| Megtekintve: 5 501

Synodontis nigrita – Fekete hátonúszóharcsa

TUDOMÁNYOS NÉV

Synodontis nigrita

CSALÁD

Mochokidae

MÉRET

20-22 cm

°C

21-26 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

200 liter

VISELKEDÉS

kissé territoriális

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

10-15 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Nagyobb termetű tollasbajszú harcsafaj, mely jellemzően 22 cm körüli méretet tud eléri kifejlett korára (bár lehet találni beszámolót 30 cm körüli példányról is). A fiatal példányok arcorra viszonylag hosszabb, s a faroknyél megnyúltabb, kissé hosszúkás, elnyújtott alkatúak. Idősödve tömzsi, robusztus halakká válnak, de nem kimondottan magas hátú faj. A hátúszó kicsi, nem nyúlik meg.

Alapszínezete szürkés-barnás (esetleg enyhén olívzöld beütéssel) árnyalatú, világos alapon sötétszürke pettyekkel tarkított. Pöttyei javarészt nagyok, de nincs belőlük túl sok. Úszóin is foltminta jellemző, de viszonylag keveset találunk belőle. Színe idős korára sötétedik, sötétbarnás, néhány példány már-már egészen feketés lesz, egyre kevesebb foltot látunk rajta és a kontrasztossága is csökken.

Gyakran összekeverik a Synodontis eupterusszal és Synodontis ansorgiival, holott könnyen megkülönböztethető tőlük. Egyrészt, alacsonyabb hátfelépítésű, hátúszója sosem nyúlik meg. A fiatalok – az előző két fajjal szemben – a nyúlánk faroktőről is azonosíthatóak. Úszóin nincs jellegzetesen sűrű csíkminta, foltokból is jóval kevesebbet találunk.

Emlékeztet még a Synodontis veliferre is, de hozzá képest is valamelyest nyúlánkabb, kisebb foltjai vannak, hátúszója is kisebb, a kopoltyúfedő tövise viszont hosszabb és hegyesebb. Fiatal példányait néha tévesen Synodontis nigriventrisként árulják, holott a két faj jól megkülönböztethető, mind külsőre, mind viselkedésre eltér egymástól.

Akváriumokban kitenyésztették egy arany színű változatát, mely nagy népszerűségre tett szert. A tisztán aranyszínű példányok mellett fehéres, illetve arany alapon barna területeket viselő variánsa is van.

Tartása és tenyésztése

A fekete hátonúszóharcsa többé-kevésbé rendszeresen beszerezhető, összességében véve a kevésbé ritka fajok közé tartozik, bár idehaza így is alkalomszerű felbukkanása a kereskedelemben. Ügyeljünk arra, hogy gyakran félreazonosítják, és más fajok neve alatt árulják (vagy éppen ezen a néven más fajt adnak el). A hozzá leginkább hasonló fajokat és megkülönböztetésüket lásd a külalak leírásánál. Az európai kereskedelemben gyakrabban fordul elő mostanában az arany színváltozata, mint a vad alak. Más Synodontisnak nem tenyésztik arany, illetve arany és barna variánsát, így ezen halak esetében biztosak lehetünk abban, hogy Synodontis nigritáról van szó. Egyébként magától akváriumokban nem szaporodik, hormoninjekciók segítségével lehet ikrázásra bírni. Sajnálatos módon Kelet-Európában több hibridjét is létrehozták már.

Tartása egyáltalán nem nehéz, nem igényel átlagon felüli vízminőséget. Természetesen egy erős szűrő nem árt, ha rendelkezésre áll, hiszen sokat piszkít. 24-25 °C-os vízben jól érzi magát, a kémhatás inkább semleges körüli legyen. Csapvízben is gondozhatjuk. Tűrőképessége már csak azon tényből is következik, hogy rendkívül széles elterjedésű, a természetben az egyik leggyakoribb tollasbajszú harcsafaj.  A világítás lehetőleg ne legyen erős, mivel főleg éjszakai életmódot folytató halról van szó. Árnyékoló növényekkel sokat tehetünk ez ügyben halaink jólétéért.

Mivel elég termetes lesz, 200 liter alatti akváriumba ne kerüljön, és még ez is csak a legalsó minimum érték. A medence aljára finom szemcsézettségű homokot, sódert töltsünk, mely nem károsítja a harcsák bajuszszálait turkálás közben.  Kövekből és ágakból, gyökerekből építsünk búvóhelyeket, melyekből legalább egy álljon rendelkezésre minden példánynak, de az a legjobb, ha több búvóhely közül tudnak választani. Növényeket is bátran ültethetünk medencéjébe, nem bántja azokat, esetleg a túl gyenge töveket túrhatja csak ki a kifejlett harcsa. Viszonylag kevés időt tölt a hátára fordulva, ritkán mutatja ezt a magatartásformát.

A békésebb hátonúszóharcsák közé tartozik, így több egyed is békésen megfér egymás mellett, de más fajokkal is társítható. Ahogy öregszik, kialakulhat viszont némi területvédelem, így kifejlett állatoknál mindenképpen fontos, hogy tágas férőhely és sok búvóhely álljon rendelkezésükre. Társas medencébe is kerülhet, de arra mindenképpen ügyeljünk, hogy mérete végett sajnos az apróbb halakat elfogyasztja. Közepesebb-nagyobb halakkal (gurámik, díszmárnák, nagyobb lazacok, vitorláshal, meggyhasú sügér) már gond nélküli együtt tartása, sőt, akár kelet-afrikai sügérek mellé is telepíthetjük. A talajlakó halak egyedszámát a búvóhelyek számától, akvárium méretétől tegyük függővé, de alapvetően velük szemben sem agresszív.

Harcsatápokkal etethető, a talajról szedi össze táplálékát, a maradékokat is elfogyasztja. Mindazonáltal ne tekintsük csupán takarítóhalnak, ő is teljes értékű étrendet kíván. Néha adjunk nekik zöld növényi eleséget is, például forrázott uborkát, cukkínit vagy borsót. Mindenevő halak, étrendjük nagyobb részét az állati táplálék tölti ki, de egészségük megőrzése érdekében célszerű egy kevés növényi kiegészítés is. Ezt alsó állkapcsukon elhelyezkedő fogaikkal rágcsálják meg. Állati eredetű kiegészítésre kiváló a vörös szúnyoglárva, artémia, televényféreg, kisebb földigiliszta, fagyasztott mixek, kagylóhús. A fiatal halak gyorsan nőnek, de figyeljünk oda, hogy ne etessük túl őket. Rendkívül mohó halak és képesek egyszerre is nagyon sok eledelt elfogyasztani. Az ivarérettséget kb. 2 éves korukra érik el, élettartamuk akár a 15 évet is elérheti. A természetben az esős évszak idején ívik.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Az egyik leggyakoribb, széles elterjedésű tollasbajszú harcsafaj. Országok tekintetében megtaláljuk Benin, Burkina Faso, Kamerun, Csád, Gambia, Ghána, Guinea, Bissau-Guinea, Mali, Niger, Nigéria, Szenegál, Szudán, Togo, Uganda, Mali és Mauritánia területén, valamint előfordul még Egyiptomban és Etiópiában is. A Kongói Demokratikus Köztársaságból származó adatok bizonytalanok.

A Kongó és a Nílus vízrendszerében is előfordul, emellett rengeteg másik folyó is beletartozik elterjedési területébe, úgy, mint a Volta, Niger, Szenegál, Gambia, Géba, Ouémé, Mono, Casamance, Jebel, Ghazal, Baro és Ubangui. Az Albert-tóban is előfordul. Jobbára a partmenti sekélyebb területeket keresi, tavakban, holtágakban, mellékfolyókban és mocsarakban gyakoribb.

Egyéb elnevezések

syn: Hemisynodontis nigrita, Synodontis negrita, Synodontis ornatus.

Eng: False Upside-down Catfish, Common Synodontis, Lace Catfish, Lace Synodontis.

Egyéb köznevei: Schwarzer Fiederbartwels, Schwarzer Rückenschwimmender Kongowels, Nigerianischer Rückenschwimmender Kongowels, Gargur, Duduimadue, Ruskoripsimonni, Kpor, , Kurungu, Okpo, Ikpoki, Fono, Djaraï, Kuilkeka, Egungigi, Okokoniko, Gbagagbaga.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Nyugat-Afrika
Niger
Atlanti országok
Kelet-Afrika
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: lassú mozgású
Aktivitása: bújós
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Dr Lothar Seegers: Die Welse Afrikas – Ein Handbuch für Bestimmung und Pflege

https://www.fishbase.de/summary/synodontis-nigrita.html

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=89

https://www.seriouslyfish.com/species/synodontis-nigrita/

http://www.scotcat.com/mochokidae/s_nigrita.htm

https://www.iucnredlist.org/species/60816/47216770

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-09-23

Frissítve:

2021-01-29 03:01

Katalógus ID:

No. 4463


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük