, melyen a foltozottság sűrűbb, és úszóin is vannak fekete foltok. Még nehezebb tőle megkülönböztetni a Synodontis courtetit, mely viszont idős korára besötétedik és akár 50 cm-re is megnőhet. Valamelyest erősebb felépítésű, zömökebb alkatú.

Tartása és tenyésztése

Rendkívül ritkán importált hal, melynek oka a viszonylag szűk elterjedési területe. Akváriumokba csak elvétve kerül, kevés információ áll róla rendelkezésre, optimális tartásáról is még keveset tudunk. Természetvédelmi státuszát sem tudták még meghatározni.

Az eredeti leírás 8,5 cm-es testhosszt közölt, ennél elképzelhető, hogy vannak nagyobb példányai is. Főleg éjszakai életmódot folytat, a nap nagy részét búvóhelyén tölti. Ha alkalmas környezetet szeretnénk nekik biztosítani, helyezzünk el akváriumukban gallyakat, gyökereket, vagy kőbarlangokat, melyek között búvóhelyre lel. A növényeket nem bántja, egy átlagos növényesítésű akváriumban jól érzi magát. Magányosan is tarthatjuk, ha több példányát gondozzuk, akkor legyen elegendő számú rejtekhely és tágas akvárium. Bár nem agresszív természetű, a legkisebb halakat elfogyaszthatja, ezért társítására legalkalmasabbak a közepes testű afrikai pontylazacok, meggyhasú sügérek, elefánthal-félék. Természetesen hasonló igényű, de eltérő kontinensről származó halak mellé is kerülhetnek.

Mivel esőerdei elterjedésű halak, ezért inkább a lágy vagy csak kissé keményebb, és enyhén savas kémhatású vizet kedvelik. Optimális számukra, ha 8-12 nk körüli keménységgel, 6,5-7-es pH-val próbálkozunk, hőmérséklet tekintetében 23-25 °C-t állítsunk be. Nyugodtan szórjunk faleveleket az akváriumba, melyek rejtekhelyeket adnak és segítenek a savanyú kémhatás megtartásában, s a vizet is sötétítik. Ha legyengült importpéldányokhoz jutunk, akkor nyugodt és jól beállított akváriumba helyezzük őket, ahol tápláló eleségekkel hozzuk őket kondícióba. E célra megfelel a szúnyoglárva, tubifex, artémia és grindál, valamint egy kevés kiegészítő növényi táplálék is. Mint rokonai, a száraz eledeleket is elfogadja, de célszerű lámpaoltás előtt etetnünk. Egyébként nem kényes halak.

Akváriumban nem tenyésztik, esetleg hormonkezeléssel lehetne ívásra bírni. Az ivarok megkülönböztetése nagyon nehéz.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Közép-Afrikából származik, a Kongó folyó medencéjében honos, annak középső szakaszán honos. Jelenlegi ismereteink szerint csak az Ubangui folyóban él.

Egyéb elnevezések

syn:

Eng: Dotted Synodontis

Egyéb köznevei: Vielflecken – Fiederbartwels

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=1381

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=1620

https://www.fishbase.de/summary/Synodontis-multimaculatus.html

http://www.scotcat.com/mochokidae/s_multimaculatus.htm

https://www.aqualog.de/en/lexikon/synodontis-multimaculatus-cf-2/

 

Fotók: Planetcatfish

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2021-01-30

Frissítve:

2021-01-30 03:01

Katalógus ID:

No. 10511


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük